Den Dotter wandelroute

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Den Dotter wandelroute

Length
9,2 km
Time
2u

Aaigemdorp, 9420 Aaigem

Toon het startpunt op de kaart

Parking in de buurt

Toon parking langs de route

Den Dotter routebord

Bekijk het routebord
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Meer info en stops bekijken

Routebeschrijving

Op een boogscheut van Aalst, tussen Haaltert en Erpe-Mere, stap je door een geweldige mix van natuurlandschappen, weilanden, broekbossen, glooiende koutergebieden en de Molenbeek – allemaal onder het goedkeurend getsjirp van de vele vogelsoorten. Den Dotter, waar Natuurpunt meer dan 320 plantensoorten telde, ontleent zijn naam aan de alomtegenwoordige dotterbloem die hier in de lente de graslanden geel kleurt.

Startpunt

Sint-Niklaaskerk

preview_Den+Dotter+wandelroute-2.jpg

Je loopt het dorpje Aaigem uit, om wat verderop vlakbij de Engelsmolen te komen, de eerste molen op deze wandeling. Dat er hier wel meer stonden, komt door de aanwezigheid van de Molenbeek die tot aan het natuurgebied door het landschap slingert. Alleen de geklasseerde watermolens Engelsmolen en de Gotegemmolen hebben de tand des tijds goed doorstaan. Allebei zijn ze vernoemd naar lokale families die hier eeuwen geleden naam en faam genoten.

Groot Geluk

10362799_652169491534925_2433679023730530526_o.jpg

Wandel, vooraleer je wat verderop Landries rechts gaat volgen, even door tot aan de Kruiskapel. Daar ligt het Groot Geluk, een oergezellig koffie- en taarthuis. Alles wordt huisgemaakt met verse producten, vers geplukt fruit en kippeneitjes uit eigen tuin. Op het terras hoor je de vogeltjes fluiten, terwijl je uitkijkt op een bloemenweide en de oude bomen van de dreef. Misschien wel het meest idyllische plekje van heel Aaigem!

Ook om de hoek, in hoeve Van Den Bossche, word je op het ruime terras op al je wenken bediend. Romig en fenomenaal lekker hoeveijs is hier dé specialiteit (probeer zeker dat met speculoos!) maar ze serveren je met een al even grote glimlach een pannenkoek, wafel of milkshake!

Gotegemberg

preview_Den+Dotter+wandelroute-15.jpg

Na een klimmetje op de Gotegemberg wacht je bovenop de glooiende kouters een indrukwekkend zicht op de omliggende omgeving. De mooi gerestaureerde bakoven op de top lijkt hier wat verloren te staan, maar er zit een verhaal achter: lang geleden was dit de plaats waar de inwoners van Gotegem samen hun brood bakten. Tot in 2006 werden in de beschermde Gotegemmolen nog allerlei soorten bak- en voedermeel gemalen.

Voor de koersfans: Gotegemberg was een van de favoriete trainingsplekken van wielerheld Lucien Van Impe, geboren en getogen in het vlakbij gelegen Mere. Als prille tiener fietste hij geregeld de berg op en af. Geen sinecure, want het steilste stuk heeft een hellingsgraad van 18%.

Vlakbij de Gotegemmolen serveert het volkscafé Café Cabaré verfrissende natjes op een bedje van ouderwetse gezelligheid en de typisch Vlaamse gastvrijheid. Bij mooi weer lonkt – behalve de zeer democratisch geprijsde drankkaart – ook het grote zonneterras!

Den Dotter

Den Dotter Erpe Mere Haaltert.jpg
Wandelroute_DenDotter_Roeckiesworld.jpg
preview_cd31a566ad774dc1b84c1ef2a64e33cf03ef2e3e335945399c7b2278fcaab25992338f44cc874fffbe509265152928f8.jpg

Liefhebbers van planten, bloemen en vogels zitten in het natuurgebied Den Dotter (13 ha) helemaal op hun plek. Hier groeien en bloeien meer dan 320 verschillende plantensoorten, met - in het voorjaar - de dotterbloem met stip op nummer één. In de knotwilgen huizen steenuilen, de akkers zijn het speelterrein van veldleeuweriken en kneuen, de wielewaal en boomvalk leven zich uit in de bossen en de gele kwikstaart zoeft langsheen de snelstromende beken.

De Gouden Koterhaak

Alweer een leuke eet- en drinkstop, dit toffe cafeetje in het oud dorp van Heldergem. Op de kaart van De Gouden Koterhaak: streekbieren, verwenkoffie en zoetigheden, maar ook grotere hongerstillers zoals croques en spaghetti. Als wandelaar ben je hier zelden alleen, want dit is dé ontmoetingsplaats voor inwoners van Heldergem en omstreken!

Sint-Niklaaskerk