Aalst stadswandelroute

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Aalst stadswandelroute

Length
5,0 km
Time
1u

Grote Markt, 9300 Aalst

Toon het startpunt op de kaart
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Meer info en stops bekijken

Routebeschrijving

Wie Aalst zegt, zegt carnaval, maar de stad is zoveel meer dan dat uitzinnige feest dat hier jaarlijks de straten inpalmt. Vertrek op de Grote Markt voor een korte wandeling langs UNESCO Werelderfgoed, een leerrijk museum, een échte Rubens en enkele plaatsen die herinneren aan het leven onder de Duitse bezetting tijdens WOI.

Startpunt: Grote Markt

Grote Markt

Grote Markt Aalst.jpg

Geen beter startpunt om de geschiedenis van Aalst te ontdekken dan de Grote Markt. Drukker Dirk Martens, midden 15de eeuw de pionier van de boekdrukkunst in de Zuidelijke Nederlanden, kreeg een verdiend standbeeld in het midden. Maar dé absolute blikvanger blijft toch wel het oud schepenhuis met de belforttoren en het kleine gebiedshuisje, ‘het belfort’ in de volksmond. Het schepenhuis dateert uit 1225 en is daarmee het oudste bewaarde schepenhuis van de Nederlanden, de sierlijke belforttoren herbergt één van de oudste beiaarden van ons land en prijkt sinds 1999 op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

In de kelders van het belfort - tot 200 jaar geleden deden ze dienst als folterkamers! - kan je meedoen aan een spannende escape room rond de bende van Jan de Lichte. Geen toeval, want het gebouw is onlosmakelijk verbonden met het verhaal van deze beruchte struikrover, die in 1748 in het belfort zat opgesloten en op de Grote Markt werd geradbraakt.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog was de Markt hét centrum van de macht in de stad. Waar nu het restaurant ‘De Graaf van Egmont’ is gevestigd, opende de Duitse bezetter een ‘Soldatenheim’ voor Duitse militairen, en onderin het belfort konden noodlijdende inwoners voedsel- en goederenpaketten afhalen. Aan de ingang van het stadhuis hangen gedenkplaten met de namen van gesneuvelden, opgeëisten en burgerslachtoffers.

Graanmarkt

Het Nationaal Oorlogsmonument op de Graanmarkt, een strijdvaardige vrouwenfiguur met een zwaard in de hand geflankeerd door twee naakte kinderen, herinnert dan weer aan de Pupillenschool die hoer vroeger was gevestigd. In deze militaire school werden kinderen van soldaten en officieren - in de volksmond ‘de kleine soldaatjes’ - destijds voorbereid op een rekrutering in het leger. Spring zeker eens binnen in Utopia, een bruisende, creatieve plek in het hart van de stad. Deze immense bibliotheek overdondert niet alleen met vele duizenden boeken, maar is ook architecturaal een pareltje.

Sint-Martinuskerk

sint-martinuskerk_Aalst.jpg

In de zuidelijke zijbeuk van de Sint-Martinuskerk hangt al sinds begin 17de eeuw een echte Rubens, ‘De Helige Rochus door Christus aangesteld tot patroon van de pestlijders’. Met de mixed reality-belevingsexpo Iedereen Rubens stap je de wereld van de meester en zijn opdrachtgever binnen, en help je Rubens bij de voltooing van zijn indrukwekkend altaarschilderij.

Vertrek niet zonder op de andere waardevolle kunstwerken in de kerk, waaronder een altaarschilderij van de Antwerpse barokschilder Gaspar de Crayer, de sacramentstoren van Duquesnoy en vele altaren en kapellen.

Stedelijk Museum ’t Gasthuys

t gasthuys stedelijk museum aalst 1.jpg

In dit voormalige hospitaal waar duizenden kinderen tijdens WOI aanschoven voor een voedzaam middagmaal van brood en soep, kan je vandaag het Stedelijk Museum ’t Gasthuys bezoeken. Deze geslaagde combinatie van oud- en nieuwbouw bezit een boeiende collectie over de Aalsterse carnavalfeesten, met archiefstukken, foto’s en uitleg over de ‘voil jeanetten’, de Aalsterse Gilles en de reuzen.

In de andere vroegere ziekenhuiszalen staan de spots gericht op bekende Aalstenaars zoals priester Daens, Dirk Martens, Louis Paul Boon en Valerius De Saedeleer.

Werfplein

Aan het Werfplein aan de Dender staat het robuuste monument voor Adolf Daens (1839-1907), de priester die ijverde voor betere werk- en leefomstandigheden voor de Aalsterse en Vlaamse arbeiders en de stuwende kracht werd van de Christene Volkspartij.

Zijn geboortehuis, of beter gezegd de plaats waar dit huis ooit heeft gestaan, vind je in de Kerkstraat 11. Het Cultuurcentrum De Werf ontleent zijn naam aan de voormalige scheepswerven aan de Dender.

Vredeplein

Via het jaagpad langs de Dender, het fraaie Statieplein en het Esplanadeplein kom je op het Vredeplein met het imposante driehoekige vredesmonument voor de slachtoffers van beide wereldoorlogen. Het beeldhouwwerk, een ontwerp van kunstenaar Marc De Bruyn, beeldt de vier ruiters van de Apocalyps af.

Stadspark en Osbroek

Het 19 hectare grote stadspark is een wandeling op zich. Destijds in volle oorlogstijd aangelegd om de vele werklozen in de stad weer aan werk te helpen, is het vandaag een ideale plek om even te kuieren langs de speeltuin, de vijvers en de parelende fonteinen. Vlak bij de speeltuin, middenin het groen, lonkt het gezellige Melkhuisje met zijn aangename terras.

Het aanpalende natuurgebied het Osbroek is bijna 25 hectare groot en vormt samen met het stadspark de groene long van Aalst. Je kunt er heerlijk verder wandelen door het woeste landschap tussen de gallowayrunderen en Schotse Hooglanders die er de natuur mee beheren.

Grote Markt