Langs beken en gedichten wandelroute

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Langs beken en gedichten wandelroute

Length
10,9 km
Time
2u 10m
Terrain
37% Verhard

Rekestraat 19, 9500 Geraardsbergen

Toon het startpunt op de kaart

Wandelknooppuntenbord

Bekijk het routebord
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Verharde weg
Onverharde weg
Meer info en stops bekijken

Routebeschrijving

Rond Everbeek, een dorpje dichtbij de taalgrens, is het aangenaam verdwalen in een magnifiek stukje Vlaamse Ardennen. Grotendeels onverharde wegen leiden je door een lappendeken van bronbossen en weidse vergezichten. In het dorpje Zarlardinge wandel je langs enkele literaire werken van de biZAR kunstroute.

Knooppunt 32

Zarlardingeplein

Een kerk, twee cafés en een paar huizen: veel meer valt er niet te zien in de nochtans gezellige dorpskom van de Geraardsbergse deelgemeente Zarlardinge. Maar in de zomer heeft dit dorpje wel z’n eigen kunsthappening: van juni tot september kan je hier de biZARroute volgen, een wandeling van 7 kilometer langs werk van lokale artiesten. De combinatie van kunst op verschillende locaties, landelijke paden, veldwegels en verrassende vergezichten zorgt voor een unieke wandelervaring.

Een deel van de kunstwerken, onder meer gedichten, blijven permanent staan, een twintigtal wordt tijdelijk in de zomer toegevoegd. Ook op deze wandeling zal je hier en daar in het landschap gedichten zien verschijnen!

EETCAFE SANSEVERIA

Op het Zarlardingeplein vind je ook de Sanseveria, een authentieke Vlaamse kroeg annex eetcafé om ongedwongen uit te waaien bij een streekbier.

Knooppunt 72

Everbeek

Everbeek-Boven kerk David Samyn.jpg

Dit bosrijke, heuvelachtige en afgelegen ‘tweelingendorp’ paalt aan Henegouwen en hoorde tot 1963 bij deze Waalse provincie. Everbeek-Beneden en Everbeek-Boven zijn vandaag twee afgescheiden woonkernen, met de ‘benedenkant’ als het oorspronkelijke centrum en een ‘bovenkant’ die in de 19de eeuw sterk aangroeide en in 1868 een eigen kerk kreeg.

In de zuidelijke buitenmuur van de 18de-eeuwse Sint-Mariakerk van Everbeek- Beneden zit een merkwaardige zonnewijzer. Ook de roepsteen, van waarop de veldwachter destijds berichten aan de bevolking voorlas, is intact gebleven. Opmerkelijk is ook het ommuurde Kasteel d’Harveng, een eclectische woning van rond 1900, genoemd naar de notarisfamilie die hier toen woonde.

Knooppunt 72

't Fameus Verleden

't Fameus Verleden in Everbeek
Tfameus_Verleden Everbeek.jpg

't Fameus Verleden is een onvermijdelijke tussenstop. Dit mooi opgeknapte café heeft een indrukwekkende bierkaart, plus kleine en grote hongerstillers. Al sinds 1902 vinden de inwoners van Everbeek hier hun weg naartoe. 

Knooppunt 72-83

The Phlox

Alleen verse, eerlijke ingrediënten in The Phlox, een Frans-Belgisch restaurant met zuiderse invloeden. Proef ook zeker de lekkere seizoensgebonden suggesties van chef Dieter. 

Knooppunt 83

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van La Salette

Loop je hier even richting knooppunt 83, dan kom je aan de rand van het bos Kollebroeken aan een kapel. Gebouwd in 1855 door ene Rosalie Clinquant voor de zielenrust van haar overleden echtgenoot, leert het opschrift ons. De kapel is gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van La Salette, de wenende Maria die in 1846 in het Franse stadje verscheen aan twee herderskinderen. Ook verderop in de Breedstraat staat een kapelletje, naast de scheidingsgracht tussen twee weilanden.

even verderop

Everbeekse bossen

Everbeek_Stilteroute2.jpg
Knooppunt in everbeekse bossen.jpg

Wie wil, kan de route uitbreiden met een wandeling richting de Everbeekse Bossen. De naam van dit natuurgebied komt van ‘beek van de ever’, wat erop wijst dat hier ooit everzwijnen woonden. Verborgen in de bossen liggen talrijke bronnen en enkele kronkelende bronbeken die bepalend zijn voor de flora en fauna van het gebied.

In het voorjaar vind je hier een weelderig bloementapijt van wilde hyacint en bosanemoon.
Nog een tip in de buurt: het Steenbergbos in Everbeek-Boven, dat een 30 meter diepe helling afdaalt en zich uitstrekt over een tiental hectaren. Ook in dit waardevolle natuurgebied zorgen voorjaarsbloeiers in de vroege lente voor kleur.

Zarlardingeplein