Scheldekastelen fietsroute

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Scheldekastelen fietsroute

Length
59,0 km
Time
3u45
Terrain
88% Verhard
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Verharde weg
Onverharde weg
Meer info en stops bekijken

Scheldekastelen fietsroute

Deze fietsroute charmeert met pittoreske dorpen, adembenemende natuur en niet één, maar twee fabelachtige kastelen. Spring op je fiets en laat je onderdompelen in een wereld van weelderige parktuinen, unieke kunstwerken en adellijke intriges. Uiteraard is ook het meanderende water van de Schelde nooit ver weg. In de natuurpracht langs de Scheldeoevers kom je weer helemaal op adem.

Startpunt

Abdij van Bornem

abdij_van_bornem_36.jpg
abdij_van_bornem_14.jpg

Ervaar het leven van de paters en broeders tijdens een bezoek aan de Abdij van Bornem. Het hoogtepunt van je bezoek is ongetwijfeld de gerestaureerde historische bibliotheek met meer dan 34.000 kostbare werken.

Knooppunt 24

Kasteel de Marnix de Sainte Aldegonde

Kastelen van de Schelde.jpg

Het kasteel de Marnix de Sainte Aldegonde – ook wel het kasteel van Bornem genoemd – komt recht uit een sprookjesboek: een magnifiek slot met een toegangsbrug, torentjes en een echte slotgracht. Het spiegelende water van de Oude Schelde, een afgesloten zijarm van de Schelde, maakt het plaatje compleet. In het bezoekerscentrum kom je alles te weten over de geschiedenis van het kasteel en Rivierpark Scheldevallei.

Knooppunt 4

Stiltegebied Weert

Stiltegebied Weert.jpg

In het stiltegebied van Weert hoor je niets dan de geluiden van de natuur. Een unicum in het dichtbebouwde Vlaanderen.

Knooppunt 2

Buitenland

Buitenlandpolderdijk_MieDeBacker.jpg

Je hoeft de grens niet over om in Buitenland te zijn. In dit bijzondere gehucht vind je verschillende 16de-eeuwse huizen, een restant van de Wereldtentoonstelling in 1894.

Knooppunt 21

Kasteel d'Ursel

kasteel d'ursel in hingene.jpg

Meer dan 400 jaar was het charmante kasteel d’Ursel in Hingene het favoriete buitenverblijf van de adellijke familie d’Ursel. Ook het paviljoen De Notelaer op de Scheldedijk en zijn befaamde Notelaeretaart zijn een tussenstop meer dan waard.

Knooppunt 76

Sint-Amands

café d'o.jpg

Op de kaai van het authentieke Scheldedorp Sint-Amands kijk je uit over ‘de mooiste bocht van de Schelde’. De bekende dichter Emile Verhaeren kreeg hier zijn laatste rustplaats. In het Emile Verhaeren museum ontdek je meer over zijn leven en literaire oeuvre. Hou even verderop zeker halt in het voormalige vissersdorp Mariekerke, bekend voor het jaarlijkse Palingfestival.

Knooppunt 66

Opdorp

Dries van Opdorp met narcissen
Middelpunt van Vlaanderen Opdorp 2 Inge Van den Heuvel.jpg

Het dorpsplein van Opdorp is ongetwijfeld een van de mooiste in Vlaanderen. Nóg mooier in het voorjaar: dan lachen duizenden narcissen je toe. Op een boogscheut ligt ook het geografische middelpunt van Vlaanderen en het drieprovinciënpunt.

Knooppunt 28

Fort Liezele

preview_b395dac6325d43ca8116af245ee7e8f860ec36a01d68444185b9c96b551024f9eb104c5032084b26b111f415c7f649bc.jpg

Van pantserfort tot voedseldepot, gevangenis, museum, filmset en vleermuizenwoonst. Fort Liezele staat bol van de boeiende anekdotes! Geniet van een picknick in het groene landschapspark of bezoek het interactieve fortmuseum. Uitblazen doe je in het sfeervolle Fortcafé De Batterie.

Abdij van Bornem