Rond de Kieldrechtse Kreek wandelroute

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Rond de Kieldrechtse Kreek wandelroute

Length
12,1 km
Time
2u 25m
Terrain
45% Verhard

Kerk, 9130 Kieldrecht

Toon het startpunt op de kaart

Wandelknooppuntenbord

Bekijk het routebord
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Verharde weg
Onverharde weg
Meer info en stops bekijken

Routebeschrijving

Parels van polders, vogels en water - en nog een paar pronkstukken vlakbij of zelfs helemaal òp de grens - maken dit een deugddoend uitwaairondje op het wandelnetwerk Grenspark Groot Saeftinghe.

Startpunt

Kieldrecht

kerk Kieldrecht.jpg

Wie Kieldrecht zegt, zegt in één adem de Kieldrechtsluis. Niet op deze route, maar achteraf best een ommetje waard! Sinds 2016 verbindt deze grootste sluis ter wereld - 8 voetbalvelden groot en opgebouwd uit 22.000 ton staal - het Deurganckdok met het Waaslandkanaal.

Knooppunt 33-2

Grote Geule

Grote Geule Kieldrecht.jpg

In deze eeuwenoude kreek met brede rietkragen, een restant van een voormalige vertakking van een belangrijke getijdengeul van het Verdronken Land van Saeftinghe, huizen zeldzame planten en kwetteren vogels er lustig op los. Een natuurplek om stil bij te worden, zeker vanop de zitbank op de dijk.

Knooppunt 8-7

Drijdijck

Voor water- en moerasvogels is Drijdijck (36 ha) een gedroomde plek om tijdens hun lange trektocht even op adem te komen of om te overwinteren. Het natuurgebied, gelegen aan de westrand van het havengebied, was vroeger akker- en weiland en maakte deel uit van de Verrebroekse Blikken. Door een deel van het terrein af te graven en de grondwaterstand te verhogen, ontstond een waardevol plasdras-gebied. 

‘s Winters staat Drijdijck voor meer dan de helft onder water, wat het natuurlijk aantrekkelijk maakt als welverdiende tussenstop voor migrerende water- en moerasvogels zoals de slobeend, de krakeend en de smient. Doe daar de grazende wilde paarden bij en het contrast met de rijzende industrie aan de overkant, en je krijgt een absoluut postkaartplaatje. Het bedrijf dat je ziet is Antwerp Euroterminal, marktleider in overzees transport van rollende vracht. Andere grote bedrijven daar in de buurt zijn Tabaknatie en ITC Rubis. De nieuwe Kieldrechtsluis brengt zeeschepen via een kortere weg tot aan hun loskades.

Knooppunt 99-31

Koningsdijk

Koningsdijk_Kieldrecht.jpg

Via de Sint-Kornelistraat, waar je nog eens mooi uitkijkt op de Grote Geule, en de Hoekstraat beland je op de Koningdijk, de kaarsrechte verbindingsweg tussen De Klinge en Kieldrecht. Op deze met populieren afgezoomde dijk pal op de grens België-Nederland, moet je naar rechts richting Kieldrecht. Maar wandel je een klein eindje naar links, dan merk je op je rechterkant een rechthoekig stuk terrein met een grote waterplas, een vlaggenmast en een boerderij. Hier stond Fort Fuentes/Spinola, een Spaans fort met zicht op de polders tussen De Klinge en Hulst. Het werd kort na 1591 opgericht om het Land van Waas te beschermen tegen noordelijke aanvallen. Van het fort zelf zie je niets meer, maar een infobord op het fietspad vertelt er meer over. 

Nog verderop richting Klingspoor ligt Fort Bedmar: gebouwd in 1701 in opdracht van de gelijknamige markies, en een van de belangrijkste versterkingen van de Bedmarlinie. Van het fort zelf schiet nog maar weinig over, maar een deel van de noordwestelijke wal en gracht kan je nog zien en de kasseistroken in de weg geven de locaties van de grachten aan. Op de site van het fort bevindt zich vandaag een camping.

Kieldrecht