Gourmand wandelroute

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Gourmand wandelroute

Length
10,6 km
Time
2u 10m
Terrain
61% Verhard

Rekegemstraat, 9630 Zwalm

Toon het startpunt op de kaart

Wandelknooppuntenbord

Bekijk het routebord
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Verharde weg
Onverharde weg
Meer info en stops bekijken

Routebeschrijving

Van oude volkscafés rond de Leuvense stoof tot gastronomie van de bovenste plank: honger en dorst zijn in de Vlaamse Ardennen niet aan de orde. In de streek rond de Zwalm nodigen oude watermolens je uit om de voeten onder tafel te schuiven en te genieten van het lekkers dat de streek te bieden heeft.

Startpunt

Zwalmmolen

Zwalmmolen_DavidSamyn3.jpg

De Zwalmmolen behoorde in 1040 toe aan de Gentse Sint-Pietersabdij. Tot het begin van de 20e eeuw was dit een dubbelmolen, waar naast koren ook lijnzaad, cichorei, maïs, rijst en tabak werden bewerkt. Sinds begin de jaren negentig is de molen eigendom van de Provincie Oost-Vlaanderen en eentoeristische trekpleister. In 2010 werd de molen maalvaardig gerestaureerd en voorzien van een kleine waterkrachtcentrale. Het molengebouw is alleen op afspraak te bezoeken.

Knooppunt 1

Streekpunt Zwalm

Streekpunt Zwalm.jpg

Het voormalige sluiswachtershuis tegenover de Zwalmmolen werd in 2016 omgebouwd tot toeristisch onthaalpunt voor de Zwalmstreek en de Vlaamse Ardennen. Je kan er terecht voor toeristische publicaties, maar ook streek- en hoeveproducten. Het streekpunt wordt uitgebaat door eengroep vrijwilligers uit de omgeving. Het fietsoplaadpunt wordt gevoed door de waterkrachtcentrale van de Zwalmmolen.

Knooppunt 68

Munkzwalm

Zwalmmolen_DavidSamyn2.jpg

Munkzwalm is de hoofdplaats van de fusiegemeente Zwalm, die twaalf dorpskernen omvat. Het dorp wordt van oost naar west doorsneden door de Zwalmbeek en bevindt zich daardoor in een dal. De naam verwijst naar de monniken van de Gentse Sint-Baafsabdij die hier in 976 een nederzetting hadden. Als het grootst dorp in de regio bekleedt Munkzwalm nog altijd een centrumfunctie. Tot de bezienswaardigheden behoren de Sint-Mattheuskerk uit 1875 en de Vredeskapel van na WOII, die in 2016 volledig uitbrandde.

Knooppunt 5

Klein Zwitserland

KleinZwitserland.jpg
KleinZwitserland.jpg
Zwalm.jpg

Deze voormalige sluiswachterswoning dankt haar naam aan een uitspraak van een gewezen bewoner. De fantasierijke sluiswachter was danig onder de indruk van het idyllische plekje: “Mijn vijvertje is het meer van Genève, de heuvels zijn de Zwitserse bergen en als de sluizen openstaan, heb ik een waterval. Dit is Zwitserland in het klein.” Er hangt zelfs een bordje met de afstand tot het échte Zwitserland: 513 km. De gelijknamige herberg is helaas al een tijdje gesloten en wacht op een nieuwe bestemming.

Knooppunt 10

Ter Biestmolen

Resto_Ter_biestmolen2_zwalm_tov.jpg
TerBiestmolen2.jpg

De Ter Biestmolen werd reeds vermeld in 1063. Hij was eigendom van de Graaf van Vlaanderen, die de opbrengsten schonk aan de toenmalige abdij van Ename om in het levensonderhoud van de monniken te voorzien. De molen had lange tijd een dubbele functie: het malen van graan en de productie van olie uit lijnzaad, raapzaad en koolzaad. In 2008 werd de molen gerestaureerd en opnieuw maalvaardig gemaakt. Sindsdien is er een restaurant gevestigd met een sfeervol terras dat uitzicht biedt op de rivier. Je kan er terecht voor betaalbare klassiekers of een dorstlessend streekbiertje, terwijl de kinderen ravotten op het speelplein.

Knooppunt 88-91

Munkbosbeek

Even voorbij Nederzwalm volg je het wandelpaadje langs de Munkbosbeek – plaatselijk ook Stampkotbeek genoemd – die in de omgeving van de Munkboshoeven in Velzeke ontspringt en 7 km verderop in de Schelde uitmondt. De vallei en de beek zijn genoemd naar het Munkbos – het Monnikenbos – dat eigendom was van de abdij van Ninove. De Munkbosbeek kronkelt door het landschap in zijn oorspronkelijke bedding en behoort daarom tot een van de mooiste beken van de Vlaamse Ardennen.

Knooppunt 90

Kasteel Ten Bieze

Vlakbij Knooppunt 90 ligt Kasteel Ten Bieze in een prachtig park met eeuwenoude bomen en drie vijvers, die elk op een verschillend niveau zijn gelegen en via een ingenieus systeem van sluizen door de Munkbosbeek worden gevoed. Het kasteel in zijn huidige vorm dateert van 1730, maar de geschiedenis van de site gaat terug tot de 12e eeuw. Het domein is eigendom van Graaf d’Ursel de Bousies, een afstammeling van de vroegere eigenaar, de markies van Rode. Bezoeken kan enkel in groep op schriftelijke aanvraag bij de kasteelheer.

Knooppunt 1

Restaurant De Zwalmmolen

De Zwalmmolen Restaurant.jpg

Terug bij het vertrekpunt nodigt restaurant De Zwalmmolen je uit om weer op krachten te komen. Het restaurant wordt uitgebaat door dezelfde eigenaar als de Ter Biestmolen: ook hier laat de kok zich graag inspireren door producten uit de eigen streek, met gerechten aan laagdrempelige prijzen. Kies voor het vertrouwde Zwalmmenu, laat je verrassen door het wisselende seizoensmenu, of breng je suikerspiegel weer op peil met een pannenkoek, een wafel of een heerlijke coupe.

Zwalmmolen