Tussen veer en vliet wandelroute

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Tussen veer en vliet wandelroute

Length
11,6 km
Time
2u 19m
Terrain
76% Verhard

Tolhuisstraat, 2627 Schelle

Toon het startpunt op de kaart

Wandelknooppuntenbord

Bekijk het routebord
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Verharde weg
Onverharde weg
Meer info en stops bekijken

Routebeschrijving

Stap door het rijke waterlandschap van Schelle en de Schelde, waar de zijstromen Rupel, Vliet en Wullebeek zich naadloos vermengen. Dit betoverende rivierenlandschap neemt je mee op een ontdekkingstocht langs natuurpracht en uniek erfgoed.

Startpunt

Startpunt Veer Schelle-Wintam

veer schelle wintam.jpg

De veerboot tussen Schelle en Wintam is al eeuwen een begrip in de regio. Je kan hier meteen aan de wandeling beginnen óf je eerst eens laten overzetten om aan de andere kant van de Rupel van het uitzicht te genieten. Daar kijk je namelijk uit op het Noordelijk Eiland, een ongerept natuurgebied waar (water)vogels talrijk aanwezig zijn en Blonde d'Aquitaine runderen in het rond grazen. Een klein paradijsje op aarde!

Even van de route

Interescaut

Interescaut Schelle.jpg

Net voorbij knooppunt 82 kan je even van de route afwijken voor een historisch pareltje dat je niet wil missen: Interescaut. Het prachtige industrieel gebouw was een eeuw geleden nog de grootste steenkoolcentrale van Europa, en deed tot in 2016 dienst als elektriciteitscentrale. De imposante site, die een oppervlakte heeft van meer dan 70 ha, is vandaag niet voor niets een geliefde locatie voor events en film- en televiesieopnames. Zo streken de filmcrews van onder meer “De Mol”, “Blind Getrouwd” en “Cordon 2” hier al neer.

Knooppunt 82-313

Het Laarhof

Laarhof Schelle.jpg
Laarkapel.jpg
laarkapelleke-b-5.jpg

De met bomen omrande Laardijk brengt je naar een sierlijke poortgebouw, de enige restanten van het kasteel Laarhof. Het domein kent een rijke geschiedenis, zo was het in de 20ste eeuw een ontspanningscentrum voor werknemers van de elektriciteitscentrale, en is het vandaag een populaire feestlocatie.

Iets verderop merk je aan je rechterkant ook de Laarkapel op. Die werd zo’n 400 jaar geleden gebouwd en was jarenlang een populair bedevaartsoord. Interessant weetje: het beeldje vóór de kapel heet “de Brigand”, en werd ontworpen door de plaatselijke kunstenaar Roger Pintens.

Knooppunt 313

Benedenvliet

Benedenvliet Schelle.jpg
schelle_benedenvliet.jpg
schelle_benedenvliet.jpg

Ter hoogte van knooppunt 13 beland je in de Benedenvliet, een prachtig stukje groen dat in de winter een belangrijk overwinteringsgebied is voor watervogels. Ook doorheen de rest van het jaar kan je hier met een beetje geluk enkele kleurrijke vogels spotten, waaronder de ijsvogel en de grote gele kwik.

Knooppunt 312-311

Schelle

kerk_schelle.jpg

Via het park van Schelle, waar je op zoek kan gaan neer de grondvesten van het vergane kasteel Scherpenstein, wandel je richting de Sint-Petrus en Pauluskerk, die met haar scheve spitstoren iets wegheeft van Pisa. In de schaduw van de kerk kan je een ander erfgoedpareltje vinden: de Molens van Hemiksem. Tot in de 15de eeuw stond de watermolen op het domein van de Sint-Bernardusabdij, daarna werd hij verplaatst buiten de abdijmuren. Van het originele molenrad blijft vandaag helaas niets meer over, maar de Vliet stroomt wél nog steeds door de molengang.

Knooppunt 305-112

Polders tussen Niel en Schelle

Op de grens met Niel vergaap je je aan een prachtig polderlandschap, waar de Wullebeek zorgeloos doorheen kronkelt en knotbomen het landschap van een unieke uitstraling voorzien. Die laatste zijn trouwens erg geliefd door steenuiltjes, die hier maar wat graag neerdalen.

Knooppunt 82

Café Oud Tolhuis

oud tolhuis.jpg

Nu je meer dan 11 kilometer in de benen hebt, kan je uitblazen op het terras van de knusse herberg Oud Tolhuis. Geen zon? Ook het unieke interieur is uitnodigend. Het café deed ooit dienst als Schipperskapel, en is vandaag een geliefde pitstop onder wandelaars en fietsers. Ook een hongerke? Bij restaurant Tolhuis-Veer, dat op een boogscheut van de estaminet ligt, zit je goed.

Eindpunt

Veer Schelle-Wintam