Assels wandelroute

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Assels wandelroute

Length
6,0 km
Time
1u 10m

Drongenplein, 9031 Drongen

Toon het startpunt op de kaart

Assels routebord

Bekijk het routebord
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Meer info en stops bekijken

Routebeschrijving

Start je wandeling in het dorpscentrum van Drongen en verlaat daarna alle drukte voor de rust van natuurpark Assels. Je loopt op deze lus bijna uitsluitend op autovrije paden langs het water en doorheen de natuur.

Oude Abdij Drongen, oorlogsmonument

oude abdij_drongen 1.jpg
oude abdij_drongen.jpg
oorlogsmonument_drongen.jpg

Aan de ene kant van de Oude Abdij vind je de Leie en aan de andere kant ligt er een grote Engelse tuin. De abdij heeft een heel rijke geschiedenis die begint in de 10de eeuw met een kanunnikengemeenschap. Doorheen de eeuwen heeft de abdij verschillende eigenaars en aanpassingen gekend. Vandaag vind je in deze gebouwen een bezinnings- en conferentiecentrum waar je zelfs kunt verblijven. 

Voor de abdij staat een oorlogsmonument, met aan de voorkant een reliëf van Domien Ingels. Op de achterkant van het monument staan de namen van slachtoffers uit beide wereldoorlogen.

Sint-Gerolfkerk

sint-gerolfkerk.jpg
sint-gerolfkerk_interieur.jpg

De kerk dateert uit 1859 en is opgebouwd in een neo-barokke stijl. De kerk is gewijd aan de Onze-Lieve-Vrouw, wat je kunt zien in de glasramen, en aan de patroonheiligen van Drongen. Als de deuren open staan, neem dan gerust eens een kijkje binnenin!

Pontbrug

pontbrug.jpg
pontbrug_uitzicht.jpg
pontbrug_speelzone.jpg

De Pontbrug verbindt het dorpscentrum van Drongen met de Assels. De brug loopt over een arm van de Leie en is de enige verbinding voor het autoverkeer met de Assels. De brug werd gebouwd ter vervanging van een van de drie veren over de Leie. Vlak voor de brug is er een speelzone voorzien.

Oude-Leieput

leieput.jpg

De Leieput die je net na het oversteken van de rivier voor je ziet, is verbonden aan een lokaal volksverhaal. Volgens dit verhaal had de duivel de klokken van Drongen uit de toren gehaald en in deze put gegooid. De Drongenaren geloofden dat ze hun drie klokken hier zouden terugvinden en gingen daarom vaak vissen aan de Leieput. Toen ze één van de klokken konden opvissen in een net riepen ze verheugd: “We hebben de klok!”.  Op de klok zat er telkens een kikker die hun toeriep: “Ge hebt mij nog niet!”. Met die woorden zonk de klok samen met het net weer de diepte in.

De Assels

assels_2.jpg
assels_1.jpg

Het grootste deel van de wandeling ga je langs of door de Assels. Dit natuurgebied is een onderdeel van het Natuurpark Levende Leie, een aaneensluiting van natuurgebieden tussen Gent en Deinze. Natuurpunt heeft in deze gebieden heel wat gronden aangekocht om ze terug te herstellen in hun oorspronkelijke staat. De Assels bestaat vooral uit graslanden doorweven met sloten. Hierdoor is het een ideaal paradijs voor verschillende vogelsoorten.

Veerboot Afsnee

veer_afsnee.jpg

Als je weer aan de Leie bent kun je de veerboot Afsnee zien. Deze zet gratis voetgangers en fietsers naar de overkant. Van mei tot september 7 dagen op 7. Voor de specifieke uurregeling kijk op de site van de Vlaamse Waterwegen.

Leie

Leie_Afsnee_1.jpg
Leie_Afsnee_2.jpg

Vanaf het veer wandel je bijna heel de route verder langs de Leie. Deze rivier ontspringt in Noord-Frankrijk en mondt uit in de Schelde ter hoogte van Gent. De Leie was vooral belangrijk voor de vlasindustrie door haar kalk- en ijzerarme water. De glans die het gerote vlas had gaf de rivier haar bijnaam: ‘De Gouden Rivier’. Sinds 1943 is vlasindustrie in de Leie verboden wegens vervuiling. Langs de Leie liggen heel wat natuurgebieden zoals de Assels.

Sint-Gerolfkerk