Albijn Van den Abeele wandelroute

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Albijn Van den Abeele wandelroute

Length
8,6 km
Time
1u 50m

Palepelstraat 4, 9830 Sint-Martens-Latem

Toon het startpunt op de kaart

Parking in de buurt

Toon parking langs de route

Albijn Van den Abeele routebord

Bekijk het routebord
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Meer info en stops bekijken

Routebeschrijving

Stap mee langs de karakteristieke plekjes die Albijn Van den Abeele, samen met zijn schilderende collega’s van de Latemse School, herhaaldelijk op doek heeft gezet. Langs het traject staan infoborden met uitleg over de kunstenaars.

Woonhuis Albijn Van den Abeele

Na een kort stuk Mortelputstraat kom je in de Latemstraat (rechterkant) aan het vroegere woonhuis van Albijn Van den Abeele (1835-1918), de naamgever van deze route. De plechtige dorpswoning was een belangrijk trefpunt van Latemse schilders, dichters en beeldhouwers, zoals Xavier de Cock, Emile Claus, George Minne, de broers Van de Woestyne en Valerius de Saedeleer, die hier graag aan tafel schoven voor een borrel of een tas koffie. Van den Abeele zelf was de stamvader van de eerste kunstenaarsgroep – de ‘Latemse School’ – die Sint-Martens-Latem ook buiten onze landsgrenzen naam en faam bezorgde.

Sint-Martinuskerk

Sint-Martinuskerk_Sint_Martens_Latem.jpg

Rond 1900 kreeg het brede middenschip van deze dorpskerk, na ingrijpende verbouwingen, het aanzien van drie gotische hallen. Zowel Van den Abeele, Valerius de Saedeleer als Albert Servaes hebben de kerk vaak geschilderd. Op het kerkhof liggen Van den Abeele én ook George Minne begraven, in een hoek voorbij de westelijke ingang. In de noordelijke zijbeuk van de kerk kan je ‘Onze-Lieve-Vrouw schenkt de rozenkrans aan Dominicus’ bewonderen, een imposant doek van Gustave van de Woestyne.

Leie

Tempelhof_Leie_Sint_Martens_Latem.jpg

Wijk in het Dorp even van de route af en wandel rechts naar de Leie. Het uitzicht bij de steiger, met aan de overkant vlakke, groene weiden met knotwilgen en aan jouw kant het Tempelhof en het huis van Valerius de Saedeleer, is ronduit indrukwekkend. Weinig andere plekken in de regio werd door kunstenaars zo vaak vereeuwigd als deze Leiemeander.

Latemse Meersen

Latemse meersen 1 David Samyn.jpg

Via het knuppelpad duiken we – na de cultuur – de natuur in. Kom op adem in de Latemse Meersen, een prachtig natuurgebied van 130 hectare met 8 kilometer aan wandelpaden. Dit gebied ligt 6 à 7 meter boven de zeespiegel, amper één meter boven het gemiddelde peil van de Leie. De maaivelden staan er in het voorjaar kleurrijk bij, met hun madeliefjes en zachte witbol van de paardenbloem. Op de weide straalt in april de dotterbloem tegen het donkergroen, en in mei is er het lila tapijt van pinksterbloemen. Vogels als de blauwe reiger, wilde eend, ooievaar, kieviet, buizerd en kiekendief zijn hier thuis, op de weilanden en in de waterrijke zones.

Torenhof

Aan de Vossestraat kun je naar rechts wandelen richting Baarleveer, of naar links, waar het imposante Torenhuis staat, het voormalige woonhuis en atelier van Albert Servaes. Vandaag is het ‘Torenhof’ een charmant familiehotel. 

Latemse Koutermolen

Vlak voor het startpunt stap je voorbij de Latemse Koutermolen of Sint-Baafsmolen, een houten staakmolen die toebehoorde aan de Gentse Sint-Baafsabdij. Hier bevinden we ons echt op de kouter, het vroegere akkergebied van Sint-Martens-Latem. Onder meer Albijn Van den Abeele, Valerius de Saedeleer en Albert Saverys vereeuwigden deze blikvanger meermaals op doek. 

Woonhuis Albijn Van den Abeele