Drongengoedbos wandelroute

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Drongengoedbos wandelroute

Length
13,6 km
Time
3u 24m
Terrain
33% Verhard

Parking in de buurt

Toon parking langs de route

Wandelknooppuntenbord

Bekijk het routebord
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Verharde weg
Onverharde weg
Meer info en stops bekijken

Routebeschrijving

Het Landschapspark Drongengoed is het grootste aaneengesloten bos van de provincie, goed voor uren wandelplezier. Naast wandelaars en fietsers loop je er ook grazende koeien en schapen – en als je geluk hebt een ree – tegen het lijf.

Opgelet!
  • Jaarlijks niet toegankelijk door broedseizoen in april, mei en juni. Er is een omleiding voorzien op het terrein.
Startpunt

Knooppunt 76

Knooppunt 17

Drongengoedbos

Drongengoedbos (6).jpg
Drongengoedbos (2).jpg

Het Landschapspark Drongengoed is het grootste aaneengesloten bosgebied van Oost-Vlaanderen. Het bestaat uit vele tinten groen, maar ook een streepje paars, dankzij de oorspronkelijke heidegroei die geleidelijk aan in het hele bos in ere wordt hersteld. Naast wandelaars en fietsers loop je er ook grazende koeien en schapen – en als je geluk hebt een ree – tegen het lijf.

Knooppunt 17 -21

Maldegemveld

Maldegemveld_Drongengoedbos+wandelroute-38.jpg
Maldegemveld Drongengoedbos (1).jpg
Maldegemveld_Drongengoedbos+wandelroute-42.jpg

Het eerste deel van de route stappen we door het Maldegemveld, een natuurreservaat waar de plaatselijke Natuurpunt-afdeling de oorspronkelijke biotoop van bossen en heidegronden reconstrueert. Dat betekent niet dat de natuur er vrij spel krijgt. Het gebied wordt regelmatig gemaaid en door runderen begraasd. Zo krijgen de zaden van heideplanten de kans om opnieuw te ontkiemen. Het resultaat is een bijzonder stukje natuur, dat bij momenten aan de Hoge Venen doet denken. Op de natte plaatsen groeien dopheide, zonnedauw, moeraswolfsklauw en veenmos. Op de drogere plekken vind je struikheide, stekelbrem en gewone brem.

In het Maldegemveld grazen ook loslopende runderen, de galloways. Ze zijn gewoon aan wandelaars maar kom niet te dicht en raak ze niet aan. 

Knooppunt 12 - 13

Drongengoedhoeve

Drongengoedhoeve_Drongengoedbos+wandelroute-53.jpg
Drongengoedhoeve_Drongengoedbos+wandelroute-56.jpg
Drongengoedhoeve Drongengoed Ursel (3).jpg
Drongengoedhoeve Drongengoed Ursel (5).jpg
Drongengoedhoeve Drongengoed Ursel (2).jpg

Eén van de belangrijkste troeven van het Drongengoedbos is het gezellige terras van de historische Drongengoedhoeve uit 1746, waar je in de schaduw van de notelaar en de kastanjebomen van een koffie of een Augustijntje geniet, het streekbier bij uitstek.

Op en rond de hoeve valt er van alles te beleven. Er is een goed onderhouden kruidentuin, een boomgaard met streekeigen fruitsoorten en een landschapsinfocentrum dat het verhaal van de streek vertelt. Even voorbij de Drongengoedhoeve zie je aan de rechterkant nog steeds de omwalling van de oorspronkelijke boerderij uit 1242.

Knooppunt 13

Kabouterpad

Kabouterpad Drongengoedbos.jpg

De grote diversiteit aan planten en bomen maakt het Drongengoedbos ook aantrekkelijk als leerbos voor jonge kinderen. Vlakbij de Drongengoedhoeve vertrekt een twee kilometer lang Kabouterpad. Aan de hand van een tiental bordjes met tips, weetjes en doe-opdrachten maken kleuters spelenderwijs kennis met het bos.

Het Kabouterpad loopt ook doorheen de nieuw aangelegde speelzones vlakbij de hoeve, waar kinderen zich volop kunnen uitleven op de natuurlijke speelelementen.

Eindpunt

Drongengoedweg - Parking Krakeel