Niemandsland wandelroute

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Niemandsland wandelroute

Length
11,2 km
Time
2u15
Terrain
11% Verhard

Buitenstraat, 9170 Sint-Gillis-Waas

Toon het startpunt op de kaart

Wandelknooppuntenbord

Bekijk het routebord
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Verharde weg
Onverharde weg
Meer info en stops bekijken

Routebeschrijving

Pal op de Belgisch-Nederlandse grens in het Waasland rijst een uitkijktoren twintig meter hoog uit boven een historische strook ‘niemandsland’. Tel daarbij de Waterwinbossen, het Stropersbos en en een vleugje oorlogsgeschiedenis, en je krijgt een absolute topwandeling.

Opgelet!
  • In Nederland ziet de knooppuntenbewegwijzering er net iets anders uit. Ga op zoek naar groen-gele bordjes.

Wil je deze wandeling inkorten? Volg de wandeling tot aan knooppunt 64, en stap dan naar 94 en terug naar startknooppunt 78. Zo krijg je een wandeling van 8,8 kilometer. 

Startpunt

KLINGSPOOR site

waasland_Klingspoor_sint-gillis-waas.jpg
Waasland_Klingspoor_De Klinge.png

Je wandeltocht start op de KLINGSPOOR site, een plek die herinnert aan verschillende aspecten van de geschiedenis van deze regio. Je vindt er onder meer een oude stoomlocomotief,  want De Klinge had een van de eerste Belgische treinstations. Je wandelt ook voorbij een reconstructie van de Dodendraad, die tijdens WOI smokkelaars moest verhinderen om de Belgisch-Nederlandse grens hier over te steken. 

Knooppunt 77-76

Lange Vaag

Stropersbos.jpg

De Lange Vaag is een natuurgebied dat deel uitmaakt van het Stropersbos. De naaldbomen die hier tijdens de 19de eeuw geplant werden, maakten plaats voor jonge heide, waardoor licht en ruimte het woud weer fundamenteel hertekenden. Konikpaarden en schapen grazen opduikend bos snel weer weg, zodat de heide duurzaam kan groeien. De kans bestaat dat je ze tegenkomt, want je wandelt hier vlak langs de begrazingszone. 

Knooppunt 62-95

Uitkijktoren Niemandsland

Uitkijktoren Niemandsland

Je ziet ‘m opduiken van honderden meters ver, de 22 meter hoge uitkijktoren. De toren bevindt zich vlakbij grenspaal 281 en staat symbool van de verbondenheid tussen Zeeuws-Vlaanderen en het Waasland. Vanboven geniet je van een panoramisch zicht op de Zeeuws-Wase bossen, de polders, en in de verte zelfs de kerncentrales van Doel. 

Knooppunt 95-65

Waterwinbossen

Waterwinbossen
Waterwinbossen

In de Waterwinbossen bepalen lange lanen en grote waterpartijen het beeld. Het is het enige natuurgebied in Zeeland dat op een kalkarme dekzandrug ligt. Er leven daardoor bijzondere planten- en diersoorten, zoals de bonte en zwarte specht, de boomklever, en de mopsvleermuis. Met een beetje geluk sta je oog in oog met een hert of doorkruist één van de vele eekhoorntjes je pad.

Knooppunt 78

Café (Ou)de Statie

Café (Ou)de Statie
Café (Ou)de Statie

De ideale afsluiter van een stevige wandeltocht: dit gezellige café met een goed terras, een meer dan voortreffelijke drankenkaart en – voor de liefhebbers – een portie geschiedenis aan de muren erbovenop.

KLINGSPOOR site