Vier Uitersten wandelroute lus 2

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Vier Uitersten wandelroute lus 2

Length
11,7 km
Time
2u 10m
Terrain
52% Verhard

Smetlededorp, 9340 Smetlede

Toon het startpunt op de kaart

Vier Uitersten lus 2 routebord

Bekijk het routebord
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Verharde weg
Onverharde weg
Meer info en stops bekijken

Vier Uitersten wandelroute lus 2

Wie een zwak heeft voor wandelingen in een landelijke setting kan naar het pittoreske Smetlede, een deelgemeente van Lede, afzakken. Daar verbindt lus 2 van de Vier Uitersten de gemeenten Smetlede, Impe, Serskamp en Wanzele met een afwisselend parcours langs groene oases, weidse vergezichten en verscholen kappelletjes.

Startpunt

kerk smetlede 2.jpg

De wandelroute start aan de kerk van Smetlede, en leidt je meteen naar een van de highlights op je route: café Roste Mon, dat al meer dan 100 jaar een vaste waarde is in het dorp - en ver daarbuiten. Tip: bestel aan de toog van de keet een Stien, een streekbiertje. 

Vallei van de Serskampse Beek

serskampse_bee.jpg

Na een kilometer stappen duik je de Vallei van de Serskampse Beek in, een groene oase van rust waarin je je ogen én oren de kost kan geven. Je wandelt langs weidse vergezichten, stukjes dichtbebost groen, over smalle zandpaadjes en langs kleurrijke bloementapijten. Het gebied is de thuishaven van een heleboel diersoorten, waaronder salamanders en zeboes (een soort bultrund). Opgelet: bij regenweer kan het hier modderig zijn.

Rampsande

rampsande.jpg

Na een korte etappe door de bewoonde wereld kuier je ter hoogte van Rampsande opnieuw over een aardeweg die dit keer door weilanden kronkelt. Liefhebbers van schilderachtige vergezichten worden op dit korte strookje op hun wenken bediend.

Wanzeledorp

wanzeledorp.jpg

Vanuit Rampsande wandel je richting Wanzeledorp, en kilometer 7 op de teller. Net voorbij de kerk volg je de processieweg die je langs een prachtige pickickplek voert. Nestel je tussen de velden en aan de kabbelende Molenbeek neer op de picknickbank en geniet van het adembenemende uitzicht.

Geelstervallei

Geelstervallei.jpg

Van de ene groene parel trek je naar de volgende, want na je pitstop ligt de Geelstervallei op je te wachten. De verborgen parel dankt haar naam aan de bosgeelster, een eerder zeldzame plant die tot de leliefamilie behoort en de vallei in de lentemaanden van een felgele kleur voorziet. Je wandelt hier over kronkelende paadjes en langs knalgroene lapjes grond die vragen om een panoramafoto. 

De Wijmenier

de wijmenier.jpg

Aan de rand van de Geelstervallei kan je je hongerke stillen bij De Wijmenier, een charmante bistro mét zonnige terras dat midden in de natuur ligt. Een pannenkoek, kinderijsje of stukje warme appeltaart: het is er moeilijk kiezen tussen al het lekkers op de kaart. Wist-je-datje: wijmenier verwijst naar de oude ambacht wijmen ofte het oogsten van jonge wilgentakken door mandenvlechters.

Smetlededorp