Gust De Smet wandelroute

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Gust De Smet wandelroute

Length
5,5 km
Time
1u 15m
Terrain
83% Verhard

Edgard Gevaertdreef 9 , 9830 Sint-Martens-Latem

Toon het startpunt op de kaart

Gust De Smet routebord

Bekijk het routebord
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Verharde weg
Onverharde weg
Meer info en stops bekijken

Routebeschrijving

Wandel in de voetsporen van de Vlaamse expressionist Gustave ‘Gust’ De Smet, die in Deurle woonde en werkte. Samen met Constant Permeke en Frits Van den Berghe was hij één van de ‘grote drie’ van het Vlaamse expressionisme.

Startpunt

Museum Gevaert-Minne

Gevaert-Minne.jpg

In het Museum Gevaert-Minne, het voormalige woonhuis en atelier van de schilder Edgard Gevaert (1891-1965), vind je werk van zowat alle Latemse groten, zoals George Minne, Albert Servaes en Valerius de Saedeleer. Het is prachtig gelegen in een bosrijk domein van 3 hectare.

Kerk Deurle (Sint-Martens-Latem)

Deinze_kerk_Deurle.jpg

In de schilderachtige dorpskern van Deurle klim je, tussen boomgaard en kerk, het Cyriel Buysse pad naar boven. Ook deze beroemde schrijver, bekend van onder meer ‘Het gezin van Pamel’, woonde vanaf 1910 in Deurle, in een paalwoning op de beboste heuvelrug.

Gemeentelijk Museum Gust De Smet

Museum Gust De Smet Deurle.jpg

In de vroege woning annex atelier van Gust De Smet (1877-1943) huist het Gemeentelijk Museum Gust De Smet, dat in 2016 weer openging na een grondige renovatie. Spring zeker binnen voor enkele topwerken van de kunstenaar! Behalve het atelier bevat het museum ook de volledig ingerichte huiskamer en de slaapkamer op de eerste verdieping, plus boven een selectie van kunstwerken, thematisch en per periode voorgesteld. Kasten en commodes werden ingericht als minidepot voor archiefdocumenten, persoonlijke bibliotheek en gebruiksvoorwerpen. Samen werpen ze een interessant licht op het leven van De Smet.

Brasserie Vinois

Deze elegante Franse brasserie is van heinde en ver bekend voor zijn ‘grootmoedergerechten’ zoals stoverij van varkenswangen en kalfsniertjes. ’s Middags kan je er snel en lekker lunchen, ’s zomers wordt de tuin omgetoverd tot een gezellig openluchtrestaurant.

Museum Dhondt-Dhaenens

museum Dhondt-Dhaenens Deurle 2 David Samyn.jpg
museum Dhondt-Dhaenens Deurle 3 David Samyn.jpg
museum Dhondt-Dhaenens Deurle 1 David Samyn.jpg

Even verderop stelt het in 2021 vernieuwde MDD (Museum Dhondt-Dhaenens) in een wit modernistisch gebouw een mooie collectie hedendaagse kunst uit binnen- en buitenland tentoon. In de museumtuin ontdek je tijdelijke kunstprojecten. 

Rode Beukendreef

Halverwege de Kasteeldreef stap je de Rode Beukendreef in, een 1000 meter lange dreef die naar het kasteeldomein liep. Dat maakte in 1954 plaats voor een verkaveling, maar met de dreef bleef een prachtig relict over: een dubbele bomenrij die wel tot aan de hemel lijkt te reiken.

d'Ouwe Hoeve

Dé gedroomde afsluiter van je wandeling, deze gezellige brasserie met zalig terras op een van de mooiste dorpspleintjes van de provincie! Op je bord: verzorgde brasseriegerechten, bereid met voornamelijk ambachtelijke producten van plaatselijke telers en fokkers. Maar in dit ‘stukje Provence in Vlaanderen’ ben je natuurlijk ook gewoon welkom voor een drankje.

Museum Gevaert-Minne