Muur van Geraardsbergen wandelroute

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Muur van Geraardsbergen wandelroute

Length
11,5 km
Time
3u
Terrain
37% Verhard

Hoogvorst, 9500 Geraardsbergen

Toon het startpunt op de kaart

Wandelknooppuntenbord

Bekijk het routebord
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Verharde weg
Onverharde weg
Meer info en stops bekijken

Routebeschrijving

Trek je beste wandelschoenen maar aan voor deze wandelroute! Je vertrekt van de Helix en komt al heel snel de eerste uitdaging tegen, de Bosberg. Net over de helft van de route kom je de befaamde Muur van Geraardsbergen tegen.

Knooppunt 29

De Helix

helix.jpg
helix binnen.jpg

De route start aan het Vlaams Kennis- en Vormingscentrum voor Natuur en Milieu, de Helix. Hier kan je gratis bijleren over milieu, natuur en duurzame ontwikkelingen. De Helix brengt deze kennis over op verschillende manieren die zijn aangepast aan verschillende doelgroepen. De naam 'De Helix' verwijst naar de structuur van het DNA, de drager van de erfelijke informatie bij alle levende wezens. Het logo van de Helix is daarom ook een blauw spiraal.

Knooppunten 29-12

Raspaillebos

raspaillebos.jpg
bosberg 2.jpg

Dit prachtig stuk natuur bevindt zich op de flanken van de Bosberg. Het Raspaillebos is een oud stuk natuur dat is overgebleven uit het immense Kolenwoud uit de ijzertijd. In het bos kan je veel planten en wilde bloemen tegenkomen. Het biedt ook onderdak aan verschillende diersoorten, zoals de steenuil die zijn nest maakt in de oude knotwilgen.

Knooppunt 618

Bosberg

bosberg.jpg
bosberg 3.jpg

Koersliefhebbers kennen de Bosberg natuurlijk als de laatste beklimming van Vlaanderens Mooiste. De kasseien zijn beschermd als monument. De bijnaam Edwig Van Hooydonck-berg dankt de helling aan de twee splijtende demarrages die de renner hier maakte in 1989 en 1991. Rondom ligt het Raspaillebos, een juweel op de kroon van de Vlaamse Ardennen.

Knooppunten 51–50

De Muur van Geraardsbergen

Als je aan knooppunt 51 staat kun je naar beneden kijken langs het steilste deel van de muur van Geraardsbergen. De Muur was van 1973 tot 2011 de voorlaatste helling in de Ronde Van Vlaanderen en is nu nog steeds een heel geliefde uitdaging onder de wielrenners.

Knooppunten 51–50

Oudenbergkapel

oudenbergkapel.jpg
uitzicht oudenbergkapel.jpg

Helemaal bovenaan de muur vind je de Oudenbergkapel. Deze kapel, gemaakt in een neobarokke stijl, wordt jaarlijks door heel wat gelovigen bezocht voor de heilzame kracht van het miraculeuze beeld van Onze-Lieve-Vrouw. Als je aan de kapel staat krijg je een prachtig uitzicht over de Dendervallei.

Knooppunten 6-11

Stiltegebied Dender-Mark

dender mark.jpg

Dit ‘monument van de stilte’ tussen de rivieren Dender en Mark ligt deels in Oost-Vlaanderen, deels in Vlaams-Brabant. In 2018 werd het Oost-Vlaamse deel van het gebied, op het grondgebied van de steden Geraardsbergen en Ninove, erkend als tiende stiltegebied in Vlaanderen: een plek waar stilte- en rustbeleving centraal staat en waar de natuurlijke geluiden van fauna en flora de boventoon voeren.

Knooppunt 29

De Helix