Langs berg en kapel wandelroute

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Langs berg en kapel wandelroute

Length
13,1 km
Time
2u 35m
Terrain
66% Verhard

Papelosstraat 96, 9700 Oudenaarde

Toon het startpunt op de kaart

Wandelknooppuntenbord

Bekijk het routebord
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Verharde weg
Onverharde weg
Meer info en stops bekijken

Routebeschrijving

Beboste heuvels, glooiende kouters, koppige kasseien, Rondedorpjes en verdoken paadjes … De mooiste plekken van de Vlaamse Ardennen ontdek je bij voorkeur te voet. Op deze route wandel je vlakbij Oudenaarde, langs bekende heuvels uit Vlaanderens Mooiste en drie ‘miraculeuze’ kapellen waar de devotie nog volop leeft.

Startpunt

Kerselare Kapel

IMG_8154.jpeg

Vooral in de Mariamaand mei is het over de koppen lopen bij ‘Keerseloare kapelle’, een bedevaartsoord bovenop de Edelareberg. Een Mariabeeldje dat daar vele eeuwen geleden in een kersenboom hing, zou de dochter van een plaatselijke baron miraculeus genezen hebben.

Waar nadien een kapelletje werd gebouwd, staat nu een moderne betonnen kerk. Devote gelovigen doen hier korte of lange ommegangen langs de kapelletjes.

Knooppunt 56-64

Les Gitanes

101979452_575629076656014_2803167520209502208_n.jpg

In dit sfeervolle restaurant vol curiosa die verwijzen naar de zigeunerwereld wordt alleen met de beste verse ingrediënten gekookt: duurzaam en lokaal, werelds maar vooral lekker Bourgondisch. Specialiteit van het huis is de Josper-grill op steenkool. 

Knooppunt 60

Ladeuze

Vroeger de site van het kasteel Ladeuze dat in 1824 werd afgebroken, vandaag bekend als een van de meest pittige beklimmingen van de Vlaamse Ardennen met een top op 83 meter en een gemiddeld stijgingspercentage van 5,8%. 

Restaurant Ladeuze, al decennialang een begrip in de regio, ontvangt je in een statige 18de-eeuwse hoeve met grote tuin en mooi kader. Doorgaans serveren ze een lekker Vlaamse Ardennen-menu. 

Knooppunt 55

Volkegem

Volkegembos Oudenaarde 6 David Samyn.jpg
Volkegembos_DavidSamyn.jpg

Koersliefhebbers kennen het gezellige Volkegem natuurlijk van de gelijknamige berg en de Wolvenberg, die al ettelijke keren werden opgenomen in het parcours van de Ronde van Vlaanderen. Maar spring op het dorpsplein ook eens binnen in het oude Romaanse Sint-Martinuskerkje, waarvan de geschiedenis wellicht teruggaat tot Merovingische tijden. Of duik even in het Volkegembos, een Europees beschermd natuurreservaat mét geboortebos.

Den Obus

DenObus-JanDirkx.jpg

Dit authentieke volkscafé met groot terras en petanquebaan heeft zijn naam niet gestolen: tijdens de Eerste Wereldoorlog sloeg op deze plek effectief een ‘obus’ – dialect voor granaat – in.  Het maakt deel uit van de uitzonderlijk goed bewaarde, beschermde dorpskern van Volkegem die van uitzicht nauwelijks veranderd is sinds de 19de eeuw.

Knooppunt 54

Mater

Tissenhovemolen.jpg

Bij de Tissenhovemolen in Mater, iets voorbij knooppunt 54, geniet je van een schitterend uitzicht, bij mooi weer zelfs tot Deinze en Gent. De huidige molen dateert van midden 18de eeuw en is een van de best bewaarde windmolens in de streek. In Mater dorp staat naast de parochiekerk een bijzonder stukje religieus en volks erfgoed: de kapel van Sint-Amelberga met haar mooie muurschilderingen. Hier stond volgens de overlevering ooit het hutje van de gelijknamige heilige, die op miraculeuze wijze bronnen deed ontspringen.

BROUWERIJ SMISJE

Aan de Driesleutelstraat toverde Johan Brandt in 1995 een voormalige limonadefabriek om tot artisanale brouwerij. Hier brouwt Brandt zijn Smiske bier in de meest pure vorm, met kristalhelder water uit een eigen erkende mineraalwaterbron, mout, Belgische hop en biergist. Elke zondag van 1 mei tot 1 oktober, telkens van 15u tot 19u, kan je je voorraad komen inslaan. Op afspraak langskomen kan ook!

Knooppunt 57

Kapelleberg

vincentiuskapel Maarkedal

Vraag in Maarke-Kerkem de weg naar ’t Kapelleke Fiecent, en je wordt naar de top van de Kapelleberg gestuurd. Wil je van buikkrampen verlost geraken (of blijven), dan kom je best eind januari op bedevaart naar deze Sint-Vincentiuskapel. Het uitzicht op het omringende landschap vol groene heuvels is adembenemend.

Kerselare Kapel