Van Ronse naar het Muziekbos wandelroute

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Van Ronse naar het Muziekbos wandelroute

Length
15,3 km
Time
3u30
Terrain
62% Verhard
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Verharde weg
Onverharde weg
Meer info en stops bekijken

Routebeschrijving

Vertrek in erfgoedparel Ronse om naar het nabijgelegen Muziekbos te wandelen. Terugkeren naar Ronse doe je via een oude spoorwegbedding die omgetoverd werd tot fiets- en wandelpad.

Startpunt

De Hoge Mote

Belevingscentrum Hoge Mote in Ronse
Belevingscentrum Hoge Mote
Belevingscentrum Hoge Mote

Starten doe je in centrum Ronse aan het onthaal- en belevingscentrum De Hoge Mote. Spring eens binnen, want aan de hand van interactieve panelen, virtual reality, luisterverhalen en filmpjes duik je er in het verleden van Ronse. Tip: Beklim zeker eens de uitkijktoren. Daar geniet je van een dromerig panorama over de regio.

Knooppunt 61-59

Microbrouwerij Keun

brouwerij Keun © David Samyn (2).jpg
brouwerij Keun © David Samyn (1).jpg

Vlak voor je het Muziekbos in duikt, kom je voorbij Keun, een kleinschalige artisanale brouwerij. Brouwer Gert brouwt er Keun-bier in vier variëteiten – Sterk Bruin, Tripel Saison, Spéciale Goud en Café Noir – en verbouwt er zelf zijn hop. Gert ontvangt je graag voor een rondleiding en een degustatie op afspraak. Op zaterdagmiddag is het bier te koop aan de poort van de brouwerij, maar je kan het ook degusteren in Bistro Boekzitting, waar je straks nog voorbij komt. 

Knooppunt 58

Muziekbos

Geuzentoren_DavidSamyn.jpg
Sint-Pietersbos.JPG
Muziekbos4.jpg

Het Muziekbos is meer dan 100 hectare groot en ligt op de Muziekberg, een van de bekendste getuigenheuvels in de Vlaamse Ardennen. De naam heeft niets met muziek te maken, maar is afgeleid van het Keltische woord voor moeras.

Blikvangers zijn de sprookjesachtige Geuzentoren, de speciale rustbanken waarop je even kan pauzeren en het blauwpaarse tapijt dat de boshyacinten hier in het voorjaar uitrollen. 

Knooppunt 35

Bistro Boekzitting

Bistro Boekzitting Muziekbos © David Samyn.jpg
Getuigenheuvels_HR-19.jpg

Honger of dorst? Wandel aan knooppunt 35 nog heel even rechtdoor richting knooppunt 36 en je stoot op Bistro Boekzitting. Je bent er welkom voor een drankje, een snelle hap of een gastronomisch menu. 

Knooppunt 92

IJsmolenhoeve

Header Ijsmolenhoeve Ronse.jpg

Aan de rand van het Muziekbos vind je de IJsmolenhoeve. Deze 15e-eeuwse hoeve gonst van de activiteit. Er is een avonturenparcours, een speeltuin en een kinderboerderij voor de kleinsten, maar je kan er ook gewoon een pitstop houden in de gezellige brasserie of buiten op het terras. 

Knooppunt 83

Spoorlijn 87

Terugkeren naar Ronse doe je over een stukje van de voormalige Spoorlijn 87. Tussen Flobecq en Ellezelles doet het traject van die spoorlijn vandaag dienst als toeristisch wandel- en fietspad. De route is vlak en verhard en biedt een prachtig uitzicht op het omliggende landschap. 

Knooppunt 49-62

Stadstuin

De Stadstuin is een park dat voor Ronse als een grote, groene long binnen de stadsgrenzen fungeert. Het is een bijzonder gebied, alleen al door zijn grootte en ligging: een heuvel van 11 ha groot, op een steenworp van de Grote Markt.

Knooppunt 62

Ronse

Sint-Hermescrypte2.jpg
Sint-Hermescrypte.jpg
MUST Ronse buiten.jpg

Eindigen doe je in het stadscentrum van Ronse, dat zeker een bezoek waard is. Ronse pronkt met een voor België unieke site: de monumentale Romaanse crypte onder de Sint-Hermeskerk. Hier liggen de relieken van de heilige Hermes, patroon van de zenuw- en geesteszieken. LET OP: De crypte blijft wegens renovatiewerken momenteel nog even dicht. In de stad kan je gelukkig nog genoeg andere dingen ontdekken, zoals het MUST en de vele art-decowoningen.

In Ronse vind je ook heel wat leuke eet- en drinkadresjes. Zo werd de Sint-Martinuskerk omgebouwd tot foodtempel de Passage, en pakt Le Temps Perdu uit met huisbereide gerechten met verse en lokale ingrediënten. Een cafétip is Local Unique, een beschermd volkscafé. Het interieur met houten lambriseringen, grote spiegels, kleurrijke faiencetableaus katapulteert je terug in de tijd. 

 

De Hoge Mote