Roosenberg wandelroute (rood)

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Roosenberg wandelroute (rood)

Length
6,6 km
Time
1u 20m

Parking in de buurt

Toon parking langs de route

Roosenberg rood routebord

Bekijk het routebord
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Meer info en stops bekijken

Routebeschrijving

De rode lus van de Roosenberg route brengt je langs het kasteel Blauwendael, door het centrum van Waasmunster, om daarna alle drukte te verlaten richting de oevers van de Durme.

Startpunt

Parking Gentstraat

Kasteel(park) Blauwendael

kasteel blauwendael_ vooraanzicht.jpg
kasteelpark blauwendael_hart.jpg

Het oorspronkelijke kasteel werd gebouwd in 1607. In 1889 renoveerde de familie de Neve de Rode het in een neo-Vlaamse renaissancestijl. Het park rond het kasteel is altijd vrij toegankelijk. Instagram tip: Naast het kasteel staat er een groot hart, ideaal voor een foto met je geliefde.

Onze-Lieve-Vrouwekerk

onze lieve vrouwekerk_waasmunster.jpg

De parochiekerk, ook wel de ‘Moederkerk van het Waasland’ genoemd, werd gebouwd op de fundamenten van een vroeg romaanse kerk uit de 9de eeuw. In 2005 werd een deel van deze fundamenten blootgelegd bij een archeologisch onderzoek. De kerk die er vandaag staat, werd opgebouwd deels in een laatgotische stijl en deels in een neoclassicistische stijl.

Moerasput

durmeboorden_waasmunster.jpg

Nadat je het centrum van Waasmunster verlaat, leidt het pad je langs de Moerasput en daarna op de Durmeboorden. Hier kun je in de lente unieke planten bewonderen en zeldzame vogels spotten zoals de blauwborst en de kleine karekiet.

De Vaag

de vaag_waasmunster.jpg

De vaag is een speel- en wandelbos beheerd door Natuurpunt. Het gebied bestaat uit heischraal grasland met zomereiken, omringd door plaatselijke boomsoorten. Grazende schapen houden het gras in dit gebied kort, zodat het extra vlot kan herstellen. 

Abdij Roosenberg

abdij roosenberg_waasmunster.jpg

De abdij Roosenberg werd in 1975 gebouwd naar het ontwerp van Hans Van der Laan als Gesamtkunstwerk. Dit betekent dat alles in de abdij perfect samen past. Van der Laan ontwierp dus niet enkel het gebouw, maar ook de meubels en zelfs de gebedskledij. De abdij die er nu staat is al de 3de Roosenbergabdij. De oorspronkelijke abdij die aan de Durme stond, brandde eerst af in de 15de eeuw, werd na heropbouw verwoest door de Gentenaren en later nog eens door de Calvinisten. Uiteindelijk werd de oorspronkelijke abdij tijdens de Franse Revolutie als kazerne gebruikt en afgebroken. De 2de abdij werd in 1831 in het centrum gebouwd en in 1975 verlaten voor de nieuwe abdij die op een rustigere locatie ligt. Je kan de Roosenberg Abdij bezoeken op reservatie.

Parking Gentstraat