Tussen Waasmunster en Lokeren fietsroute

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Tussen Waasmunster en Lokeren fietsroute

Length
33,5 km
Time
3u30
Terrain
92% Verhard

Kerkplein, 9250 Waasmunster

Toon het startpunt op de kaart

Fietsknooppuntenbord

Bekijk het routebord
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Verharde weg
Onverharde weg
Meer info en stops bekijken

Routebeschrijving

Laat je op deze fietsroute tussen Waasmunster en Lokeren leiden door de Durme, ooit 100 kilometer lang maar vandaag gereduceerd tot 26 kilometer. De rivier neemt je mee langs de prachtige natuurgebieden die ze vormde, zoals de Daknamse Meersen, de Durmemeersen en het Molsbroek. Maar ook cultuurliefhebbers worden op hun wenken bediend. Zo fiets je langs het Nobelpad - een interactieve kunstroute over Reynaert de vos - en het kasteel van Blauwendael.

Knooppunt 39

Waasmunster

Waasmunster.jpg

Het gezellige centrum van Waasmunster is een beschermd dorpszicht. De parochie van Waasmunster is de oudste in het Waasland. Ze werd voor het eerst vermeld tijdens de 12de eeuw, maar bestaat wellicht al van daarvoor. 

Knooppunt 39-29

Kasteel en domein Blauwendael

Waasland_park blauwendael_waasmunster.jpg

In het begin van de 17de eeuw werd hier een herenhuis gebouwd dat bekend stond als 'Het huys int midden van't durp'. In 1889 werd een nieuw kasteel gebouwd in Vlaamse neorenaissancestijl. In dat kasteel werkte Clara-Maria Cocquyt als dienstmeid, een Straffe Wase vrouw die je dankzij de ErfgoedApp en haar silhouet in cortenstaal op het domein kan ontmoeten.

Het 4,5 hectare grote park rond het kasteel is altijd vrij toegankelijk. Instagramtip: Naast het kasteel staat er een groot hart, ideaal voor een foto met je geliefde.

Knooppunt 39-29

De Durmemeersen

Durmemeersen.jpg

Dit natuurgebied is ontstaan langs de oevers van de Durme. De rivier snijdt het natuurgebied doormidden, en is met haar getijdenwerking zeer bepalend voor het landschap. Hier wordt door vzw Durme volop ingezet op het terugbrengen van de originele plant- en diersoorten. Het landschap bestaat uit graslanden en rietvelden met enkele zeldzame bloemsoorten, zoals de spindotterbloem. 

Knooppunt 29-27

Het Molsbroek

Molsbroek_SandraKoning.jpg
Waasland_Het Molsbroek_Lokeren.png

Verder stroomopwaarts ligt het Molsbroek, nog zo'n natuurgebied dat ontstond langs de oevers van de Durme. Het staat bekend om haar waterrijke en moerassige landschap. Vanaf de verhoogde fietsdijk heb je een mooi zicht op het geheel en kan je misschien een van de vele soorten watervogels spotten, zoals de woudaap, geoorde fuut, zomertaling, waterral, porseleinhoen, blauwborst, ... 

Knooppunt 27-24

Lokeren

preview_DSC_3318.jpg

Via het jaagpad langs de Durme rijd je rond het centrum van Lokeren. Maak zeker eens een kleine omweg naar het centrum om een terrasje te doen op de levendige markt. Aanraders zijn Leut, CultuurCafé, en Bar Copine.

Bol zeker even tot aan de negentiende-eeuwse villa Ter Beuken, dat omringd is door een park met serpentinevijver. Hier woonde Anna Cogen, ook wel ‘La Belle Anna’ genoemd. De Straffe vrouw stond aan het hoofd van de grootste haarsnijderij van Lokeren. In het park kan je aan haar silhouet in haar interessante leven duiken. Daarna fiets je via een oude spoorlijn, nu omgebouwd tot fiets- en wandelpad, richting Daknam.

Knooppunt 23-20

Daknamse Meersen

Daknamse Meersen.jpg

Je rijdt nu dwars door de Daknamse Meersen, het derde natuurgebied op je route. In dit rustige natuurgebied vind je enkele zeldzame moerasplanten, zoals moeraskruiskruid, waterdrieblad, wateraardbei, groot blaasjeskruid, waterviolier, holpijp en verschillende fonteinkruiden. In een schraal stukje hooiland groeit ook de zeldzame vleeskleurige orchis. 

Knooppunt 23-20

Nobelpad

Reynaert de vos.jpg
Troon van Koning Nobel.jpg
Belijn de Ram.jpg

Het rustige dorpje Daknam is al eeuwenlang in de ban van het verhaal van Reinaert de vos. In het landelijke Catharinastraatje is een interactieve kunstroute gemaakt rond de verschillende personages in het verhaal. Bij ieder figuur scan je een QR-code die je een opdracht laat uitvoeren in thema. Het pad eindigt bij de troon van koning Nobel, ook de ideale plek voor een picknick! 

Knooppunt 1

Keysershof

Restaurant Keysershof in Sinaai

Wijk je aan knooppunt 1 een paar meter van je route af, dan stoot je op restaurant Keysershof. Idyllischer dan dit wordt een terras niet, pal aan de Moervaart en in de schaduw van de Sinaaibrug. 

Knooppunt 33-37

Belsele

Belsele.jpg

Via het oud station van Sinaai rijd je langs de spoorlijn richting Belsele. Op het kerkplein kan je genieten van een terrasje in café De Oude Zwaan.

Waasmunster