Roosenberg wandelroute (rood)
Routebeschrijving
De rode lus van de Roosenberg wandeling brengt je van aan het kasteel(park) van Blauwendael naar de Abdij van Roosenberg. Onderweg kom je langs de mooiste natuurplekjes van Waasmunster, zoals de oevers van de Durme en het natuurgebied De Vaag.
Startpunt Kasteel(park) Blauwendael
Het oorspronkelijke kasteel van Blauwendael stond al op deze plek in 1607, en in 1889 werd het gerenoveerd in neorenaissancestijl met de typische torentjes en trapgevels. Even binnenstappen in het kasteel kan helaas niet: het wordt gebruikt als trouwzaal en tentoonstellingsruimte. Het park in Engelse stijl rond het kasteel is wel altijd vrij toegankelijk.
Moerasput
Nadat je Waasmunster-dorp verlaat, leidt het pad je langs de Moerasput, een oude meander van de Durme die bestaat uit een kleine en een grote vijver.
Durme
Je loopt een tijdje op de oever van de meanderende Durme, met zicht op de meersen. De Durme is een getijdenrivier en op de zoetwaterschorren vind je tussen de rietkragen en de waterwilgen onder andere reuzenbalsemien, wilgenroosje en kattenstaart. Moerasvogels zoals de blauwborst en de kleine karekiet voelen zich hier thuis.
De Vaag
De vaag is een speel- en wandelbos beheerd door Natuurpunt. Het gebied bestaat uit een lange strook heischraal grasland, met daarrond bos. Natuurbeheer in de Vaag is vooral gericht op het herstel van de heidevegetatie. Daarvoor worden grazende schapen ingezet die ervoor zorgen dat het terrein open en verschraald blijft.
Abdij Roosenberg
De abdij Roosenberg werd in 1975 gebouwd naar het ontwerp van Hans Van der Laan als Gesamtkunstwerk. Dit betekent dat alles in de abdij perfect samen past. Van der Laan ontwierp dus niet enkel het gebouw, maar ook de meubels en zelfs de gebedskledij. De abdij die er nu staat is al de 3de Roosenbergabdij. De oorspronkelijke abdij, die aan de Durme stond, brandde eerst af in de 15de eeuw. De 2de abdij werd in 1831 in het centrum gebouwd en in 1975 verlaten voor de nieuwe abdij die op een rustigere locatie ligt.
Je kan de abdij ook bezoeken na reservatie. Tijdens de rondleiding leer je meer over de geschiedenis van de abdij, over hoe de abdij ontworpen werd en over het abdijleven.
Café Den Enghel
Je wandeling afsluiten kan bij Den Enghel, een gezellig bruin cafeetje.
Kasteel(park) Blauwendael