Steendorp wandelroute

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Steendorp wandelroute

Length
13,2 km
Time
2u 40m
Terrain
60% Verhard

Mercatorplein, 9150 Kruibeke

Toon het startpunt op de kaart

Steendorp routebord

Bekijk het routebord
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Verharde weg
Onverharde weg
Meer info en stops bekijken

Routebeschrijving

Steendorp dankt niet alleen zijn ontstaan maar ook zijn naam aan de vele steenbakkerijen in de buurt. De voormalige kleiputten en het poldergebied Schouselbroek serveren je een unieke brok natuur, afgetopt met een dosis mystiek in het Fort met zijn uitzonderlijke vleermuizenkolonie.

Startpunt

Mercatorplein Rupelmonde

Getijdenmolen_Rupelmonde-1.jpg

Wie Rupelmonde zegt, noemt in één adem de beroemdste inwoner ooit van dit Scheldedorpje: Mercator. In 1554 leefde de cartograaf zeven maanden op water en brood in de kerker van de Graventoren, op betichting van ketterij. De wereld op de kaart zetten, dat deed je in zijn tijd nog niet ongestraft. Vandaag kan je hier een kleine expo bezoeken met prenten, kaartmateriaal en een heuse 3D-constructie van de vroegere Gravenburcht die de omgeving domineerde.

De vliegende Geit

preview_4229dc08019c484cbb4429ef18676ae13d803d61e3a74162852a3739c2fe7a3cz2qvs0jql3oudx7jzacdexs4hry2hsli.jpg

Dobber even naar de overkant van de Schelde op De Vliegende Geit, de veerpont tussen Rupelmonde en Wintam (Bornem). Café De Groenendijk, vlakbij de steiger, heeft een gezellig terras. ‘s Zomers vaart de veerman dagelijks uit, om het half uur tussen 7u en 21u.

Restaurant Scaldiana

Even voorbij het veer Rupelmonde-Wintam trakteert de hogere verdieping van restaurant Scaldiana op een fenomenaal Scheldezicht. Iets eten kan hier natuurlijk ook: van een eenvoudig pastaatje tot Vlaamse klassiekers ‘uit de tijd van ons Grootmoeder’. Als het eens wat meer mag zijn, is het kreeftenmenu zeker een aanrader.

Restautant Scaldiana

Steenbakkerij

In de Warandestraat herinneren twee schoorstenen aan de nijverheid waaraan het gehucht Steendorp niet alleen zijn oorsprong maar ook zijn naam dankt: de steenbakkerij. Al in 1528 was hier een steenbakkerij actief, en die activiteit nam alleen maar toe met de transportmogelijkheden over het water.

Tijdens de bloeiperiode in de late 19de eeuw verdienden 1000 tot 1200 mensen hun brood in een van de honderdtal lokale steenbakkerijen. Samen waren ze goed voor een jaarlijkse productie van liefst 90 miljoen stenen. De laatste steenbakkerij sloot in 2011 de deuren.

Kijkverdriet

Tegenover de steenbakkerij ligt deze buitendijkse zoetwaterschor met getijdenwerking én een wel erg bijzondere naam. Zijn oorsprong dankt de schor aan de watergeul die vroeger dienst deed als haventje voor de steenbakkerijen, zijn naam aan de verwoede pogingen van plaatselijke boeren om de schor tot grasland te verbouwen. Dat lukte niet, dus keek men vooral met veel verdriet naar het buitendijkse gebied.

Schouselbroek

Schouselbroek2-tov.jpg
Schouselbroek-tov.jpg

Langs de Schelde tussen Steendorp en Temse stap je door dit indrukwekkende poldergebied van 150 hectare, dat al dateert uit de 13de eeuw. Het gebied werd destijds ingepolderd op vraag van de Gentse Sint-Pietersabdij en was een van de eerste ingedijkte polders langs de Schelde.

Vroeger werden hier wissen aangeplant voor de lokale mandenvlechterij, maar vandaag bestaat het gebied voor 60 procent uit populierbos. Wat verderop  liggen de natuurgebieden Roomkouter en Gelaagpark, twee voormalige groeves waaruit de lokale steenbakkers vroeger klei ontgonnen.

Fort van Steendorp

Fort_van_Steendorp2-david-samyn.jpg
Fort_van_Steendorp4-david-samyn.jpg
Fort_van_Steendorp-david-samyn.jpg
Fort_van_Steendorp3-david-samyn.jpg
Fort_van_Steendorp6-david-samyn.jpg

Het laatst gebouwde bakstenen fort van België, dat na WOII alleen nog werd gebruikt als oefenterrein voor het leger, doet nu dienst als vleermuizenreservaat. ‘s Winters logeren er zo’n 1.200 exemplaren in dit officieel als landschap, historisch monument én natuurreservaat beschermde domein.

Op 20 hectare huizen meer dan 100 vogelsoorten, waarvan er tientallen ook ter plaatse broeden, zoals de bos- en kerkuil, de sperwer en de buizerd. Rond de omwallingen van dit vroegere militaire bolwerk loopt een boeiende wandeling van 2 kilometer.

CNR-site

Waasland_CNR loods_Rupelmonde.jpg

Aan het einde van de wandeling kan je een stukje nautisch erfgoed meepikken. Spring binnen in de demonstratieloods van de CNR-site, de vroegere scheepswerf Chantier Naval de Rupelmonde. Hier ontdek je hoe historische schepen worden hersteld.

Eindpunt

Mercatorplein Rupelmonde