Markt van Zelzate
Zelzate is een ideaal start- en eindpunt voor deze fietstocht. Na afloop kan je op de Markt nog even nagenieten met iets lekkers. Dat kan met een ijsje bij Gelato Piccoli, een drankje bij Markt 19 of gebak bij Koffiehuis Doppio.
Markt, 9060 Zelzate
Toon het startpunt op de kaartParking
Toon parking langs de routeOpenbaar vervoer
Toon openbaar vervoer langs de routeFietsknooppuntenbord
Bekijk het routebordEen fietstripje Zelzate-Zeeland, dat is dankzij de rustige krekenplekken en stille polderlandschappen goed voor een retraite dicht bij huis. De route neemt je mee langs de meest vredige plekjes van het Meetjesland, maar geen zorgen: je laat de bewoonde wereld niet volledig achter je. Onderweg vind je voldoende plekken waar je ook letterlijk van de regio kan proeven.
De route loopt grotendeels over vlakke en rustige wegen, en is dus ook perfect met een koersfiets te volgen.
Zelzate is een ideaal start- en eindpunt voor deze fietstocht. Na afloop kan je op de Markt nog even nagenieten met iets lekkers. Dat kan met een ijsje bij Gelato Piccoli, een drankje bij Markt 19 of gebak bij Koffiehuis Doppio.
Vanuit Zelzate rijd je vrijwel meteen de grens over, en Sas van Gent door. In het charmante Zeelandse dorp werd de neogotische Cuyperskerk omgetoverd tot een uniek concept: Markt°4. Er worden eerlijke lokale producten verkocht, rechtstreeks van de producent. Heb je honger, dorst of wil je je fietstassen vullen voor onderweg? Je vindt er een restaurant, koffiebar, café en bakker.
Tussen knooppunten 87-86 stoot je op de eerste twee kreken die op de route liggen: de Grote en Kleine Kil ofte de Gezusterkreken. Ze liggen in elkaars verlengde en maken deel uit van de Sint-Albertpolder, die al bedijkt werd in 1612.
Je fietst hier door een prachtig polderlandschap met een rijke geschiedenis. Daar ben je tussen knooppunten 86 en 88 zelf getuige van ter hoogte van de Bodemloze Put, een overblijfsel van een dijkdoorbraak in de 19de eeuw.
De Molenkreek, de meest noordelijk gelegen kreek van het Meetjeslandse krekengebied, werd in 2015 hersteld, zodat de natuur er kon herleven en vogels en insecten opnieuw de weg vonden naar dit gebied. Strijk neer op een picknickbank, om even weg te dromen bij dit schilderachtige plekje.
Volg je de fietsroute in het vroege voorjaar,, dan aanschouw je hier het paringsritueel van vogels zoals de grutto en de kievit. Zij bakenen hier dan hun territorium af, terwijl ze hun best doen om een vrouwtje te imponeren. Ook de sierlijke bruine kiekendief houdt in dit gebied zijn nageslacht in stand.
De Hollandersgatkreek, ligt in het verlengde van de Blokkreek, en is een stil plekje waar vissers graag hun hengel uitslaan. Waar de twee kreken elkaar ‘kussen’, vind je een picknickbank om even van het romantische uitzicht te genieten.
Aan en voorbij knooppunt 81 trap je dankzij het Leopoldkanaal en de Bentillekreek door een parel van een landschap. De Bentillekreek is een oude turfput, ontstaan uit de ontginning van de moer- of veengebieden. Deze putten raakten steeds verder uitgehold tijdens talloze overstromingen en stormvloeden die deze regio ooit teisterden.
De poldergemeente Assenede is een van de oudste gemeenten van Vlaanderen, met historische vermeldingen die teruggaan tot de 10de eeuw. Assenede wist de oude steegjes in haar centrum goed te bewaren, en de voorbije jaren werden ook tal van kerkwegels in ere hersteld. Rijd er gerust eens door.
Nu je toch in Assenede bent, kan je meteen halt houden bij De Phonograaf, een van de populairste cafés in de regio. In het bruine café met prachtig authentiek interieur kan je terecht voor warme drankjes met gebak, een indrukwekkende selectie bieren, cocktails, hapjes... Open op donderdag en vrijdag vanaf 16u, op zaterdag vanaf 14u en op zondag vanaf 10u.