Vier Uitersten wandelroute lus 1

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Vier Uitersten wandelroute lus 1

Length
9,7 km
Time
1u 50m
Terrain
44% Verhard

Smetlededorp, 9340 Smetlede

Toon het startpunt op de kaart

Vier Uitersten lus 1 routebord

Bekijk het routebord
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Verharde weg
Onverharde weg
Meer info en stops bekijken

Routebeschrijving

De naam van de Vier Uitersten wandelroute verwijst naar de vier parochies Impe, Wanzele, Smetlede-Oordegem en Serskamp. In deze landelijke streek wandel je langs kleine bossen en waardevolle groengebieden. Dé blikvanger op deze lus? De statige Fauconniersmolen die de wijde omgeving domineert.

Uitbreiding

Wil je graag wat langer wandelen? Na ongeveer 8 kilometer, aan de O.L.V. kapel in de Doornstraat, kan je inpikken op lus 2.

Startpunt

Smetlede

kerk smetlede 2.jpg

De wandellus start op het dorp van Smetlede, een deelgemeente van Lede. 

Fauconniersmolen

Fauconniersmolen Lede Vier Uitersten wandelroute

Je kan de Fauconniersmolen al van ver zien staan. Het is een stellingsmolen gebouwd in 1845 langs de steenweg van Brussel naar Gent. Oorspronkelijk was het een olie- en graanmolen, maar nu is hij enkel ingericht om graan te malen. In 1984 werd de molen gerestaureerd, en nu draait en maalt hij regelmatig.

Oud-Smetleedse bossen

boskapel.jpg
smetleedse bossen.jpg
smetleedse bossen 2.jpg

De Oud-Smetleedse bossen (of Serskampse bossen) maken deel uit van het natuurgebied Vallei van de Serskampse beek. In het gebied groeien planten zoals de bosgeelster, dalkruid, en muskuskruid. Er leven onder andere kamsalamanders, blauwvleugelsprinkhanen, zwarte spechten, wespedieven en vuursalamanders. 

Opgelet: bij veel regen kan het pad er modderig bijliggen! Een deel van het bos is privé-eigendom. Blijf dus op het voorziene pad.

Vallei van de Serskampse beek

Vallei serskampse beek.jpg

Als je uit de Oud-Smetleedse bossen komt en de straat oversteekt, wandel je verder richting de Vallei van de Serkampse beek. Het Agentschap Natuur en Bos beheert dit gebied. Hier leven heel wat dieren, zoals verschillende salamandersoorten. De zeboe, een soort bultrund, houdt hier de begroeiing kort.

Basanina

Brouwerij Basanina.jpg

Doe je deze wandeling in het weekend? Spring erna eens binnen bij Basanina, een lokale brouwerij met degustatielokaal. Tijdens de zomer kan je er ook op het terras zitten. Open op zaterdag vanaf 17u, op zondag vanaf 16u. 

Smetlede