Land van Rode fietsroute

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Land van Rode fietsroute

Length
43,6 km
Time
2u 35m
Terrain
93% Verhard

Marktplein, 9520 Sint-Lievens-Houtem

Toon het startpunt op de kaart

Fietsknooppuntenbord

Bekijk het routebord
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Verharde weg
Onverharde weg
Meer info en stops bekijken

Routebeschrijving

Oosterzele en Sint-Lievens-Houtem zijn twee rustige gemeenten in de Vlaamse Ardennen op de grens met Scheldeland. Hier is de overgang van een vlak landschap met weides naar een licht heuvelachtige omgeving met bossen duidelijk zichtbaar. Op deze fietsroute leer je deze regio, het Land van Rode, beter kennen met haar pittoreske dorpjes, prachtige uitzichtpunten en oude windmolens.

Startpunt

Markt Sint-Lievens Houtem

Sint_lievens_houtem_kerk_TOV.jpg

Sint-Niklaas staat erom bekend het grootste marktplein van Vlaanderen te hebben, maar er zijn weinigen die weten dat de markt van Sint-Lievens-Houtem op de tweede plaats staat. Daarnaast is het dorp ook bekend om haar jaarmarkt op 11 en 12 november, een vee- en paardenmarkt die erkend is door UNESCO als immaterieel cultureel erfgoed. Hier zijn ook genoeg gelegenheden om iets te eten of te drinken, zoals café-restaurant De Gouden Leeuw.

Knooppunt 71-88

Bavegem en de Dikke Linde

Dikke Linde Bavegem.jpg

In het gezellige dorpscentrum van Bavengem kan je halt houden in café Sint-Antonius of in café België Bierland. Als je het dorp uitrijdt, geniet je in de velden van mooie uitzichten. In het midden van deze velden, op het kruispunt van de Lindestraat en de Hoogkouterstraat, staat de 'Dikke Linde'. Over deze eeuwenoude boom bestaan verschillende sagen en volkslegendes. Zo zou de boom een ontmoetingsplaats zijn voor heksen, of zou de bekende bendeleider Jan de Lichte hier een schuilplaats gehad hebben. Door al deze verhalen wordt de boom ook wel de 'Spooklinde' genoemd. 

Knooppunt 96

Stokerij Van Damme

StokerijVanDamme2.jpg
Stokerij pers LR-2.jpg
Stokerij Van Damme

Jeneverstokerij van Damme is de laatste landbouwstokerij in de Benelux. Dit wil zeggen dat het graan dat gebruikt wordt voor de gisting ter plaatse geteeld wordt. Het eindproduct - Balegemse jenever - is een begrip dat tot ver buiten Oost-Vlaanderen gekend is. Je vindt er een koffiehuis waar je welkom bent voor een kop koffie, met uiteraard een pittige jenever of een heerlijke advocaat, en een hartig zoet gebak. Je kan er ook de jeneverproducten van de stokerij kopen.

Knooppunt 98

Bioboerderij het Blauw Kasteel

Bioboerderij het blauw kasteel

Tussen de Schelde en de heuvels van de Vlaamse Ardennen wordt sinds 2007 aan biologische groententeelt gedaan bij de bioboerderij Blauw Kasteel. Op de eeuwenoude weilanden rond het kasteel grazen Ardense Voskopschapen, het bos wordt op ecologische wijze beheerd. In de historische moestuin vind je vergeten groenten, fruit (bessen, frambozen, aardbeien,...), kruiden en een hoogstamboomgaard. 

Knooppunt 5

Klepmolen

Klepmolen.jpg

De stenen Klepmolen werd in 1889 gebouwd ter vervanging van een houten molen uit 1791. De molen is vernoemd naar de wijk waarin hij staat: de Kleppe. Doordat vorige eeuw enkele huizen dicht bij de molen werden gebouwd, zorgde dit voor een windbelemmering waardoor de molen niet meer rendabel gebruikt kan worden. 

Knooppunt 13

Kasteel van Leeuwergem

Kasteel van Leeuwergem.jpg

Het elegante kasteel van Leeuwergem en het Franse park eromheen is alleen in groep én op reservatie te bezoeken, maar aan het hek kan je vast al even dromen van het kasteelleven. Voor huwelijksfeesten en andere evenementen is dit een absolute droomlocatie.

Knooppunt 17

Cotthem en het Cotthembos

Cotthem bos.jpg

Cotthem is een gezellig gehucht van Sint-Lievens-Houtem. Het is vooral bekend om het Cotthembos - waar je langs fietst -, én café-restaurant De Pikardijn

Markt Sint-Lievens-Houtem