Tussen Dender en Mark stiltewandelroute

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Tussen Dender en Mark stiltewandelroute

Length
11,5 km
Time
2u 12m
Terrain
40% Verhard

Parking in de buurt

Toon parking langs de route

Wandelknooppuntenbord

Bekijk het routebord
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Verharde weg
Onverharde weg
Meer info en stops bekijken

Routebeschrijving

Rust is heer en meester tussen de velden en de weidse uitzichten net buiten Geraardsbergen. Zeker in het stiltegebied Dender-Mark, dat als eerste in ons land kan pronken met het internationale kwaliteitslabel ‘Urban Quiet Park’. Hier staan stilte- en rustbeleving centraal en voeren de natuurlijke geluiden van fauna en flora de boventoon.

Startpunt

Sint-Jan-Baptistkerk

Sint-Jan-baptistkerk_nieuwenhove.jpg

De Sint-Jan-Baptistkerk aan het startpunt van deze wandeling gaat al even mee: de originele kerk staat er al sinds de 13de eeuw. Doorheen de jaren is ze uitgebreid en gerestaureerd in verschillende stijlen. Aan het begin van de 20ste eeuw kreeg ze haar grootste renovatie in een neogotische stijl. 

Knooppunt 52-54

Stiltegebied Dender-Mark

Stiltegebied_Dender-Mark2.jpg

Dit ‘monument van de stilte’ tussen de rivieren Dender en Mark ligt deels in Oost-Vlaanderen, deels in Vlaams-Brabant. In 2018 werd het Oost-Vlaamse deel van het gebied, op het grondgebied van de steden Geraardsbergen en Ninove, erkend als tiende stiltegebied in Vlaanderen: een plek waar stilte en rustbeleving centraal staan en waar de natuurlijke geluiden van fauna en flora de boventoon voeren.

Knooppunt 54

knooppunt 54_uitzicht_nieuwenhove.jpg

Dit deel van de wandeling staat garant voor prachtige uitzichten, zeker bij helder weer. Om ervan te kunnen genieten, hoef je niet eens een ervaren klimmer te zijn: alles in de verte ligt dieper.

Kapelletjes

vervallen kapel_nieuwenhove.jpg

Verspreid over deze route vind je meerdere kapelletjes. Sommige kapelletjes zijn mooi onderhouden en kan je binnen of enkel van buitenaf (als de deuren toe zijn) bekijken. Instagramtip: de vele vervallen kapelletjes die je tegenkomt kunnen mooie foto’s opleveren!

Knooppunt 65-46

Taverne De Kroon

Taverne De Kroon is de ideale plek om even bij te komen tijdens deze wandeling. Vooral hun bierkaart is indrukwekkend! 

Knooppunt 49

Gedenksteen Nieuwenhove

Gedenksteen_nieuwenhove.jpg

Deze gedenksteen werd geplaatst door de gemeente omdat hier tijdens de twee wereldoorlogen geen slachtoffers vielen. Op de steen lees je de volgende tekst: “Uit dank, Nieuwenhove, Gespaard onder de oorlogen, 1914-1918 1940-1945."

Sint-Jan-Baptistkerk