Lochristi fietsroute

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Lochristi fietsroute

Length
40,1 km
Time
2u 15m
Terrain
80% Verhard

Zaffelare Dorp, 9080 Zaffelare

Toon het startpunt op de kaart

Fietsknooppuntenbord

Bekijk het routebord
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Verharde weg
Onverharde weg
Meer info en stops bekijken

Routebeschrijving

Deze fietsroute laat je kennis maken met bloemengemeente Lochristi en haar deelgemeenten Zaffelare, Beervelde en Zeveneken. Hier fiets je in het hart van de azalea- en begoniastreek, langs serres, kwekerijen en een sierteeltmuseum.

Startpunt

Knooppunt 94 - LoS sierteeltmuseum

Museum Sierteelt Lochristi 2 David Samyn_0.jpg
Museum Sierteelt Lochristi 5 David Samyn_0.jpg
Museum Sierteelt Lochristi 1 David Samyn_0.jpg
Museum Sierteelt Lochristi 3 David Samyn_0.jpg
Museum Sierteelt Lochristi 4 David Samyn_0.jpg

Je start je tocht aan het Lochristi Sierteeltmuseum (LoS) in Zaffelare, een deelgemeente van Lochristi. Niet voor niets noemt Lochristi zichzelf 'een bloeiende gemeente': de talrijke serres en landerijen getuigen van de bloementeelt die hier al ruim twee eeuwen lang een belangrijke rol speelt. Grondlegger van de lokale sierteelt was Charles Vuylsteke, een gepassioneerde horticulturist die in 1867 een van de eerste commerciële tuinbouwbedrijven van Europa oprichtte op de gronden van Kasteel Rozelaar, waar je straks voorbij fietst. Zijn borstbeeld kan je gaan bekijken in de tuin van het gemeentehuis.

Op de prachtig vernieuwde site van de voormalige pastorie ging in 2011 het LoS of Lochristi Sierteeltmuseum open, als ode aan de mensen die Lochristi als bakermat van de commerciële sierteelt op de wereldkaart hebben gezet. Via een (al dan niet begeleide) wandeling door het leven van een aantal markante historische figuren maak je kennis met het ontstaan en de geschiedenis van de sierteelt, en ontdek je het verrassende botanisch verhaal achter de voornaamste Lootse succesbloemen (azalea’s, begonia’s, camelia’s en orchideeën).

KNOOPPUNT 19

KASTEELPARK BEERVELDE

Waasland_park van beervelde_Lochristi.jpg
waasland_park van beervelde 1_lochristi_0.jpg

Wie Beervelde zegt, zegt de Tuindagen en het uitzonderlijk mooie kasteelpark. Halfjaarlijks stromen tuinliefhebbers uit heel Europa hier massaal toe om drie dagen lang de lentegeuren en herfstsferen op te snuiven. Honderden exposanten, onder wie zowel Belgische als buitenlandse boom- en plantenkwekers, geven acte de présence met alles wat groeit en bloeit, plus een uniek aanbod van antiek en decoratie om je tuin (nog) mooier te maken. Het park bezoeken kan tijdens de Tuindagen, maar ook op andere momenten. Wel eerst even bellen, mailen of binnenspringen op het secretariaat!

KNOOPPUNT 10

KASTEEL ROZELAAR

waasland_kasteel rozelaar_lochristi.jpg

In dit beschermde classicistische kasteel met witgepleisterde gevels uit 1840 richtte Charles Vuylsteke rond 1870 zijn internationaal gewaardeerd tuinbouwbedrijf op. Dit betekende het startschot voor de azalea- en begoniateelt in Lochristi. Al in de 13de eeuw stond hier een kasteel dat dienst deed als buitenverblijf voor de abten van de Gentse Sint-Baafsabdij. Ook zij hadden ook al groene vingers: hun omwalde domein bevatte een wijngaard, een boomgaard en een uitgebreide groenten- en kruidentuin.

Op de plaats van het huidige kasteel richtte de Tsjechische prins-bisschop Ferdinand von Lobkowitz eind 18de eeuw paardenstallen en twee oranjerieën op die later in het gebouw geïntegreerd werden. De prins, een neef van keizerin Maria-Theresia, was dol op luxe en liet er ook een grote tuin met een dure collectie vreemde planten aanleggen. Tijdens één van zijn grootse feesten kon de Gentse beau monde zelfs meevaren met een Montgolfier-luchtballon, die von Lobkowitz speciaal uit Parijs had laten overkomen.

KNOOPPUNT 10-73

BEELDHOUWWERK DE BLOEMISTEN

Dit beeldhouwwerk in het dorp van Lochristi is een eerbetoon aan de vele generaties bloemisten die hier in weer en wind de azalea’s en begonia’s teelden. Herken jij de geknielde vrouw, de wroetende man in de aarde en de bloemknop?

Eindpunt

Knooppunt 94 - LoS sierteeltmuseum