Op het dak van de Vlaamse Ardennen wandelroute

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Op het dak van de Vlaamse Ardennen wandelroute

Length
6,5 km
Time
1u 20m
Terrain
45% Verhard

Parking in de buurt

Toon parking langs de route

Wandelknooppuntenbord

Bekijk het routebord
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Verharde weg
Onverharde weg
Meer info en stops bekijken

Routebeschrijving

Op deze mooie natuurwandeling stap je niet alleen langs en door enkele prachtige bossen, je klimt letterlijk op het dak van Oost-Vlaanderen aan Hotond, met zijn 150 meter het hoogste punt van de provincie Oost-Vlaanderen.

Startpunt

Hotond-Scherpenberg

Getuigenheuvels Kluisbergen.jpg

Starten doe je op de Hotond-Scherpenberg (45 ha), een grotendeels beboste getuigenheuvel waarvan de vorm verraadt hoe het landschap er vroeger uitzag. Drie miljoen jaar geleden lagen de getuigenheuvels nog als een zandbank voor de kust van de ondiepe en tropische Noordzee. Vandaag huisvesten ze een rijke waaier aan bostypes en soortenrijke graslanden. Beneden aan de Scherpenberg ligt Kapel Wittentak, met errond een openluchtkruisweg.

Knooppunt 92-13

Molen Ten Hotond

Hotondmolen uitkijkpunt TOV.jpg

Hoger dan op de Hotondberg kun je in onze provincie niet zitten: met zijn 150 meter boven de zeespiegel torent de heuvel boven àlles uit. Het cafeetje dat er vroeger stond ging tegen de grond en maakte plaats voor een vrij toegankelijk park met aansluitend het gloednieuwe hotel-restaurant Hotond én een gloednieuw café. Waar dat zou komen, lag voor de hand: in de bekende Hotondmolen zelf, een 18de-eeuwse grondzeiler met fenomenaal uitzicht op de heuvels van de Vlaamse Ardennen. Ook als je hier niet blijft overnachten (wat eerlijk gezegd zonde zou zijn) zien ze je in het Hotond Café graag komen voor een drankje en een hapje. Een van de mooiste panorama’s van Oost-Vlaanderen krijg je er gratis bovenop.

Knooppunt 12-39-18

Fonteinbos en Beiaardsbos

Hotond landschap 1 David Samyn.jpg

Het Beiaardbos, een gemengd bos met hakhout en opgaande bomen, staat ingekleurd als natuurgebied met wetenschappelijke waarde. Een wandelpad leidt alleen maar langs het bos, want het is niet vrij toegankelijk. Zijn status als natuurgebied dankt het bos onder andere aan een bijzonder bronbeekje, waarvan het water veel kalk bevat. Deze zet zich af op takjes, steentjes en ander materiaal rond het water. In de kruidlaag van het bos groeien onder meer bosanemonen, slanke sleutelbloemen, wilde hyacinten en paarse schubwortel.

Even uitblazen kan op de rustbanken net voorbij het bos, vlakbij de Beiaardbeek. Dit heldere, snelstromende riviertje met zijn oeverbomen is een ideale biotoop voor vissen. Het voert het bron- en regenwater af langsheen de heuvelrug waarop het Beiaardbos en het Fonteinbos liggen. In de weilanden rond de twee bossen zie je heuse tunnels met ondergrondse snelstromende bronbeekjes, een gevolg van aardmassa's die door waterverzadiging ineens naar beneden glijden.

Knooppunt 14

Ingelbos

Ook het Ingelbos (5 ha), van de omgelegen bossen gescheiden door beekjes, is niet vrij toegankelijk. Door zijn geïsoleerde ligging biedt het de noodzakelijke rust voor de vos, en voor broedvogels als de ransuil, de steenuil en de torenvalk. Even uitrusten kan op de rustbanken ongeveer halverwege.

Eindpunt

Knooppunt 92 Hotond-Scherpenberg