Bentillekreek wandelroute

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Bentillekreek wandelroute

Length
9,6 km
Time
1u 50m
Terrain
41% Verhard

Sint-Jansstraat 122, 9982 Sint-Laureins

Toon het startpunt op de kaart

Parking in de buurt

Toon parking langs de route

Wandelknooppuntenbord

Bekijk het routebord
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Verharde weg
Onverharde weg
Meer info en stops bekijken

Routebeschrijving

Zin in even heel ver weg van alles? Deze wandeling stuurt je richting de Meetjeslandse kreken, waar rust en stilte overheersen. Aan knooppunt 83, van op de brug over het Leopoldkanaal, geniet je van een van de allermooiste plekjes van dit gebied. En wat verderop steek je op een bijzondere manier het water over: met een voetveertje dat je zelf bedient.

Startpunt

Oostpolderkreek

Sint_Laureins_Oostpolderkreek_Sint-Jansstraat5_©david_samyn.jpg

Aan het startknooppunt 83 van deze wandeling vind je meteen de Oostpolderkreek. Wil je je volgers op Instagram jaloers maken? Dan is deze waterplas het haar mooie steiger een goede fotolocatie! 

Knooppunt 83 - 53

Provinciaal centrum De Boerekreek

De_boerekreek.jpg

Een paar honderd meter van de route, maar de kleine omweg naar knooppunt 53 zeker waard! Aan de oevers van de langste en grootste kreek ten zuiden van de Westerschelde verwelkomt het Provinciaal Sportcentrum De Boerekreek scholen en groepen die er komen zeilen, surfen, kajakken en paardrijden. Met een verrekijker speuren naar de bruine kiekendief, blauwe reiger, wilde eenden, kuifeenden en waterhoentjes kan ook, vanuit de altijd toegankelijke én gratis kijkhut.

Meetjeslandse Kreken

Sint_Laureins_Oostpolderkreek_Sint-Jansstraat3_©david_samyn.jpg
Sint_Laureins_Boerekreek_Bentillepolder_©david_samyn2.jpg
Sint_Laureins_Oostpolderkreek_Sint-Jansstraat5_©david_samyn.jpg

Geen natuurliefhebber die ze niét rekent tot de mooiste plekjes van het land, de Meetjeslandse kreken tussen Sint-Laureins en Sas van Gent. De ‘Sentse’ rond Assenede zijn wellicht de bekendste, maar ook aan de kreken tussen Bentille en Sint-Jan-in-Eremo ontdek je nog altijd de kracht van de stilte. 

Knooppunt 83 - 72

Leopoldkanaal

Leopoldkanaal_DavidSamyn.jpg

Dit kanaal, van Boekhoute naar Heist, werd in de hongerjaren van ‘Arm Vlaanderen’ (midden 19de eeuw) gegraven. Het moest het overtollige polderwater laten afvloeien en de gronden uitdrogen. Op die manier zouden de polders verlost zijn van de hoge luchtvochtigheid die de bevolking deed lijden aan de zogenaamde ‘polderkoortsen’.

Knooppunt 72

Voetveer

Voetveer over het Leopoldkanaal
Voetveer over het Leopoldkanaal

Stroop je mouwen op en trek jezelf met het voetveer het Leopoldkanaal over. Het is een van de drie veren die in Sint-Laureins werden aangelegd om wandelaars en fietsers over en weer te brengen

Knooppunt 26 -24

Graafjansdijk

Overal in het Meetjeslandse krekengebied kom je dijken tegen, maar deze spreekt het meest tot de verbeelding. Nadat de grote Sint-Elisabethvloed hier begin 15de eeuw lelijk huis hield, gaf Margaretha van Male, gravin van Vlaanderen, de opdracht een zeewerende dijk te bouwen. De beroemde hertog Jan zonder Vrees, haar zoon en opvolger, liet later de verschillende dijken verbinden tot één grote dijk die van het noorden tot het zuiden liep: de Graafjansdijk.

Knooppunt 25 - 83

Bentillekreek

Bentillekreek_luchtfoto_toerisme_meetjesland_Ludo_Goossens.jpg

Tussen knooppunten 25 en 83 maak je een schitterende dijkwandeling. Met het Leopoldkanaal links en de Bentillekreek rechts stap je door een parel van een landschap.

Net als de andere kreken van Sint-Jan-in-Eremo is de Bentillekreek een oude turfput, ontstaan uit de ontginning van de moer- of veengebieden. Deze putten raakten steeds verder uitgehold tijdens talloze overstromingen en stormvloeden die deze regio ooit teisterden.

Knooppunt 83

Restaurant Polderzicht

resto_polderzicht2.jpg

Aan het einde van de wandeling kan je in restaurant Polderzicht de Meetjeslandse kreken proeven met 10 palinggerechten op de kaart. In het seizoen worden er uiteraard ook verse mosselen geserveerd. Of neem gewoon een stukje Meetjesland mee naar huis, want hier verkopen ze het erkende streekproduct ‘ingelegde paling uit de Kreken’. In ’t groen, in de roomsaus, op grootmoeders wijze of met zeevruchten: Welke is jouw favoriet? 

Eindpunt

Oostpolderkreek