Jan de Lichte wandelroute

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Jan de Lichte wandelroute

Length
9,6 km
Time
1u 54m
Terrain
65% Verhard

Paddestraat 26, 9620 Zottegem

Toon het startpunt op de kaart

Parking in de buurt

Toon parking langs de route

Wandelknooppuntenbord

Bekijk het routebord
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Verharde weg
Onverharde weg
Meer info en stops bekijken

Routebeschrijving

Halverwege de 18de eeuw dwaalde in de buurt van Velzeke een zekere Jan de Lichte rond. Gedreven door armoede ging hij samen met zijn Bende van Jan de Lichte over tot diefstallen, overvallen en zelfs moord. Hij groeide uit tot een soort Vlaamse Robin Hood, en onlangs kreeg hij een eigen tv-serie. Op deze wandelroute stap je in zijn voetsporen. Verschillende infozuilen vertellen je onderweg meer over het leven van Jan, en het woelige tijdperk waarin hij leefde.

Startpunt

Paddestraat

Paddestraat Velzeke

Starten doe je op de Paddestraat. Deze 2,4 kilometer lange oude kasseiweg is beschermd als monument. Hij deed vroeger gedeeltelijk dienst als Romeinse heirbaan tussen Boulogne en Keulen. Tegenwoordig is de Paddestraat vooral een gevreesde kasseistrook in de Ronde van Vlaanderen. Je vindt even verderop het Ronde van Vlaanderenmonument. Hierop staan de namen van alle winnaars sinds 1973, het jaar dat de Ronde voor het eerst over deze kasseien denderde.

Provinciaal Archeocentrum Velzeke

PAM_Velzeke2.jpg
PAMVelzeke2.jpg
PAMVelzeke.jpg

Na enkele honderden meters kom je langs het Provinciaal Archeocentrum Velzeke, kortweg PAM. Spring binnen in dit Gallo-Romeins museum en je wordt ondergedompeld in de prehistorie, de Gallo-Romeinse tijd en de vroege middeleeuwen in Oost-Vlaanderen. De permanente tentoonstelling toont het dagelijkse leven van onze voorouders aan de hand van bodemvondsten uit de streek. Je leert er ook hoe en waarom Velzeke in de Gallo-Romeinse periode een bloeiende agglomeratie op het kruispunt van twee belangrijke Romeinse wegen was.

Cream&Crunch

Wijk je enkele meters van de route af, dan vind je op het Romeins Plein ijssalon Cream&Crunch. Hier geniet je van puur roomijs van biologische hoevemelk, én een mooi aanbod vegan ijs. 

Knooppunt 92-88-81

Jan de Lichte wandelpad

WhatsApp Image 2021-09-16 at 10.50.25.jpeg

Jan de Lichte was dan wel geen doetje, in Velzeke zijn ze duidelijk fier dat de roots van de beruchte bendeleider hier liggen. Het wandelpad dat de naam van de schurk draagt, brengt je langs de omgeving van het huis waar Jan geboren werd en opgroeide. Op het mooie pad langs de kabbelende rivier vergeet je al gauw dat je hier eigenlijk in de voetsporen van een crimineel wandelt. 

Knooppunt 68

Bostmolen

Op zondag en maandag kan je bij restaurant Bostmolen, een gerestaureerde watermolen, overdag terecht om je honger en dorst te stillen. Proef er zeker het huisbier Bostmolen Blond!

Knooppunt 92-88

Two Cooks

9a5b3e073e603a72f7c2e704a334546f.jpg.jpg

Van al dat wandelen krijg je natuurlijk honger. Vlakbij het eindpunt van deze wandeling vind je Two Cooks, een gastronomisch restaurant uitgebaat door het duo Gunther en Olivier. Laat je verrassen door hun originele gerechten die er altijd uitzien als schilderijtjes. Reserveren is een must! 

Wandelknooppunt 92