Schipdonk fietsroute

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Schipdonk fietsroute

Length
57,5 km
Time
3u 10m
Terrain
96% Verhard

Gentsesteenweg, 9900 Eeklo

Toon het startpunt op de kaart

Fietsknooppuntenbord

Bekijk het routebord
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Verharde weg
Onverharde weg
Meer info en stops bekijken

Routebeschrijving

Het Schipdonkkanaal leidt je de weg op deze fietsroute. De route brengt je van Het Leen naar het Leopoldskanaal in Sint-Laureins aan de Nederlandse grens en terug via het Schipdonkkanaal.

Startpunt

Provinciaal domein Het Leen

het leen.jpg

Het provinciaal domein Het Leen – 265 hectare bos met visvijvers en een arboretum – is een van dé parels aan de Meetjeslandse kroon. Tot in 1972 was dit een militair domein, vandaag is het heerlijk fietsen en wandelen op de betonbaantjes die de militairen destijds in het bos aanlegden. Spring zeker eens binnen in het leerrijke (en vernieuwde) bosinfocentrum en klim de uitkijktoren op.

Knooppunt 54

Schipdonkkanaal

Zomergem_Stoktevijver.jpg

Aan knooppunt 54 kom je voor het eerst aan het Schipdonkkanaal, ‘de stinker’ in de volksmond. Het werd in de 19de eeuw gegraven om het sterk vervuilde water van de Leie af te voeren, vandaar de bijnaam. Gelukkig zwemmen er nu weer vissen en verspreidt het kanaal niet langer kwalijke geurtjes.

Knooppunt 55-96

Eeklo

Je ontdekt hartje Eeklo, het industrieel verleden dat rechtstreeks aan de Lieve kan gelinkt worden en breng zeker eens een bezoek aan het Canadapleintje in het centrum. Het Canadapleintje is een schitterend picknickplekje!

Knooppunt 95

Canada Poland War Museum

Canadees kerkhof.jpg

Wie even afwijkt van de route vindt in Adegem het Canada Poland War Museum. Het werd  opgericht als herdenking aan de Canadese bevrijders. Op een drietal kilometer van het museum kan je ook het Canadese militaire kerkhof bezoeken.

Knooppunt 95

Balgerhoeke

Adegem_Schipdonkkanaal_1.jpg
Adegem_Schipdonkkanaal_2.jpg

Balgerhoeke, een stukje van Eeklo, zag beide wereldoorlogen aan zich voorbijflitsen. De meest opvallende getuige hiervan is de Shermantank aan het sluizencomplex. Maar het meest waardevolle monument is de spoorwegbrug op de spoorlijn Maldegem-Eeklo.

Knooppunt 87

Huysmanhoeve

Huysmanhoeve.jpg
Huysmanhoeve 2.jpg

In de historische Huysmanhoeve uit begin 13de eeuw, nu een provinciaal streekcentrum, kun je neuzen in het erfgoed en de geschiedenis van het Meetjesland. Maar gewoon genieten van een fris glas streekbier in de cafetaria kan natuurlijk ook!

Provinciaal domein Het Leen