Kieldrechtse Kreek wandelroute

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Kieldrechtse Kreek wandelroute

Length
12,2 km
Time
2u 25m
Terrain
55% Verhard

Parking in de buurt

Toon parking langs de route

Wandelknooppuntenbord

Bekijk het routebord
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Verharde weg
Onverharde weg
Meer info en stops bekijken

Routebeschrijving

Parels van polders, kreken en natuurgebieden waar watervogels thuis zijn. Dit deugddoend uitwaairondje op het wandelnetwerk Grenspark Groot Saeftinghe staat garant voor mooie vergezichten. Hoeveel verschillende soorten watervogels kan jij onderweg spotten?

Opgelet!
  • Je kan niet van knooppunt 2 naar knooppunten 8 en 7 wandelen. Volg 2-1-4-6-7, dan zit je terug op de route. Dit maakt de wandeling ongeveer 1.5 km langer.
Startpunt

Kieldrecht

kerk Kieldrecht.jpg

Starten doe je aan de kerk van het polderdorp Kieldrecht. Wie Kieldrecht zegt, zegt in één adem de Kieldrechtsluis. Niet op deze route, maar achteraf best een ommetje waard want het is de grootste sluis ter wereld!

Knooppunt 33-2

Grote Geule

Grote Geule Kieldrecht.jpg

In deze eeuwenoude watergeul (ook wel de Kieldrechtse Kreek genoemd) met brede rietkragen, een restant van een voormalige vertakking van een belangrijke getijdengeul van het Verdronken Land van Saeftinghe, huizen zeldzame planten en kwetteren vogels er lustig op los. Een natuurplek om stil bij te worden, zeker vanop de zitbank op de dijk.

Knooppunt 8-7

Drijdijck

waasland_Drijdijck_sint-gillis-waas.jpg

Voor water- en moerasvogels is natuurgebied Drijdijck (36 ha) een gedroomde plek om tijdens hun lange trektocht even op adem te komen of om te overwinteren. Het gebied, gelegen aan de westrand van het havengebied, was vroeger akker- en weiland en maakte deel uit van de Verrebroekse Blikken. Door een deel van het terrein af te graven en de grondwaterstand te verhogen, ontstond een waardevol plasdras-gebied. 

‘s Winters staat Drijdijck voor meer dan de helft onder water, wat het natuurlijk aantrekkelijk maakt als welverdiende tussenstop voor migrerende water- en moerasvogels zoals de slobeend, de krakeend en de smient. Doe daar de grazende wilde paarden bij en het contrast met de rijzende industrie aan de overkant, en je krijgt een absoluut postkaartplaatje. Het bedrijf dat je ziet is Antwerp Euroterminal, marktleider in overzees transport van rollende vracht. 

Knooppunt 99-31

Koningsdijk

Koningsdijk_Kieldrecht.jpg

Via de Sint-Kornelistraat, waar je nog eens mooi uitkijkt op de Grote Geule, en de Hoekstraat beland je op de Koningdijk, de kaarsrechte verbindingsweg tussen De Klinge en Kieldrecht. Op deze met populieren afgezoomde dijk pal op de grens België-Nederland, moet je naar rechts richting Kieldrecht. Maar wandel je een klein eindje naar links, dan merk je op je rechterkant een rechthoekig stuk terrein met een grote waterplas, een vlaggenmast en een boerderij. Hier stond Fort Fuentes/Spinola, een Spaans fort met zicht op de polders tussen De Klinge en Hulst. Het werd kort na 1591 opgericht om het Land van Waas te beschermen tegen noordelijke aanvallen. Van het fort zelf zie je niets meer, maar een infobord op het fietspad vertelt er meer over. 

Kieldrecht