Scheldekant wandelroute lus 1

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Scheldekant wandelroute lus 1

Length
7,7 km
Time
1u 35m
Terrain
12% Verhard

Parking in de buurt

Toon parking langs de route

Scheldekant lus 1 routebord

Bekijk het routebord
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Verharde weg
Onverharde weg
Meer info en stops bekijken

Routebeschrijving

Deze lus is de eerste van de twee Scheldekant wandelroutes. Ben je een natuurliefhebber? Dan is deze route voor jou! Je start aan het imposante kasteeldomein de Ghellinck en komt langs de Oude Scheldemeander Het Anker, de abdij van Beaulieu en het natuurgebied Langemeersen.

Startpunt

Parking Domein De Ghellinck

Uitbreiding lus 2

Wil je liever wat langer wandelen? Je kan deze route uitbreiden door de tweede lus erbij te nemen, die je ook op de parking van Domein De Ghellinck kan starten. Er is een overlap tussen de 2 gedurende slechts 600 meter. 

Domein De Ghellinck

Domein De Ghellinck in Wortegem-Petegem
Domein De Ghellinck in Wortegem-Petegem
Domein De Ghellinck in Wortegem-Petegem

Je eerste stop op deze route is het domein De Ghellinck. Dit kasteeldomein is een specialleke, want er staat geen kasteel. Dat werd in 1973 verwoest door een brand. Het domein bleef gelukkig intact, en daar voel je je als een echte kasteelheer of -dame. De vroegere bijgebouwen van het kasteel werden gerestaureerd, en daar vind je nu een restaurant.

Het Anker

WhatsApp Image 2021-11-18 at 15.01.30 (1).jpeg

Na een stuk jaagpad langs de Schelde kom je terecht in het Anker. Dit is het natuurgebied rond een Scheldemeander van ongeveer 1,5 km lang die in 1976 werd afgesneden om de Schelde recht te trekken. Je vindt er de ijsvogel, blauwe reiger, wilde eend, fuut, meerkoet ... De plek is vooral populair bij vissers, en er huist ook een golfclub. Let op voor rondvliegende golfballen! ;-) 

Langemeersen

WhatsApp Image 2021-11-18 at 15.16.11.jpeg

Na opnieuw een stukje parellel met de Schelde te hebben gelopen, kom je terecht in het natuurgebied Langemeersen. Het gebied ligt laag en vormt een soort badkuip, waar al het water uit de ruime omgeving naartoe vloeit. Door al dat water zijn hier mooie natte hooilanden en rietlanden en stukjes moeras bewaard gebleven. Tot de eerste helft van vorige eeuw trad de Schelde hier nog regelmatig buiten haar oevers. Neem zeker je verrekijker mee, want de vogelpopulatie is hier erg divers. 

Abdij van Beaulieu

AbdijVanBeaulieu.jpg

De abdij die je in de Langemeersen in de verte ziet, is die van Beaulieu. Ze werd van de 13de tot de 18de eeuw bewoond door de vrouwelijke orde der Clarissen. Het is in deze periode dat de abdij haar naam kreeg. De site was toen zo mooi dat alleen “Bello loco” of “Beaulieu” rijk genoeg klonk.

Parking Domein De Ghellinck