Roosenberg wandelroute (blauw)

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Roosenberg wandelroute (blauw)

Length
7,3 km
Time
1u 25m
Terrain
53% Verhard

Gentstraat 13, 9250 Waasmunster

Toon het startpunt op de kaart

Roosenberg blauw routebord

Bekijk het routebord
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Verharde weg
Onverharde weg
Meer info en stops bekijken

Routebeschrijving

De blauwe lus van de Roosenberg wandelroute neemt je meteen naar een absolute topper op de route: het prachtige kasteel Blauwendael. Daarna loop je richting een rustig gebied waar je de Roosenbergabdij kunt bezoeken of enkel vanbuiten af bewonderen. Langs onverharde wegen stap je daarna richting de Durme om er de natuur in te duiken. Kortom: variatie troef!

Parking Gentstraat

KASTEEL(PARK) BLAUWENDAEL

Kasteel_Blauwendael_park6.jpg
kasteelpark blauwendael_kasteel_zijzicht.jpg

Het oorspronkelijke kasteel werd gebouwd in 1607. In 1889 werd het heropgebouwd door de familie de Neve de Rode in een neo-Vlaamse renaissancestijl. Even binnenstappen in het kasteel kan helaas niet: het wordt gebruikt als trouwzaal en tentoonstellingsruimte. Het park in Engelse stijl rond het kasteel is wel altijd vrij toegankelijk. Instagramtip: Naast het kasteel staat er een groot hart, ideaal voor een foto met je geliefde.

Abdij Roosenberg

abdij roosenberg_waasmunster.jpg

De abdij werd in 1975 gebouwd naar het ontwerp van Hans Van der Laan als Gesamtkunstwerk. Dit betekend dat alles in de abdij perfect samen past. Van der Laan ontwierp dus niet enkel het gebouw maar ook de meubels en zelfs de gebedskledij. De abdij die er nu staat is de 3de Roosenbergabdij. De oorspronkelijke abdij die aan de Durme stond, brandde eerst af in de 15de eeuw, na heropbouw werd hij verwoest door de Gentenaren en later nog eens door de Calvinisten. Uiteindelijk werd de oorspronkelijke abdij tijdens de Franse Revolutie als kazerne gebruikt en afgebroken. De 2de abdij werd in 1831 in het centrum gebouwd en in 1975 verlaten voor de nieuwe abdij die op een veel rustigere locatie ligt. Je kan de Roosenberg Abdij bezoeken op reservatie.

Rietsnijderij

rietsnijderij_waasmunster.jpg

Wanneer je op de Durme boorden wandelt passeer je langs de Rietsnijderij, een unieke zoetwaterschor waar in de lente dotterbloemen groeien. Je kan hier ook de zeldzame blauwborst en kleine karekiet spotten in de metershoge rietkragen.

Onze-Lieve-Vrouwekerk

onze lieve vrouwekerk_waasmunster.jpg

De parochiekerk ook wel ‘Moederkerk van het Waasland’ genoemd, werd gebouwd op de fundamenten van een vroeg romaanse kerk uit de 9de eeuw. In 2005 werd er een archeologisch onderzoek uitgevoerd waarbij een deel van deze fundamenten werden blootgelegd. De kerk die er vandaag staat werd opgebouwd, deels in een laatgotische stijl en in zandsteen (de toren en de westgevel), deels in een neoclassicistische stijl en in baksteen (uitbreidingen van het schip en de zijbeuken).

Parking Gentstraat