Vlasroters wandelroute lus 4

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Vlasroters wandelroute lus 4

Length
6,7 km
Time
1u 25m
Terrain
68% Verhard

Ardense Jagerstraat 4, 9800 Gottem

Toon het startpunt op de kaart

Vlasroters lus 4 routebord

Bekijk het routebord
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Verharde weg
Onverharde weg
Meer info en stops bekijken

Routebeschrijving

De vierde en laatste lus van de Vlasroters wandelroutes neemt je mee vanuit het kleine dorpje Gottem. De hoogtepunten zijn een oude Leiemeander waar watervogels in hun nopjes zijn, de uitzichten over de Mandelbeekvallei en de kleinste - maar gezelligste - brouwerij van België.

Startpunt

De Vlasser

preview_DSC_6448.jpg

De wandelroute start aan gemeenschapszaal De Vlasschuur, waar je meteen het beeld 'De Vlasser' vindt. Het is van de hand van Juul Claeys, een lokale kunstenaar en tijdgenoot van Roger Raveel. Het beeld is een eerbetoon aan de traditionele vlasnijverheid waar de regio vroeger bekend om stond, en stelt een vlasser voor die ‘vlaskapelletjes’ rechtzet, een techniek waarbij vlas in bundels wordt gebonden. Clays overleed tijdens de uitvoering van dit ontwerp; hij ligt begraven op het kerkhof naast de Sint-Martinus- en -Eutropiuskerk. 

De vermiste piloot

In de velden van de Roterijstraat stortte in 1944 een vliegtuigje van de Duitse Luftwaffe neer. Van de piloot Luitenant Paul Hönle werden in 1944 slechts een stuk hoofdhuid en een polshorloge gevonden. De rest van zijn lijk bleef achter in de diepe krater in het Gottemse veld. In 2005 besloot de Belgische organisatie BAHAAT (Belgian Aviation History Association Archaeology Team) om de resten van de piloot te zoeken om hem een waardig graf te geven. Zestig naar na zijn dood werden zijn botten, zijn vliegkaart, de motor van zijn vliegtuigje en de loop van zijn kanon uit het slijk gehaald. De piloot kreeg een militaire begrafenis in Lommel in het bijzijn van zijn nabestaanden.   

Mandelbeek

De straat Heirbaan trakteert op een mooi zicht op de vallei van de Mandelbeek. De bomen in de verte aan je rechterkant tonen de ligging van de Oude Mandel. De Mandel ontspringt in de buurt van Passendale en mondt zo'n 40 kilometer verder uit in de Leie in Sint-Baafs-Vijve. De beek zou een oude arm van de Leie kunnen zijn. 

Oude Leiearm

Oude Leiearm Gottem

Je stapt zo'n anderhalve kilometer lang langs een oude Leiearm, in 1972 van de Leie afgesneden. Dit stukje natuur is van groot belang voor watervogels zoals de blauwborst, bruine kiekendief, slobeend, grutto, kleine karekiet, rietgors, bosrietranger, fuut en dodaars. Veel kans dat je vissers ontmoet, want het water is hier van prima kwaliteit. 

Het graf van Tanneken Sconynckx

In de Pelsestraat, tussen de Neerschelde en de Ardense Jagersstraat, rust Tanneken Sconynckx in ongewijde grond. De arme vrouw werd in het prille begin van de 17de eeuw beschuldigd van hekserij en in Tielt doodgemarteld. Haar doodstrijd duurde vier dagen lang. Ze kreeg een ongemarkeerd graf in de buurt van een vijver in de velden in Gottem, het dorp waar ze leefde. Haar botten rusten er vermoedelijk nog steeds. Wie zal het zeggen?
 

Sint-Canarus

Huisbrouwerij Sint Canarus - David Samyn.jpg

Je zou het niet verwachten, maar het kleine Gottem heeft een eigen huisbrouwerij - Sint-Canarus. De brouwerij noemt zichzelf ook de "kleinste maar gezelligste brouwerij van België", en maakt een bijzonder bier: de Maeght van Gottem. Bij botteling wordt een hopbelletje in de fles gestopt. Dat verhoogt de hoppigheid van de smaak. Huisbrouwerij Sint-Canarus kan je elke zondag bezoeken van 11 uur tot 20 uur. Reserveer een brouwerijbezoek via e-mail naar info@sintcanarus.be
 

De Vlasser