Roosenberg wandelroute (rood)

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Roosenberg wandelroute (rood)

Length
6,6 km
Time
1u 20m

Gentstraat 13, 9250 Waasmunster

Toon het startpunt op de kaart

Roosenberg rood routebord

Bekijk het routebord
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Meer info en stops bekijken

Routebeschrijving

De rode lus van de Roosenberg route passeert langs het kasteel Blauwendael, door het centrum van Waasmunster, om dan alle drukte te verlaten naar de Durme. Op deze wandelroute kan je ook een bezoek brengen aan de Roosenbergabdij of het unieke gebouw enkel van buitenaf bewonderen.

Startpunt

Parking Gentstraat

Kasteel(park) Blauwendael

kasteel blauwendael_ vooraanzicht.jpg
kasteelpark blauwendael_hart.jpg

Het oorspronkelijke kasteel werd gebouwd in 1607. In 1889 werd het heropgebouwd door de familie de Neve de Rode in een neo-Vlaamse renaissancestijl. Elke 2de zondag van de maand kan je in het kasteel het heemkundig museum en de mediatheek natuur & milieu bezoeken. Het park rond het kasteel is altijd vrij toegankelijk. Instagramtip: Naast het kasteel staat er een groot hart, ideaal voor een foto met je geliefde.

Onze-Lieve-Vrouwekerk

onze lieve vrouwekerk_waasmunster.jpg

De parochiekerk ook wel ‘Moederkerk van het Waasland’ genoemd, werd gebouwd op de fundamenten van een vroeg romaanse kerk uit de 9de eeuw. In 2005 werd er een archeologisch onderzoek uitgevoerd waarbij een deel van deze fundamenten werden blootgelegd. De kerk die er vandaag staat werd opgebouwd, deels in een laatgotische stijl en in zandsteen (de toren en de westgevel), deels in een neoclassicistische stijl en in baksteen (uitbreidingen van het schip en de zijbeuken).

Moerasput

durmeboorden_waasmunster.jpg

Nadat je het centrum van Waasmunster verlaat leidt het pad je langs de Moerasput en daarna op de Durme boorden. Hier kun je in de lente unieke planten bewonderen en zeldzame vogels spotten zoals bijvoorbeeld de blauwborst en de kleine karekiet.

De Vaag

de vaag_waasmunster.jpg

Dit is een speel- en wandelbos dat beheerd wordt door Natuurpunt. Het gebied bestaat uit heischraal grasland met zomereiken, omringd door plaatselijke boomsoorten. Grazende schapen houden het gras in dit gebied kort, zodat het extra vlot kan herstellen. Voor de jeugdverenigingen is er een speelweide voorzien met een vuurput.

Abdij Roosenberg

abdij roosenberg_waasmunster.jpg

De abdij werd in 1975 gebouwd naar het ontwerp van Hans Van der Laan als Gesamtkunstwerk. Dit betekend dat alles in de abdij perfect samen past. Van der Laan ontwierp dus niet enkel het gebouw maar ook de meubels en zelfs de gebedskledij. De abdij die er nu staat is de 3de Roosenbergabdij. De oorspronkelijke abdij die aan de Durme stond, brandde eerst af in de 15de eeuw, na heropbouw werd hij verwoest door de Gentenaren en later nog eens door de Calvinisten. Uiteindelijk werd de oorspronkelijke abdij tijdens de Franse Revolutie als kazerne gebruikt en afgebroken. De 2de abdij werd in 1831 in het centrum gebouwd en in 1975 verlaten voor de nieuwe abdij die op een veel rustigere locatie ligt. Je kan de Roosenberg Abdij bezoeken op reservatie.

Parking Gentstraat