Op het dak van de Vlaamse Ardennen wandelroute

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Op het dak van de Vlaamse Ardennen wandelroute

Length
6,5 km
Time
1u 20m
Terrain
44% Verhard

Zandstraat 14, 9690 Kluisbergen

Toon het startpunt op de kaart

Wandelknooppuntenbord

Bekijk het routebord
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Verharde weg
Onverharde weg
Meer info en stops bekijken

Routebeschrijving

Aan toppers geen gebrek voor wie in de Vlaamse Ardennen op stap gaat. Maar voor het letterlijke hoogtepunt in de meest glooiende regio van Oost-Vlaanderen moet je richting Kluisbergen voor de wandelroute Op het dak van de Vlaamse Ardennen. Op de grens met Ronse torent de Hotondberg uit boven werkelijk alles in de provincie. Bij helder weer telde iemand ooit 108 kerktorens van op de uitkijktoren van het Hotond Café. Doe jij beter?

Startpunt

Hotond-Scherpenberg

Getuigenheuvels Kluisbergen.jpg
Zicht op de Hotond-Scherpenberg

Starten doe je op de Hotondberg, met zijn 150 meter de hoogste heuvel van Oost-Vlaanderen. Op de heuvel ligt het natuurgebied Hotond-Scherpenberg, dat je kan bewonderen vanop een bankje. 

Knooppunt 12-39-18

Beiaardsbos en Fonteinbos

Hotond landschap 1 David Samyn.jpg

Een wandelpad leidt je langs het Beiaardbos en Fonteinbos, die beschermd als bosreservaat. De natuur en de biodiversiteit behouden en versterken staan hier voorop. Dode omgewaaide bomen blijven liggen. ‘Dood hout’ is nodig voor talrijke planten, dieren, paddenstoelen en bacteriën die het als woonplaats of voedselbron gebruiken. In bosreservaten worden dan ook vaak zeldzame houtzwammen, houtkevers (zoals de vermiljoenkever) en planten gevonden. 

Knooppunt 93-92

Hotondbos

Trap in het Hotondbos

Op het laatste stuk van deze wandeling doorkruis je het Hotondbos. Hier vallen vooral de grote hoogteverschillen op - soms heb je houten trappen nodig om ze te overbruggen. Sommige stukken zijn pittig, maar je krijgt er wel spectaculaire uitzichten voor in de plaats. 

Knooppunt 92-13

Molen Ten Hotond

Hotond_sporthotel_café.jpg
Hotondmolen uitkijkpunt TOV.jpg

Op de top van de Hotondberg staat de bekende Hotondmolen, een 18de-eeuwse grondzeiler met fenomenaal uitzicht op de heuvels van de Vlaamse Ardennen. Ook als je hier niet blijft overnachten (wat eerlijk gezegd zonde zou zijn) zien ze je in het Hotond Café graag komen voor een drankje en een hapje. Een van de mooiste panorama’s van Oost-Vlaanderen krijg je er gratis bovenop.

Eindpunt

Hotondberg