Beyond Borders fietsroute

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Beyond Borders fietsroute

Length
60,8 km
Time
3u 30m
Terrain
97% Verhard

Zoetenberm, 9130 Beveren

Toon het startpunt op de kaart

Parking in de buurt

Toon parking langs de route

Fietsknooppuntenbord

Bekijk het routebord
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Verharde weg
Onverharde weg
Meer info en stops bekijken

Routebeschrijving

Van verlaten dorpen tot verdronken land. Deze route brengt je langs charmante dorpjes en indrukwekkende, uitgestrekte stukken natuur terwijl je flirt met de grens.

Startpunt

Infokeet Hedwige-Prosperproject

Vergeet niet om vanop de kasseiweg eerst naar boven te rijden op de dijk. 

Knooppunt 13 – 17

PolderMAS

Waasland_PolderMAS 1.jpg

In het kleine museum PolderMAS stalt archeoloog Benjamin Vergauwen alles uit wat hij door de jaren heen in deze polders heeft verzameld: van kleipijpen tot fossielen, naast etsen en oude kaarten. Open op zondag van 14 tot 18u.

Knooppunt 13 – 17

Radartoren Ouden Doel

Waasland_radartoren.jpg

De radartoren ‘Ouden Doel’ is dé nieuwe attractie van Beveren. Vanop 8 meter hoogte heb je een 360°-uitzicht op polder, Schelde, haven en natuur.

Knooppunt 13 – 17

Doel

Waasland_Doel.jpg

Waar je hier ook fietst, de kerncentrale van Doel is vrijwel overal een baken aan de horizon. Doel zelf is een attractie op zich: een verlaten polderdorpje met huizen vol graffiti en leuzen, bevolkt door een paar overblijvende bewoners die strijden voor het voortbestaan van hun dorp.

Knooppunt 12 – 67

Putten West

Waasland_Putten West_Kieldrecht.png

In het natuurgebied Putten West kan je het hele jaar door de tureluur spotten. Op zijn rode poten waadt hij tussen 35 zeldzame plantensoorten, naast vele andere vogels. Breng je verrekijker mee!

Knooppunt 70 – 75

Kreken van Saleghem

Dit natuurgebied, gelegen tussen polders en de Wase zandstreek, is bezaaid met ondiepe kreekplassen met zachte hellingen. Vele rietvegetaties vormen er het ideale woongebied voor de kleine arekiet, (bos)rietzanger, blauwborst, rietgors, waterral en bruine kiekendief.

Knooppunt 70 – 75

Natuurhuis Panneweel

Natuurhuis Panneweel.jpg

Natuurhuis Panneweel, een oude schuur gelegen op een oud boerenerf, is tegelijkertijd de opslagplaats, de schuur, het werkhuis, de cafetaria en het educatieve centrum van Natuurpunt Waasland-Noord. Daarnaast is het ook een centrum voor natuur- en milieueducatie en natuurbeheer. In de tuin vinden we een hoogstamboomgaard, een leerwandelpad, een imkerhuisje en een kleinschalig waterzuiveringssysteem. Elke eerste zondag van de maand open van mei tot augustus.

Knooppunt 73 – 10 - 60

Flirten met de grens

Net voorbij knooppunt 73 beland je op de Koningsdijk, waar je voor enkele kilometers met de Nederlandse grens flirt. Uiteindelijk steek je bij knooppunt 10 toch de grens over. Het eerste dorpje om Nederlands grondgebied is Nieuw-Namen bij knooppunt 60.

Knooppunt 65

Emmadorp

Emmadorp 1 David Samyn.jpg

Emmadorp lijkt het einde van de wereld en is dat ook een beetje. Het dorpje eindigt aan de hoge dijk, telt één straat, enkele huisjes en het onvervalste huiskamercafé Het Verdronken Land. In de achtertuin ligt het bezoekerscentrum van het Verdronken Land van Saeftinghe, een unieke brok natuur met slikken en schorren. Een verplichte stop!

Verdronken Land van Saefthinge

Waasland_Verdronken Land.jpg

Aan knooppunt 65 kan je afwijken van het fietsnetwerk en via het suggestietraject over de dijk naar knooppunt 13 fietsen. Een fantastisch uitzicht over het Verdronken Land van Saefthinge verzekerd!

Knooppunt 13

Prosper

Prosperpolder_DavidSamyn.jpg

Je steekt weer de grens over en belandt in het kleine Prosper. Dit dorp is terecht beschermd als waardevol erfgoed; aan dit unieke dorpszicht mag niet geraakt worden. Dat geldt uiteraard ook voor de imposante neogotische dorpskerk, die je van ver in de polders de lucht in ziet rijzen.

Eindpunt

Infokeet Hedwige-Prosperproject