Molenbeek fietsroute

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Molenbeek fietsroute

Length
33,6 km
Time
2u 20m

Markt 1, 9550 Herzele

Toon het startpunt op de kaart

Fietsknooppuntenbord

Bekijk het routebord
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Meer info en stops bekijken

Routebeschrijving

Fiets in en om Herzele en Erpe-Mere, en doorkruis het grensgebied van de Vlaamse Ardennen en de Denderstreek. Hier trap je 33 km lang door een glooiend beeklandschap en geniet je bovenop de heuvels van een prachtig uitzicht.

Startpunt

Markt Herzele

De fietsroute start en eindigt tussen het schepenhuis en het gemeentehuis van Herzele. Na afloop kan je hier bij Assiette de Juliette terecht voor een lunch of diner, of bij het Schepenhuis voor een koffietje. 

Knooppunt 33

Sint-Lievens-Esse

Sint-Livinuskapel Sint-Lievens-Esse

Verlaat je Herzele, dan trap je via kouters richting de gezellige deelgemeente Sint-Lievens-Esse, waar een bekende je staat op te wachten. Net voorbij de watertoren kan je namelijk de miniversie van de Leeuw van Waterloo spotten. Klein verschil: die kijkt hier niet dreigend uit naar Frankrijk, wel naar Nederland. 

In Sint-Lievens-Esse zie je trouwens verschillende verwijzingen naar Sint-Livinus. Volgens de legende zou deze heilige in de 7de eeuw onthoofd zijn in Sint-Lievens-Esse, om daarna op miraculeuze wijze met zijn hoofd onder zijn arm naar Sint-Lievens-Houtem te stappen... Sint-Livinus werd zo de patroonheilige van Sint-Lievens-Esse, en kreeg er zijn eigen kapel: de Sint-Livinuskapel. 

Knooppunt 34

Buysemolen

buysemolen.jpg

Naast vele oude boerderijen zijn er tussen Herzele en Erpe-Mere ook nog enkele molens bewaard gebleven. Zo werd de Buysemolen hier recent heropgebouwd op de plaats waar vroeger een 15de-eeuwse staakmolen stond.

Knooppunt 40-42

Groot Geluk

Groot Geluk
10362799_652169491534925_2433679023730530526_o.jpg

Net voorbij het centrum van Aaigem kan je ter hoogte van Aaigemdries even van de route afwijken om op het terras van Groot Geluk een stukje taart te proeven of om bij hun buren, Hoeve Van Den Bossche, een vers gedraaid ijsje te bestellen. Keuzestress! 

Vanaf knooppunt 42

Den Dotter

Natuurgebied Den Dotter Erpe-Mere.jpg
Den Dotter.jpg

Via een onverharde weg langs velden en weides kom je aan in natuurgebied Den Dotter. Dwars doorheen het natuurgebied kronkelt de Molenbeek, die er zorgt voor leven en een grote variatie in het landschap. De naam dotter verwijst naar de dotterbloem, die in het voorjaar de gronden hier geel kleurt. 

Knooppunten 70-86-35

Langs stille dorpen

De dorpen Burst, Bambrugge en Vlekkem liggen op een boogscheut van elkaar. Op korte tijd passeer je langs deze rustige, typische Vlaamse dorpskernen die elk gedomineerd worden door een 19de-eeuwse neogotische kerk.

Ressegem

Het eerste wat opvalt in Ressegem, is de laat gotische Sint-Mauritiuskerk, die iets voorbij de oude motte ligt. Op deze kunstmatige heuvel stond vanaf de 11de eeuw de omwalde donjon van de heren van Ressegem. In die periode stond op verschillende plaatsen in Vlaanderen een mottekasteel. Vandaag is de motte van Ressegem een van de best bewaarde.

Knooppunt 28

Burcht van Herzele

Burcht Herzele

Deze 13de-eeuwse waterburcht, die letterlijk boven de gemeente uittorent, werd gebouwd door de heren van Herzele en is getuige van de rijke geschiedenis van Herzele. In de jaren 70 kocht de gemeente de burcht en bijhorende gronden, waarna de sprookjesachtige donjon een stevige renovatie kreeg. 

Eindpunt

Markt Herzele