Roosenberg wandelroute (rood)

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Roosenberg wandelroute (rood)

Length
6,6 km
Time
1u 20m

Gentstraat 23, 9250 Waasmunster

Toon het startpunt op de kaart

Roosenberg rood routebord

Bekijk het routebord
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Meer info en stops bekijken

Routebeschrijving

De rode lus van de Roosenberg wandeling brengt je van aan het kasteel(park) van Blauwendael naar de Abdij van Roosenberg. Onderweg kom je langs de mooiste natuurplekjes van Waasmunster, zoals de oevers van de Durme en het natuurgebied De Vaag. Sprookjesachtiger wordt het niet!

Startpunt

Kasteel(park) Blauwendael

Waasland_park blauwendael_waasmunster.jpg
kasteelpark blauwendael_standbeelden.jpg

Het oorspronkelijke kasteel van Blauwendael stond al op deze plek in 1607, en in 1889 werd het gerenoveerd in neorenaissancestijl met de typische torentjes en trapgevels. Even binnenstappen in het kasteel kan helaas niet: het wordt gebruikt als trouwzaal en tentoonstellingsruimte. Het park in Engelse stijl rond het kasteel is wel altijd vrij toegankelijk. 

Moerasput

Nadat je Waasmunster-dorp verlaat, leidt het pad je langs de Moerasput, een oude meander van de Durme die bestaat uit een kleine en een grote vijver.

Durme

Waasland_Durme_Waasmunster - kopie.jpg

Je loopt een tijdje op de oever van de meanderende Durme, met zicht op de meersen. De Durme is een getijdenrivier en op de zoetwaterschorren vind je tussen de rietkragen en de waterwilgen onder andere reuzenbalsemien, wilgenroosje en kattenstaart. Moerasvogels zoals de blauwborst en de kleine karekiet voelen zich hier thuis. 

De Vaag

de vaag_waasmunster.jpg

De vaag is een speel- en wandelbos beheerd door Natuurpunt. Het gebied bestaat uit een lange strook heischraal grasland, met daarrond bos. Natuurbeheer in de Vaag is vooral gericht op het herstel van de heidevegetatie. Daarvoor worden grazende schapen ingezet die ervoor zorgen dat het terrein open en verschraald blijft.

Abdij Roosenberg

Waasland_abdij van roosenberg_Waasmunster.jpg
Waasland_abdij van roosenberg_Waasmunster.jpg

De abdij Roosenberg werd in 1975 gebouwd naar het ontwerp van Hans Van der Laan als Gesamtkunstwerk. Dit betekent dat alles in de abdij perfect samen past. Van der Laan ontwierp dus niet enkel het gebouw, maar ook de meubels en zelfs de gebedskledij. De abdij die er nu staat is al de 3de Roosenbergabdij. De oorspronkelijke abdij, die aan de Durme stond, brandde eerst af in de 15de eeuw. De 2de abdij werd in 1831 in het centrum gebouwd en in 1975 verlaten voor de nieuwe abdij die op een rustigere locatie ligt.

Je kan de abdij ook bezoeken na reservatie. Tijdens de rondleiding leer je meer over de geschiedenis van de abdij, over hoe de abdij ontworpen werd en over het abdijleven. 

Café Den Enghel

Je wandeling afsluiten kan bij Den Enghel, een gezellig bruin cafeetje. 

Kasteel(park) Blauwendael