Van Middelburg naar Aardenburg wandelroute

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Van Middelburg naar Aardenburg wandelroute

Length
19,2 km
Time
4u
Terrain
61% Verhard

Pieter Bladelinplein, 9992 Middelburg

Toon het startpunt op de kaart

Wandelknooppuntenbord

Bekijk het routebord
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Verharde weg
Onverharde weg
Meer info en stops bekijken

Routebeschrijving

Deze route start in het middeleeuwse grensdorpje Middelburg. Via prachtige natuurplekken zoals de Molenkreek en de Eeklosche Watergang stap je - grotendeels in Zeeuw-Vlaanderen - naar Aardenburg en terug. 

Opgelet!
  • Deze route leidt grotendeels door Zeeuws-Vlaanderen. De knooppunt- en doorverwijsbordjes zijn er anders. Die laatste zijn niet meer dan een pijltje.
Startpunt

Middelburg

Middelburg1.jpg

In de middeleeuwen was Middelburg een bloeiend ministadje gelegen vlakbij de economische centra van toen: Brugge, Damme, Sluis en Aardenburg. Stichter Pieter Bladelin, een rijke Brugse poorter, was kind aan huis bij de Bourgondische koningen Filips de Goede en Karel de Stoute. Rond 1450 bouwde hij hier zijn eigen luxekasteel, waarvan de restanten een vijftiental jaar geleden werden opgegraven.

De voormalige kasteelsite dient vandaag als erfgoedsite. De restanten van het paleis kan je er niet bewonderen - die zitten weer veilig onder de grond -, maar je krijgt er dankzij een indrukwekkende installatie in cortenstaal wel een impressie van hoe het er ooit uitgezien heeft. De moeite!

Knooppunt 53-45

Sint-Petrus en Sint-Pauluskerk

Kerk van Middelburg

Heel wat relicten uit rijke verleden van het dorp staan of hangen in de 15de-eeuwse parochiekerk. Het praalgraf van Bladelin en zijn echtgenote bijvoorbeeld, en (een kopie van) de ‘Bladelintriptiek’ van Rogier Van der Weyden: een drieluik met centraal Jozef en Maria bij de pasgeboren Jezus Christus, links keizer Augustus die het nieuws van de geboorte hoort, en rechts de drie wijzen.

Knooppunt 29-20

Het Kleine Café

In het Kleine Café verwelkomt cafébaas Marco iedereen met ontwapenende hartelijkheid. Op het menu staan burgers en steaks, maar je kan hier ook gewoon een frisse pint drinken, of een Tripel Jules van Brouwerij Rodanum, een Aardenburgs project.

Knooppunt 21-66

Eeklosche watergang

Eeklosche watergang
Eeklosche watergang

Bij het verlaten van Aardenburg stap je dwars door waardevol natuurgebied dat zorgvuldig afgeschermd staat achter prikkeldraad. Daar moet je – kort na knooppunt 21 – via trapjes overheen. Iets verderop kom je bij een van de mooiste stukjes natuur van deze route: de Eeklosche Watergang. Populieren flankeren de watergang, koeien houden het gras laag. Heb je nog een hapje of een drankje op zak, dan is dit een uitgelezen picknickplek.

Opgelet: Honden zijn hier niet welkom, ook niet aan de leiband.

Knooppunt 53-45

Meulekreek

De Molenkreek in Middelburg

De Meulekreek is een idyllisch plekje. Er werden tafels en stoelen neergepoot met zicht op het water, dus blijf gerust even plakken. 

Convent Santa Clara

Je wandeling afsluiten doe je bij Convent Santa Clara, een bistro met tuin en terras op de voormalige kloostersite van de Arme Klaren. Drink er een lekkere trappist of duik in de verzorgde eetkaart.

Eindpunt

Middelburg