Stuifduin wandelroute

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Stuifduin wandelroute

Length
10,8 km
Time
2u 15m
Terrain
68% Verhard

Wegvoeringstraat 308, 9230 Wetteren

Toon het startpunt op de kaart

Wandelknooppuntenbord

Bekijk het routebord
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Verharde weg
Onverharde weg
Meer info en stops bekijken

Routebeschrijving

Houden we het in het grootste deel van deze wandeling voornamelijk op de vlakte, dan gaan we op het einde de hoogte in. De Wetterse Warandeduinen, een merkwaardige brok Scheldenatuur, zorgen ervoor dat je je aan de kust waant!

Startpunt

Den Blakken

Den Blakken Wetteren © David Samyn.jpg

Wetteren is wereldwijd vermaard om zijn boom- en rozenkwekerijen. Provinciaal domein Den Blakken doet dienst als promotietuin voor zowat alle sierteeltgewassen die in Wetteren en omgeving worden verbouwd. Je kan er heerlijk wandelen in de mooi aangelegde thematuinen of verdwalen in het doolhof met verschillende soorten haagplanten. 

Knooppunt 8-9

Markt Wetteren

Passerelle Wetteren brug Schelde © David Samyn.jpg

De opening van de Wetterse Passerelle, de opvallende fiets- en voetgangersbrug over de Schelde, was in 2018 het sluitstuk van een mooi staaltje stadsvernieuwing op de Markt. Wetteren kreeg ook een gloednieuw administratief centrum in rode baksteen, wat de stad sindsdien een mondaine aanblik geeft. Het plein kreeg van de inwoners de toepasselijke naam Rode Heuvel, naar een lied van wijlen Wim De Craene. Je honger kan je er stillen in Brasserie Passerelle, bijvoorbeeld, aan het nieuw aangelegde plein.

Knooppunt 9-20

Kastermeersen

De Kastermeersen vormen een uitloper van het natuurgebied Kalkense Meersen. Bij baggerwerken in de Schelde kwamen hier een drakenkop van een vikingschip, een huisaltaar uit de Romeinse tijd en 31 urnen boven water. Dat hier doorheen de geschiedenis altijd al mensen rondliepen, staat vast. 

Knooppunt 20

Oude Schelde

Ter hoogte van knooppunt 20 stappen we over een meander van de Oude Schelde. Aan het einde van de 19de eeuw werd de sterk kronkelende Scheldebocht tussen Wetteren en Schellebelle rechtgetrokken ten behoeve van de scheepvaart, die liever rechtdoor ging. De oude Scheldebedding slibde geleidelijk dicht, maar de voorbije jaren werd de oude meander opnieuw blootgelegd om het riviergebonden karakter van de Kalkense Meersen te herstellen en nieuwe flora en fauna aan te trekken.

Knooppunt 2

Aard

Cafe-Den-Aard-David-Samyn.jpg

In Aard, een gehucht van de gemeente Wichelen, werd in 2016 een dorpspleintje aangelegd. Door de aanwezigheid van twee drukbezochte cafés is het een populaire halte bij fietsers en wandelaars. 

Knooppunt 2-1

Veer Schellebelle

Veer Schellebelle.jpg

Het veer van Schellebelle is een topper op het traject en heeft een lange voorgeschiedenis. Al in de 13de eeuw is er sprake van een oversteek over de Schelde om het dorp met de meersen te verbinden. In de jaren vijftig van de vorige eeuw werd het houten vlot vervangen door een ijzeren schuit, die in de jaren zeventig plaats maakte voor een gemotoriseerd exemplaar. De oude roeiboot kreeg een plaatsje op de Scheldedijk. 

Knooppunt 1

De Plaetse

Het dorpsplein van Schellebelle werd oorspronkelijk De Plaetse genoemd. . De Plaetse heeft een mooi aanbod aan horecazaken met terrassen gericht op de Dries, of op de Schelde. PlanCee, Hendrik's, De Plaetse en De Stenen Linde leunen tegen elkaar aan rechts van de kerk. Café De Piranha zit aan de overkant van de kerk. En 't Veer - de nieuwste aanwinst - zit op de hoek van het steegje dat naar het veer leidt.

Knooppunt 6-4

Warandeduinen

Warandeduinen Wetteren © David Samyn (1).jpg
Warandeduinen Wetteren © David Samyn (2).jpg
Warandeduinen Wetteren © David Samyn (3).jpg
preview_noteloze+notelaar+4.jpg

Aan de rand van Wetteren stap je door de Warandeduinen, een stukje natuur dat je eerder aan de kust zou verwachten. Tijdens de laatste IJstijd schuurde de Schelde hier diepe geulen uit. Het water spoelde het zand mee om het verderop weer af te zetten, waar het bijeen waaide tot hoge duinen, die in de loop der eeuwen bebost raakten. 

Aan de rand van natuurgebied de Warandeduinen wenkt het groene terras van restaurant De Noteloze Notelaar met een kaart vol vaste waarden én seizoenssuggesties.

Den Blakken