Vier Uitersten wandelroute lus 1

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Vier Uitersten wandelroute lus 1

Length
9,0 km
Time
1u 50m

Smetlededorp, 9340 Smetlede

Toon het startpunt op de kaart

Vier Uitersten lus 1 routebord

Bekijk het routebord
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Meer info en stops bekijken

Routebeschrijving

Deze bewegwijzerde wandellus is vernoemd naar de ‘Vier uitersten’ van Scheldeland: de parochies Impe, Wanzele, Smetlede-Oordegem en Serskamp. De route neemt je mee door verschillende boomkwekerijen en bossen.

Startpunt

Sint-Pharaïldiskerk

kerk smetlede 2.jpg

Deze kerk is het startpunt van de wandellus. Het is een 19de-eeuwse kerk, deels uit 1824 (toren en schip) en deels uit 1897 (kruisbeuk en koor). De kerk is gewijd aan Sint-Pharaïldis, beschermer tegen ziekten van pluimvee.

Fauconniersmolen

Fauconniersmolen Lede Vier Uitersten wandelroute

Je kan hem al van ver zien staan, de Fauconniersmolen. Het is een stellingsmolen uit 1844, gebouwd door de weduwe van Petrus Fauconnier. Petrus wou deze molen bouwen na een geschil met baron Maelcamp de Landeghem. De baron was eigenaar van een nabij gelegen watermolen waar Petrus pachter van was. Petrus zag jammer genoeg wel nooit de afgewerkte molen. Hij stierf namelijk in 1831, amper 48 jaar oud. Zijn weduwe ging verder met de bouwplannen en bouwde de molen in zijn naam.

Oud-Smetleedse bossen

boskapel.jpg
smetleedse bossen.jpg
smetleedse bossen 2.jpg

De Oud-Smetleedse bossen of Serskampse bossen liggen in de vallei van de Serskampse beek. Deze bossen worden Europees beschermd. In het gebied groeien planten zoals de bosgeelster, dalkruid, muskuskruid of heiderelicten. In het bos passeer je langs de kapel Onze Lieve Vrouw van de Vrede.

Opgelet: bij veel regen kan het pad er modderig bijliggen! Een deel van het bos is privé-eigendom. Blijf dus op het voorziene pad.

Vallei van de Serskampse beek

Vallei serskampse beek.jpg

Als je uit de Oud-Smetleedse bossen komt en de straat oversteekt, wandel je verder richting de Vallei van de Serkampse beek. Het Agentschap Natuur en Bos beheert dit gebied. Hier leven heel wat dieren, zoals verschillende salamandersoorten. De zeboe, een soort bultrund, houdt hier de begroeiing kort.

Sint-Pharaïldiskerk