Pereboomsgat wandelroute

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Pereboomsgat wandelroute

Length
11,1 km
Time
2u
Terrain
54% Verhard

Kruisstraat 74, 9180 Moerbeke

Toon het startpunt op de kaart

Wandelknooppuntenbord

Bekijk het routebord
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Verharde weg
Onverharde weg
Meer info en stops bekijken

Routebeschrijving

Het Pereboomsgat en de Grote Kreek zijn restanten van overstromingen in vroegere tijden. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog werden ze door de Spanjaarden gebruikt als transportaders naar hun forten. Vandaag vormen de kreken oases van rust waar het vooral prettig wandelen is.

Knooppunt 89

't Polderhuis

Knooppunt 41 (BE) – 11 (NL)

Fort Moerspui

In de Staats-Spaanse Oorlog speelde de landsgrens een belangrijke strategische rol. Als onderdeel van de Linie van de Nieuwe Vaart bouwden de Spanjaarden rond 1600 aan de Moerspui, een uitloper van de Westerschelde, een vijfhoekig fort dat door water was omringd. De site kon 300 manschappen huisvesten en omvatte een kerk, woonhuizen en een windmolen. Bij de inname van Hulst kwam het fort in Staatse handen en verloor het snel aan betekenis.

Vandaag zijn de vorm en de omvang nog herkenbaar aan de vijfhoekige beplanting middenin de velden, al zie je dat uiteraard best vanuit de lucht. Zoek je een originele manier om op te stijgen, boek dan een vlucht in een zweefvliegtuig bij EZAC, de Eerste Zeeuws-Vlaamse Aero Club, wat in de gemeente Axel. Dat kan van half april tot eind oktober.

Knooppunt 20 (NL)

Het Zand

Het Zand is een uitloper van grensdorp Koewacht, dat sinds 1830 uit een Nederlands en een Belgisch deel bestaat, en ontstond tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Om de grens te beschermen, bouwden de Spanjaarden een reeks forten: de Linie van Communicatie tussen Hulst en Sas van Gent. Fort Masereels groeide uit tot het huidige Koewacht.

Het werd bemand door Franse huursoldaten, wat de Franse leenwoorden in het lokale dialect verklaart, een voor het overige bizarre mix van Vlaams en Hollands. Je kan het zelf ontdekken bij een heerlijke verfrissing in Fietscafé ’t Zand, een oerhollands café waar fietsers zich welkom voelen. 

Knooppunt 21-22 (NL)

Alpaca World

preview_0041.jpg

Ze zien eruit als de kleine broertjes van de lama, maar dat maakt alpaca’s niet minder aaibaar. In Alpaca World kan je niet alleen met een wollige vriend op de foto, maar ook op stap door het Zeeuws-Vlaamse landschap. Vooraf reserveren is warm aanbevolen.

Knooppunt 44-85

Pereboomsgat

Wandelen_Waasland_Pereboomsgatkreek-10.jpg

De Pereboomsgatkreek is een uitloper van de Moerspui, die je daarnet al tegenkwam. Je bereikt ze via een wandelpad doorheen de Nieuwe Karnemelkpolder, een klein natuurgebied met paadjes langs hakhoutbosjes, plassen en beken. In 1942 zou een Engels vliegtuig van het type Wellington bij de kreek zijn neergekomen. Tot voor enkele jaren was de krater van de inslag nog te zien. Aan de kerk in de nabijgelegen Kruisstraat hangt een gedenksteen. 

De Pereboomsgatkreek is net als de andere kreken in de buurt bijzonder populair bij vissers. Dat heeft te maken met de uitzonderlijke waterkwaliteit. Tot verbazing van biologen ontdekte men hier zelfs grote populaties kleine modderkruiper, een in Vlaanderen zo goed als uitgestorven vissoort. Exemplaren uit deze kreken krijgen het voorrecht om voor nageslacht te zorgen in onder meer de Rupelmondse Kreek, waar ze uitgezet werden en een nieuwe thuis kregen.

Knooppunt 90

De Grote Kreek

Wandelen_Waasland_de_Grote_Kreek-8.jpg

Tijdens de Tachtigjarige Oorlog werd het grensgebied uit strategische overwegingen geregeld onder water gezet. Bestaande wegen en grachten veranderden in getijdengeulen, waarvan de Grote Kreek een restant is. Voor de Spanjaarden was de kreek een verbindingsader tussen fort Moerspui in het noorden en de forten Francipani, Papemutsen en Terwest in het zuiden. Vandaag is het een mooi stukje natuur, dat vooral in trek is bij vissers. Op de nabijgelegen camping kan je kamperen met zicht op het water.

Knooppunt 79-89

Dodendraad

Om te voorkomen dat spionnen, deserteurs en smokkelaars naar het neutrale Nederland zouden vluchten, plaatsten de Duitsers in WOI langs de Belgisch-Nederlandse grens een meer dan twee meter hoge elektrische versperring, met zes draden onder hoogspanning. Talloze mensen waagden toch hun kans. Velen raakten daarbij een draad aan, kregen een schok van 2.000 volt en lieten doorgaans meteen het leven. De afsluiting kreeg dan ook de bijnaam ‘Dodendraad’. In 2018 plantten schoolkinderen uit de buurt een lijn van krokussen langs het voormalige tracé aan de Grote Kreek. Elk voorjaar in de maand maart brengen de witte bloempjes een stukje geschiedenis in herinnering. Daar stap je aan voorbij, hier aan de kleine kreek aan je linkerkant, net voor je de Grote Kreek bereikt.

Knooppunt 89

Brasserie 't Polderhuis

waasland_moerbeke_t polderhuis_horeca.jpg
Moerbeke-GroteKreek-6470.jpg

Honger en dorst hoef je aan het eind van deze route niet te lijden. In ’t Polderhuis schuif je aan voor een ruime selectie streekgerechten, een vlugge snack of gewoon een goed glas in een gemoedelijke sfeer. 

't Polderhuis