Gourmand wandelroute

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Gourmand wandelroute

Length
10,6 km
Time
2u 10m
Terrain
61% Verhard

Rekegemstraat, 9630 Zwalm

Toon het startpunt op de kaart

Wandelknooppuntenbord

Bekijk het routebord
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Verharde weg
Onverharde weg
Meer info en stops bekijken

Routebeschrijving

Van oude volkscafés rond de Leuvense stoof tot gastronomie van de bovenste plank: honger en dorst zijn in de Vlaamse Ardennen niet aan de orde. In de streek rond de Zwalm nodigen oude watermolens je uit om de voeten onder tafel te schuiven en te genieten van het lekkers dat de streek te bieden heeft.

Startpunt

Zwalmmolen

Zwalmmolen_DavidSamyn3.jpg

De Zwalmmolen behoorde in 1040 toe aan de Gentse Sint-Pietersabdij. Tot het begin van de 20e eeuw was dit een dubbelmolen, waar naast koren ook lijnzaad, cichorei, maïs, rijst en tabak werden bewerkt. Sinds begin de jaren negentig is de molen eigendom van de Provincie Oost-Vlaanderen en een toeristische trekpleister. In 2010 werd de molen maalvaardig gerestaureerd en voorzien van een kleine waterkrachtcentrale. Het molengebouw is alleen op afspraak te bezoeken.

Knooppunt 1

Streekpunt Zwalm

Streekpunt Zwalm.jpg

Het voormalige sluiswachtershuis tegenover de Zwalmmolen werd in 2016 omgebouwd tot toeristisch onthaalpunt voor de Zwalmstreek en de Vlaamse Ardennen. Je kan er terecht voor toeristische publicaties, maar ook voor streek- en hoeveproducten. Het streekpunt wordt uitgebaat door een groep vrijwilligers uit de omgeving. Het fietsoplaadpunt wordt gevoed door de waterkrachtcentrale van de Zwalmmolen.

Knooppunt 68

Munkzwalm

Zwalmmolen_DavidSamyn2.jpg

Munkzwalm is de hoofdplaats van de fusiegemeente Zwalm, die twaalf dorpskernen omvat. Het dorp wordt van oost naar west doorsneden door de Zwalmbeek en bevindt zich daardoor in een dal. De naam verwijst naar de monniken van de Gentse Sint-Baafsabdij die hier in 976 een nederzetting hadden. Als het grootste dorp in de regio bekleedt Munkzwalm nog altijd een centrumfunctie. Tot de bezienswaardigheden behoren de Sint-Mattheuskerk uit 1875 en de Vredeskapel aan het Molenpad. De kapel werd na de Tweede Wereldoorlog opgericht door twee families, uit dankbaarheid voor de terugkeer van een familielid uit een concentratiekamp.

Knooppunt 5

Klein Zwitserland

KleinZwitserland.jpg
KleinZwitserland.jpg
Zwalm.jpg

Deze voormalige sluiswachterswoning dankt haar naam aan de fantasierijke sluiswachter van vroeger. Die was zodanig in zijn nopjes met dit idyllische plekje, dat hij het ‘Zwitserland in ’t klein’ noemde. Er hangt zelfs een bordje tot het échte Zwitserland: 515 km. In de zomermaanden kan je hier elk weekend – languit in het gras, in de hangmat of in de strandstoel – genieten van lokaal en vaak biologisch lekkers in OHNE’s Bosbar, een van de eerste afvalarme cafés van Oost-Vlaanderen.

Ijzerkotmolen

preview_Ijzerkotmolen_PM.jpg

Stap richting Ijzerkotmolen en word ondergedompeld in een lange geschiedenis. De oudste vermelding van een molen op deze locatie dateert namelijk al van 1412. De oorspronkelijke molen op de linkeroever is verdwenen maar het historische gebouw bleef bestaan en huisvest nu een broodbakkerij met een gezellige kleine taverne met terras. Je kan er in het weekend terecht voor een zoete lekkernij, een streekbier of een trappist, een kom verse soep of - voor wie grotere honger heeft – een croque of belegde boterham van het huis. Op de rechteroever staat nog steeds de indrukwekkende 18de-eeuwse korenmolen. Sinds 2021 functioneert de molen weer als commerciële molen die meel aanlevert voor de bakkerij en particulieren. Het molenrad is vrij toegankelijk, de molen zelf is te bezichtigen op aanvraag.

Knooppunt 10

Ter Biestmolen

Resto_Ter_biestmolen2_zwalm_tov.jpg

De opbrengsten van deze molen gingen vroeger naar de abdij van Ename. De taverne in de molen blijft voorlopig dicht, maar op zaterdagen, zondagen en feestdagen kan je wel terecht voor een drankje in de weekendbar van Hofstede ter Biest, de B&B in de hoeve en het molenaarshuis.

Knooppunt 88-91

Munkbosbeek

Even voorbij Nederzwalm volg je het wandelpaadje langs de Munkbosbeek – plaatselijk ook Stampkotbeek genoemd – die in de omgeving van de Munkboshoeven in Velzeke ontspringt en 7 kilometer verderop uitmondt in de Schelde. De vallei en de beek zijn genoemd naar het Munkbos – het Monnikenbos – dat eigendom was van de abdij van Ninove. De Munkbosbeek kronkelt door het landschap in zijn oorspronkelijke bedding en behoort daarom tot een van de mooiste beken van de Vlaamse Ardennen.

Knooppunt 90

Kasteel Ten Bieze

Vlakbij Knooppunt 90 ligt Kasteel Ten Bieze in een prachtig park met eeuwenoude bomen en drie vijvers, die elk op een verschillend niveau zijn gelegen en via een ingenieus systeem van sluizen door de Munkbosbeek worden gevoed. Het kasteel in zijn huidige vorm dateert van 1730, maar de geschiedenis van de site gaat terug tot de 12de eeuw. Het domein is eigendom van Graaf d’Ursel de Bousies, een afstammeling van de vroegere eigenaar, de markies van Rode. Bezoeken kan enkel in groep op schriftelijke aanvraag bij de kasteelheer.

Knooppunt 1

Restaurant De Zwalmmolen (VOORLOPIG GESLOTEN)

De Zwalmmolen Restaurant.jpg

Let op: voorlopig gesloten. Terug bij het vertrekpunt nodigt restaurant De Zwalmmolen je uit om weer op krachten te komen. De kok laat zich graag inspireren door producten uit de eigen streek, met gerechten aan laagdrempelige prijzen. Kies voor het vertrouwde Zwalmmenu, laat je verrassen door het wisselende seizoensmenu, of breng je suikerspiegel weer op peil met een pannenkoek, een wafel of een heerlijke coupe.

Zwalmmolen