Slag bij Gavere wandelroute

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Slag bij Gavere wandelroute

Length
7,3 km
Time
1u 25m
Terrain
44% Verhard

Slag bij Gavere routebord

Bekijk het routebord
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Verharde weg
Onverharde weg
Meer info en stops bekijken

Routebeschrijving

Deze route neemt je mee langs de belangrijkste plaatsen van de slag bij Gavere, die in 2023 werd opgenomen in de Canon van Vlaanderen. De 15de-eeuwse veldslag tussen het Gentse volksleger en het leger van de Bourgondische hertog Filips de Goede is 7 kilometer lang je leidraad, terwijl je door prachtige gebieden en langs enkele magnifieke vergezichten wandelt.

Toeristisch Onthaalpunt: De Poort

Je start de wandelroute 'Slag bij Gavere' aan het toeristisch onthaalpunt De Poort op de Markt. Deze veldslag kwam er omdat Gent, de machtigste stad van Vlaanderen, maar niet wou plooien voor de centralisatiepolitiek van de hertogen van Bourgondië. Eenmaal uit hun veilige stad gelokt, werden de Gentenaren in deze gebieden verpletterd door het Bourgondische beroepsleger.

 

Oorlogsmonument: Valeir van de Markt

oorlogsmonument_Valeir_wandelroute_Gavere.jpg

Net voor het gemeentehuis staat een 3 meter hoog beeld van een wat norse, rouwende krijger. Het werd hier 500 jaar na ‘de slag bij Gavere’, die plaats vond op 23 juli 1453, geplaatst als herdenkingsmonument voor alle gesneuvelde Gentenaren. De Gaverlingen gaven het al snel de bijnaam ‘Valeir van de Markt’. Het beeld leek namelijk op de Gaverse schrijnwerker ‘Valeir Stevens’.

De artisanale brouwerij Contreras brouwt sinds jaren een bier dat Valeir heet en dat de bierkenner Michael Jackson ooit omschreef 'een van de verborgen juweeltjes van België'. Na de blonde versie uit 2004 volgden nog Donker, Divers en Extra. Je kunt de brouwerij bezoeken, weliswaar op afspraak en in groep. De Valeirbiertjes serveren ze in elk cafeetje in Gavere en omstreken.

De Kouters, Begin van de slag

Slag bij Gavere.jpg
Slag bij Gavere.jpg

Het begin van de slag vond ongeveer in deze vlakte plaats. Hier kwam het Gentse leger aan na een drie uur lange mars onder de brandende zon. Veel tijd kregen ze niet om zich op te stellen want de voorhoede van het Bourgondische leger stond hen al op te wachten. De strijd ging nog gelijk op tot de kruitvoorraad van de Gentenaren met een knal de lucht in vloog. Hierdoor ontstond er paniek en vluchtten veel Gentenaren richting de Schelde, waar de meesten van hen verdronken.  

Luchtmachtbasis van Semmerzake

luchtmachtbasis Semmerzake.jpg

Je ziet hem al van in de verte, de ‘zilveren bol’ van het vroegere Air Traffic Control Centre (ATCC). Vanaf hier werd het Belgische luchtruim en het militaire vliegverkeer in de gaten gehouden. Enkel de radar onder de bol blijft nog even actief, de rest verhuisde al naar Steenokkerzeel.

Molen De Ronne

molenhof semmerzake.jpg

Van deze stellingmolen blijft vandaag nog enkel de stenen romp over. De molen werd in 1845 gebouwd, en zo'n 100 jaar later ingericht als restaurant. Momenteel is hij niet meer in gebruik, maar je kan 'm wel nog steeds van buitenaf bewonderen. Een plaatje, nietwaar? 

Sint-Pietersbandenkerk

Kerk Semmerzake.jpg

Op de dichtstbijzijnde hoek van het kerkhof rondom de Sint-Pietersbandenkerk staat een klein oorlogsmonument. Dit werd er in 1954 geplaatst door de toen nog autonome gemeente Semmerzake. Het is een herdenking aan de Gentenaren die hier hun leven verloren.

Scheldemeersen, laatste fase van de veldslag

Scheldemeersen Semmerzake.jpg
Scheldemeersen Semmerzake.jpg
Scheldemeersen Semmerzake.jpg

Op deze plaats werd de laatste, heroïsche fase van de veldslag gevochten. Hier hergroepeerden de Gentenaren zich, die niet waren gevlucht of afgeslacht. Ze vochten tot de laatste man. Een informatiebord beeldt de plaatsing van de troepen af en legt de geschiedenis van de veldslag uit. Vergeet hier zeker niet te genieten van de prachtige vergezichten. 

Scheldeoever

Scheldeoever.jpg

De Trapstraat brengt je naar de Scheldeoever. Langs dit pad volg je de Schelde stroomopwaarts tot net voor de Scheldebrug. Daar verlaat je even het pad, maar voorbij het burchtmonument loop je weer verder langs de rivier.

De Vijflink

Vijfling_beeld_wandelroute_Gavere.jpg

Op het rondpunt net voor de brandweerkazerne staat het beeld De Vijflink. Het stelt een vrouwenlichaam voor. Het werd er geplaatst in 2000 om de vijf jaar toeristische en culturele samenwerking te vieren tussen de ‘Vijf voor vijf’-gemeenten (Gavere, Melle, Merelbeke, Oosterzele en Sint-Lievens-Houtem).

Burchtmonument

burchtmonument_wandelroute_Gavere.jpg

In dit monument, dat een burchtruïne nabootst, kan je door twee spleten kijken. De ene spleet is gericht op de plek waar de oude burcht stond, de andere kijkt uit over de Schelde. De oorspronkelijke burcht speelde een belangrijke rol in de slag bij Gavere. Deze was namelijk door de Gentse rebellen met een list bezet en pas na lang verweer opgegeven, enkele uren voor het begin van de veldslag.

Toeristisch Onthaalpunt: De Poort

Kom na de route op adem op de Markt van Gavere. Bestel iets lekkers bij brasserie De Post, Bistro Iris of 't Valeirke. Aan keuze geen gebrek!