Kieldrecht
Starten doe je aan de kerk van het polderdorp Kieldrecht. Wie Kieldrecht zegt, zegt in één adem de Kieldrechtsluis. Niet op deze route, maar achteraf best een ommetje waard want het is de grootste sluis ter wereld!
Startpunt
Toon het startpunt op de kaartParking in de buurt
Toon parking langs de routeOpenbaar vervoer
Toon openbaar vervoer langs de routeWandelknooppuntenbord
Bekijk het routebordParels van polders, kreken en natuurgebieden waar watervogels thuis zijn. Dit deugddoend uitwaairondje op het wandelnetwerk Grenspark Groot Saeftinghe staat garant voor mooie vergezichten.
Starten doe je aan de kerk van het polderdorp Kieldrecht. Wie Kieldrecht zegt, zegt in één adem de Kieldrechtsluis. Niet op deze route, maar achteraf best een ommetje waard want het is de grootste sluis ter wereld!
In deze eeuwenoude watergeul (ook wel de Kieldrechtse Kreek genoemd) met brede rietkragen, een restant van een voormalige vertakking van een belangrijke getijdengeul van het Verdronken Land van Saeftinghe, huizen zeldzame planten en kwetteren vogels er lustig op los. Een natuurplek om stil bij te worden, zeker vanop de zitbank op de dijk.
Voor water- en moerasvogels is natuurgebied Drijdijck (36 ha) een gedroomde plek om tijdens hun lange trektocht even op adem te komen of om te overwinteren. Het gebied, gelegen aan de westrand van het havengebied, was vroeger akker- en weiland en maakte deel uit van de Verrebroekse Blikken. Door een deel van het terrein af te graven en de grondwaterstand te verhogen, ontstond een waardevol plasdras-gebied.
‘s Winters staat Drijdijck voor meer dan de helft onder water, wat het natuurlijk aantrekkelijk maakt als welverdiende tussenstop voor migrerende water- en moerasvogels zoals de slobeend, de krakeend en de smient. Doe daar de grazende wilde paarden bij en het contrast met de rijzende industrie aan de overkant, en je krijgt een absoluut postkaartplaatje. Het bedrijf dat je ziet is Antwerp Euroterminal, marktleider in overzees transport van rollende vracht.
Via de Sint-Kornelistraat, waar je nog eens mooi uitkijkt op de Grote Geule, en de Hoekstraat beland je op de Koningdijk, de kaarsrechte verbindingsweg tussen De Klinge en Kieldrecht. Op deze met populieren afgezoomde dijk pal op de grens België-Nederland, moet je naar rechts richting Kieldrecht. Maar wandel je een klein eindje naar links, dan merk je op je rechterkant een rechthoekig stuk terrein met een grote waterplas, een vlaggenmast en een boerderij. Hier stond Fort Fuentes/Spinola, een Spaans fort met zicht op de polders tussen De Klinge en Hulst. Het werd kort na 1591 opgericht om het Land van Waas te beschermen tegen noordelijke aanvallen. Van het fort zelf zie je niets meer, maar een infobord op het fietspad vertelt er meer over.