Witkap fietsroute

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Witkap fietsroute

Length
46,0 km
Time
2u 35m
Terrain
99% Verhard

Beekstraat 1, 9420 Erpe-Mere

Toon het startpunt op de kaart

Fietsknooppuntenbord

Bekijk het routebord
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Verharde weg
Onverharde weg
Meer info en stops bekijken

Routebeschrijving

Deze gevarieerde fietsroute laat je kennismaken met alle aspecten van de Denderstreek. Je maakt een doortocht door de stadscentra van Aalst en Ninove en passeert uitgestrekte landbouwgebieden tussen Ninove en Erpe-Mere. Je rijdt langs prachtige natuurgebieden waar je volledig tot rust kan komen. Dit staat in contrast met de bedrijvigheid van de industrieterreinen en rivierhavens rond de steden.

Startpunt

Mere

Knooppunt 63-20

De Kruiskoutermolen

Kruiskoutermolen.jpg

Het eerste herkenningspunt op de route is de Kruiskoutermolen, een staakmolen die vanaf de vorige eeuw op deze locatie staat. Hiervoor stond deze molen al sinds 1632 in Nieuwerkerken. In 2006 werd de molen gerestaureerd waardoor hij opnieuw graan maalt.

Knooppunt 63-20

Mere en Erpe

Erpe.jpg

Erpe-Mere bestaat uit 8 deelgemeentes, waaronder Erpe en Mere. Bij de fusie in 1977 wou Erpe dat de nieuwe gemeente Erpe zou heten omdat ze de grootste oppervlakte had. Mere wou dat ze de naam Mere kreeg, omdat Mere meer inwoners had en centraler lag in de nieuwe gemeente. Uiteindelijk werd als compromis voor Erpe-Mere gekozen. Eerst rijd je door de dorpskern van Mere, langs de Sint-Bavokerk die is opgebouwd uit verschillende stijlen in verschillende periodes. Vervolgens passeer je langs de 19e eeuwse Sint-Martinuskerk van Erpe, gebouwd in neoclassicistische stijl.

Knooppunt 33-37

Aalst

Grote markt Aalst.jpg

Langs het imposante ziekenhuis ASZ rijd je Aalst binnen. Het is de grootste stad van het Scheldeland en de tweede grootste van Oost-Vlaanderen. Via het Keizersplein en de Hopmarkt rijd je naar de Grote Markt. Hier springen de renaissance Borse (Beurs) van Amsterdam met open galerij en het gotische schepenhuis met belfort meteen in het oog. Iedereen kent de bijnaam van de Aalstenaars wel, de 'Ajuinen’, vernoemd naar de rijke ajuinenteelt in deze regio in de 19e eeuw.

Knooppunt 37

Dender

Industrie Aalst.jpg

Vlak na het centrum van Aalst kom je uit op de Dender, waar het economische belang van de rivier meteen duidelijk wordt door alle industrie die je hier ziet. De rivier wordt zowel gebruikt voor de aanvoer van grondstoffen via kleine vrachtschepen als de koeling van machines tot het gebruiken van het water in productieprocessen. Ooit stond dit bekend als een zeer vervuild gebied waar ongecontroleerd afvalstoffen in de rivier werden gedumpt, maar dit is tegenwoordig niet meer het geval door strenge voorschriften en milieuwetten.

Knooppunt 38-79

Welle- en Kapellemeersen

Wellemeersen.jpg

Nadat je de laatste fabriek van Aalst voorbij bent, begint een lange rustige tocht langs verschillende natuurgebieden. De eerste die je tegenkomt zijn de Welle- en Kapellemeersen in Denderleeuw, één van de laatste overstromingsgebieden van de Dender. Langs dit bosrijk gedeelte van de rivier lijkt het even alsof je alleen bent op de wereld, want naast het fietspad zijn er weinig sporen van menselijke activiteiten te bespeuren.

Sluizen, stuwen en ophaalbruggen

Sluis Teralfene.jpg

Verder stroomopwaarts het goederentransport over de Dender zo goed als verdwenen. Hier wordt het water enkel nog gebruikt voor recreatie en pleziervaart. Op enkele plaatsen, zoals Teralfene en Denderleeuw, kom je een sluis en een stuw tegen. Een stuw is een bouwwerk dat het waterniveau regelt om het hoogteverschil tussen bron en monding van een rivier te overbruggen of water af te voeren bij veel regenval. Een sluis is een soort waterlift die ervoor zorgt dat schepen deze hoogteverschillen kunnen overbruggen. Bijna alle sluizen en stuwen langs deze route dateren al van 1865 en worden nog handmatig bediend door sluiswachters.

Knooppunt 80-10

De Dommelingen

de dommelingen.jpg
de dommelingen.jpg
De dommelingen.jpg

Dit waterrijke natuurgebied dient als natuurlijke overstromingsvlakte van de Dender. Het landschap is ongeschonden door landbouw en momenteel niet toegankelijk voor bezoekers. Hierdoor is dit stukje fietstocht langs de Dender een oase van rust. Dit natuurgebied trekt niet enkel vele soorten vogels aan, de kans is ook groot dat je een Schotse hooglander tegenkomt!

Knooppunt 91

Ninove

Abdijkerk Ninove.jpg

Na een tocht langs de vele natuurgebieden rond de Dender verraadt de industrie dat we de volgende stad aan het binnenrijden zijn: Ninove, de "Oudste, Stoutste en Wijste der Steden". Omdat vroeger werd gezegd dat de Ninovieters hun stadspoorten nooit sloten - ook al konden ze dit wel - werden ze ‘de stoutste’ genoemd. De bijnaam ‘de oudste’ komt dan weer door de gelijkenis met de naam Niniveh, een Bijbelse stad in het oude Mesopotamië. ‘De wijste’ verwijst naar het feit dat Ninove in die tijd een van de enige steden was zonder stadsnar.

Bij de doortocht in deze interessante stad passeer je langs de Koepoort, de enige laat-middeleeuwse stadspoort van de oorspronkelijke vier die bewaard is gebleven. De Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaartskerk is een van de grootste barokke kerken van België en maakte vroeger deel uit van een Norbertijnenabdij. Van deze abdij zijn de fundamenten nog bewaard gebleven aan de noordzijde van de kerk. Bij het buitenrijden van het centrum rijd je door de Sint-Corneliuspoort, de oude toegangspoort en het laatste overgebleven gebouw van de abdij.

Knooppunt 91-90

Sint-Annakamer

Sint-annakamer.jpg

Benieuwd van waar de naam 'Witkap' komt? Wel, deze route is vernoemd naar Witkap-Pater, een reeks bieren gebrouwen door Brouwerij Slaghmuylder in Ninove. De naam van dit bier verwijst naar de witte kappen die trappistenbroeders dragen tijdens de kerkdiensten. De stichter van de brouwerij, Hendrik Verlinden, was dan ook korte tijd adviseur van de trappistenbrouwerij van Westmalle. Dit bier kan je dus het best proeven in zijn thuisstad Ninove. In de Sint-Annakamer, bijvoorbeeld, een typische bruine kroeg op 50 meter van de abdijkerk.

Knooppunt 42-41

Den Dotter

Den dotter.jpg

Over landelijk gebied langs uitgestrekte weilanden rijd je richting Haaltert. Via enkele onverharde wegen kom je aan in natuurgebied Den Dotter. Dwars doorheen het natuurgebied kronkelt de Molenbeek, die er zorgt voor leven en een grote variatie in het landschap. De naam dotter verwijst naar de dotterbloem, die in het voorjaar de gronden hier geel kleurt.

Knooppunt 63

Mere