Haven van Gent fietsroute

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Haven van Gent fietsroute

Length
42,3 km
Time
2u40
Terrain
86% Verhard
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Verharde weg
Onverharde weg
Meer info en stops bekijken

Haven van Gent fietsroute

Een fietstocht door de Gentse kanaalzone klinkt misschien als een gek idee, maar deze route overtuigt je van het tegendeel. Ervaar het contrast tussen de bedrijvige kanaalzone en de 'koppelingsgebieden', groen- en natuurgebieden die de dorpen en de industriegebieden van elkaar scheiden. Je hoort er afwisselend zwaar vervoer en vrolijk vogelgekwetter. Je ziet er niet enkel ijzer en beton, maar ook weilanden, waterpartijtjes, bloemen, bomen, struiken en parkjes.

Startpunt

Veer Terdonk

Je start je fietstocht meteen op een avontuurlijke manier: met een veertocht over het Kanaal Gent-Terneuzen met het veer Terdonk.

Knooppunt 97-82

Moervaart

genthaven_basvanoort_drone-3_1.jpg
genthaven_basvanoort-30_1.jpg

Je laat het havenlandschap achter je voor het rustige jaagpad langs de Moervaart, omgeven door groen. De Moervaart is 22 kilometer lang en verbindt het Kanaal Gent-Terneuzen met de Durme. Het kanaal heeft vandaag nog weinig economische betekenis en wordt enkel door de pleziervaart gebruikt.

Knooppunt 97

Bavohoeve

Al even een tussenstop maken? Zorg dan dat je aan knooppunt 97 de Spanjeveerbrug oversteekt naar de overkant van de Moervaart. Daar vind je de Bavohoeve, een brasserie met een groot terras aan het water. 

Koppelingsgebied Sint-Kruis-Winkel

Het eerste koppelingsgebied op je route is dat van Sint-Kruis-Winkel, aan knooppunt 97. In de jaren 90 ​van de vorige eeuw was het voortbestaan van een aantal dorpskernen in het havengebied onzeker door de snelle ontwikkeling van de Gentse haven. Om de leefbaarheid te verhogen werden 16 koppelingsgebieden afgebakend tussen woonkernen en industriezones.

Dat van Sint-Kruis-Winkel strekt zich uit langs de oevers van de Oude Moervaartarm en laat je kennismaken met de verschillende stukken natte natuur. Je kan er luchen op picknick- en zitbanken. Infoborden vertellen je meer over de natuur en het verleden van het gebied.

Knooppunt 84-72

Puyenbroeck

Provinciaal Domein Puyenbroeck
uitkijktorenpuyenbroeck.jpg

Tussen de knooppunten 84 en 72 doorkruis je de zuidkant van het Provinciaal Domein Puyenbroeck. Aan deze kant van het domein fiets je langs de kabbelende Zuidlede, door prachtige bossen. De uitkijktoren, vlak bij knooppunt 84, is een kleine omweg waard. 

Knooppunt 99-30

Wonderwoud

Op de grens van Oostakker en Lochristi bouwt men aan Wonderwoud, een nieuwe 'groenpool' voor de stad Gent. Het natuurgebied wordt maar liefst 200 hectare groot. Ooit was het de bedoeling dat dit een vliegveld werd, en de typische vorm ervan is nog goed te zien op kaarten en luchtfoto’s. Het was bijna volledig ontoegankelijk, en dus een goed bewaard geheim.

Je zal er kunnen spelen, op natuurontdekking gaan, wandelen, fietsen en zelfs de 3 torens van Gent aanschouwen vanuit een uitkijktoren. De toekomstige groenpool wordt vanaf 2023 in verschillende fases gerealiseerd. Tot die tijd is het niet toegelaten om het gebied te betreden. Je kan wel al een bezoekje brengen aan de vijver met bosrand.

Veer Langerbrugge

genthaven_basvanoort-08.jpg

Om van Oostakker naar Evergem te raken, neem je opnieuw een veer over het kanaal Gent-Terneuzen: het veer van Langerbrugge. 

Koppelingsgebieden

genthaven_basvanoort-46.jpg

Tussen de twee veren van Langerbrugge en Terdonk fiets je door een reeks van verschillende koppelingsgebieden, ingericht met fiets- en wandelpaden, natuur en parken.

Knooppunt 30-50

Langerbruggecentrale

genthaven_basvanoort-11.jpg

Als een baken in het landschap zie je ze al van ver liggen: de Langerbruggecentrale. Het is een voormalige thermische elektriciteitscentrale die aan de basis lag van de industriële ontwikkeling van de kanaalzone Gent-Terneuzen. Ze werd in 1913 gebouwd door de Centrales Électriques des Flandres et du Brabant (CEFB), en later werd ze eigendom van Electrabel. Opvallend is de 102 meter hoge schoorsteen, nog altijd de hoogste van het land.

Knooppunt 50-4

Doornzele Dries

routen_-_driesmolen_x_damon_de_backer_-_8.jpg

Maak vlak voor je terug aan het start- en eindpunt komt even de kleine omweg naar Doornzele Dries. De historische dries is één van de meest uitgestrekte van Vlaanderen. Aan het einde van de dries vind je een molen die ook als uitvalsbasis dient voor de lokale krulbolploeg, dé volkssport van het Meetjesland. 

Veer Terdonk