Tussen Helix en Bosberg stiltewandelroute

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Tussen Helix en Bosberg stiltewandelroute

Length
11,4 km
Time
2u 20m
Terrain
52% Verhard

Heirbaan 137, 9500 Geraardsbergen

Toon het startpunt op de kaart

Wandelknooppuntenbord

Bekijk het routebord
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Verharde weg
Onverharde weg
Meer info en stops bekijken

Routebeschrijving

De naam verklapt het al: met dit lusje op de grens met Vlaams-Brabant stap je tussen de Helix, het Vlaams Kennis- en Vormingscentrum voor Natuur en Milieu, en de laatste beklimming van de Ronde van Vlaanderen. Wandelen in slow-motion door een bijwijlen sprookjesachtig stukje Vlaamse Ardennen!

Knooppunt 618-12

Bosberg

Koersliefhebbers kennen de Bosberg natuurlijk als de laatste beklimming van de Ronde van Vlaanderen. De kasseien zijn beschermd als monument. De bijnaam Edwig Van Hooydonck-berg dankt de helling aan de twee splijtende demarrages die de renner hier maakte in 1989 en 1991. Rondom ligt het Raspaillebos, een juweel op de kroon van de Vlaamse Ardennen.

Knooppunt 29 - 33

Natuureducatief centrum De Helix

NatuureducatiefCentrum_Helix_DavidSamyn2.jpg
DeHelix_DavidSamyn.jpg
De Helix Geraardsbergen David Damyn 1.jpg

Dit natuureducatief centrum in het stiltegebied heeft twee missies: ons dichter bij de natuur brengen en op een creatieve manier duurzaamheid stimuleren. Behalve een permanente expo bezoeken over de natuur in de regio kun je er ook wandelen door een educatieve tuin met bijenhuisje en insectenhotel. De naam 'De Helix' verwijst naar de structuur van het DNA, de drager van de erfelijke informatie bij alle levende wezens. Het symbool van het centrum is daarom de blauwe spiraal of helix die je al aan de parking ziet.

Knooppunt 40

Restaurant Suskewiet

suskewiet.jpg

Welke naam kies je voor je restaurant in een regio waar de volkssport vinkenzetten nog altijd populair is? Suskewiet natuurlijk, naar het kenmerkende geluid waarmee de vinken hun liedje afsluiten en dat de deelnemers telkens een streepje op de stok oplevert. Vlees van de grill is dé specialiteit in deze gezellige zaak op het Grimmingeplein, maar je kunt er ook aan tafel schuiven voor een lekker visje of een Belgische klassieker op het ritme van de seizoenen.

Knooppunt 39 - 38

Stiltegebied Dender-Mark

preview_Stiltegebied9_TVA.jpg

Dit ‘monument van de stilte’ tussen de rivieren Dender en Mark ligt deels in Oost-Vlaanderen, deels in Vlaams-Brabant. In 2018 werd het Oost-Vlaamse deel van het gebied, op het grondgebied van de steden Geraardsbergen en Ninove, erkend als tiende stiltegebied in Vlaanderen: een plek waar stilte- en rustbeleving centraal staat en waar de natuurlijke geluiden van fauna en flora de boventoon voeren.

Knooppunt 32-619

Raspaillebos

Geraardsbergen Raspaillebos David Samyn.jpg
Raspaillebos Geraardsbergen David Samyn 2.jpg
Raspaillebos_DavidSamyn2.jpg

Op de flanken van de Bosberg, geprangd tussen de valleien van de Dender en de Mark, wandel je door het sprookjesachtige Raspaillebos. Het landschap combineert de steile trekken van de Vlaamse Ardennen met de zachte glooiingen van het Pajottenland. De talrijke paden – soms slingerend tussen dichte bossen of in brede, bloemrijke dreven, dan weer in het open landschap – nodigen het hele jaar door uit om te genieten van de kleurrijke omgeving.

In de 18de eeuw hield de gevreesde roversbende van Jan de Lichte zich hier graag schuil. Vandaag zie je hier geen boeven meer maar wel reeën, haviken, vuursalamanders en ijsvogelvlinders. Deze vergezichten op de Dender- en Markvallei zijn verbluffend!

Knooppunt 618

Einde