Van Daknam naar Stekene fietsroute

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Van Daknam naar Stekene fietsroute

Length
41,5 km
Time
2u 20m
Terrain
80% Verhard

Daknam-dorp , 9160 Lokeren

Toon het startpunt op de kaart

Fietsknooppuntenbord

Bekijk het routebord
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Verharde weg
Onverharde weg
Meer info en stops bekijken

Routebeschrijving

Twee langgerekte oude spoorwegbeddingen, omgevormd tot fietspaden, brengen je langs de mooiste natuurgebieden van het Waasland: de Fondatie van Boudelo, de Daknamse Meersen, het Steengelaag en de Linie.

Startpunt

Daknam-dorp

Knooppunt 20-23

Daknam

Daknam Kerk Den Reynaert TOV.jpg

Starten doe je in Daknam, het kleinste dorpje van het Waasland. Je vindt hier veel verwijzingen naar het middeleeuwse verhaal ‘Van den vos Reynaerde’. De Daknamezen zijn er namelijk van overtuigd dat Reynaert en zijn clan hier hebben rondgezworven. Dat merk je ook aan de horecazaken in het dorp die de namen van personages uit het verhaal dragen. Spring eens binnen bij café Den Reynaert, en proef het huisbier ‘t Vosken. 

Daknamse Meersen

DaknamseMeersen1.jpg
daknamse meersen_daknam.jpg

Je laat de dorpskern van Daknam achter jou, en komt terecht op het Spoorwegpad. Dit fiets- en wandelpad, eigenlijk een oude spoorwegbedding, brengt je dwars door de Daknamse Meersen. Vanop de bedding heb je een goed zicht op de hooilanden, die bruisen van het leven. 

Knooppunt 2-97-93

Fondatie van Boudelo

Waasland fondatie van Boudelo.jpg
fondatie van boudelo_moervaart.jpg

Je fietst een heel stuk langs het kanaal van Stekene - in de volksmond de Stekense Vaart. Hier waaiert de Fondatie van Boudelo uit, een waardevol natuurgebied dat 800 jaar geleden bij de Abdij van Boudelo hoorde. Daar staat vandaag geen steen meer van overeind, maar de natuur die in de plaats kwam is mogelijk nog monumentaler.

Knooppunt 86-91

Steengelaag

Waasland_HetSteengelaag_Stekene_BartVanLeuven.jpg

Tussen Stekene en Moerbeke fiets je opnieuw over een oude spoorwegbedding. Je doorkruist het Steengelaag, een gevarieerd natuurgebied met een verleden van kleiontginning. 

Knooppunt 94-99

Kerk en Grot O.L.V. van de Fietsers

preview_DSC_2443.jpg

Op de kruising met de Koebrugstraat in Klein Sinaai zie je bordjes die leiden naar de kerk en grot Onze-Lieve-Vrouw van de Fietsers. De kleine omweg waard, want de kerk is een unicum in ons land. In de zijbeuken werd een wielermuseum ingericht met meer dan 100 truitjes van onder andere Eddy Merckx, Fabian Cancellara, Francesco Moser, Johan Museeuw, Philippe Gilbert, en nog veel anderen. 

Knooppunt 99

De Oude Route

Op de kleine omweg naar de kerk en grot O.L.V. van de Fietsers kan je even uitrusten bij café De Oude Route. Je kan hier iets drinken, maar ook je honger stillen met een snack of zoetigheid.  

Knooppunt 19-80

De Linie

preview__MG_4140.jpg

Een kleine asfaltwegel brengt je naar Eksaarde, waar je rakelings langs het natuurgebied De Linie fietst. Hier kan je niet anders dan volop genieten van de uitgestrekte natuur en de stilte.

Knooppunt 80-81

Den Bascuul

Op het voormalige Stationsplein van Eksaarde vind je Den Bascuul, een gezellige bistro waar nagenoeg alle ingrediënten op je bord afkomstig zijn van biologische leveranciers uit de buurt. In de namiddag serveren ze ook ijs, pannenkoeken en biobiertjes. 

Daknam-dorp