Kordaal wandelroute

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Kordaal wandelroute

Length
6,0 km
Time
1u 15m

Nokeredorpstraat, 9771 Nokere

Toon het startpunt op de kaart

Kordaal routebord

Bekijk het routebord
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Meer info en stops bekijken

Routebeschrijving

Het dorpje Nokere kennen de meeste mensen van Nokere Koerse, een semi-klassieke kermiskoers voor aanstormend talent aan de linkeroever van de Schelde. Maar er zit meer verscholen in deze prachtige streek dan je denkt! Zin in een wandeling die niet al te lang duurt en je een perfecte mix voorschotelt van natuur, cultuur en een prachtige pittoreske dorpskern aan de rand van de Vlaamse Ardennen? Gevonden!

Startpunt

Nokere dorp

Nokere dorp.jpg

Nokere maakt sinds 2019 deel uit van de gemeente Kruisem, ontstaan uit een fusie van de gemeente Kruishoutem met het nabijgelegen Zingem. Sinds 1944 stormt hier jaarlijks een sliert jong talent door het dorp, wanneer de semi-klassieker Nokere Koerse wordt gereden.

In Nokere staan twee kastelen, die je helaas niet kan bezoeken, maar wel in het vizier krijgt tijdens deze wandeling. Ongeveer in de helft van de route stap je door de bosweg ‘tussen de twee kastelen’. Daar wacht je een schilderachtige uitzicht op het classicistisch kasteel Casier, midden in een grote vijver en een 12 ha groot prachtig landschapspark. Even verderop ligt het kasteel de Bonneval, jammer genoeg grotendeels verscholen achter een bakstenen muur en dichte begroeiing.

Ter Wolfshaeghe

Te midden van de Nokerse akkers wandel je voorbij Hof ter Wolfshaeghe, één van de oudste hoeven van het dorp. In de 16de eeuw waren de braakliggende akkers op het onbevolkte platteland een broeihaard voor ongedierte en dus dé geliefde biotoop van de wolf. Om het vee te beschermen, plantten de boeren stekelige hagen aan. Aan zo’n ‘wolfshage’ dankt deze hoeve haar naam.

Kordaalbos

Nokere (Kordaalwandelroute) (17) (bos).JPG
Nokere (Kordaalwandelroute) (36) (bos).JPG
Kordaalbos.jpg

Het unieke maar vrij kleine Kordaalbos wordt beheerd door Natuurpunt en is het hele jaar door vrij toegankelijk voor wandelaars. Je vindt er zeldzame planten als de reuzenpaardenstaart, sleutelbloem, dotterbloem en wilde hyacint. Vogels als buizerds en steenuilen komen er broeden. En hoor je een sterk ritmisch gehamer op de achtergrond, dan zou dat wel eens een groene of bonte specht kunnen zijn. Die zijn ook permanent aanwezig in het Kordaalbos. De sterk meanderende Kordaalbeek, die 1 km ten oosten ontspringt, doorkruist het bos van oost naar west.

Kruiden Claus

Liefhebbers van verse kruiden, zeldzame aardbeisoorten, vergeten groenten en eetbare bloemen keren na hun wandeling vast graag op hun stappen terug, met de wagen, om bij Kruiden Claus binnen te springen. Dit familiebedrijf is sinds 1900 in de running. Je ziet hun serres staan wanneer je het laatste stukje Kordaalbos uitkomt, in het laatste kwart van de route. Hou er wel rekening mee dat Kruiden Claus enkel op vrijdag en zaterdag geopend is. 

Wie dorst heeft en een gezellige plek zoekt om die te verslaan, kan in café Handelshuis (Nokere) of in een van de omringende dorpen terecht. Een gevestigde waarde is het bruisende dorpscafé In de Kroon, in Mullem, waar je kan eten én drinken in de antieke gelagzaal, of in de tuin.  

Nokere dorp