Vlaamse Ardennen challenge wandelroute

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Vlaamse Ardennen challenge wandelroute

Length
22,4 km
Time
5u
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Meer info en stops bekijken

Routebeschrijving

Niet bang voor een uitdaging? Waag je aan deze wandelroute, en ontdek wat de Vlaamse Ardennen zo bijzonder maakt: magische bossen, afgewisseld met charmante dorpjes en weidse uitzichten. Onderweg kan je genieten van enkele heerlijke streekbieren en - gerechten in gezellige horecazaken.

Startpunt

Boekzitting Ronse

Bistro Boekzitting Muziekbos © David Samyn.jpg

De wandelroute start aan de rand van het Muziekbos, aan bistro Boekzitting. 

Knooppunt 36-91

Muziekbos

Muziekbos-4 .jpg
Geuzentoren_DavidSamyn.jpg
Muziekbos_DavidSamyn.jpg

Tijdens de eerste kilometers van de route stap je door het Muziekbos. De naam heeft niets met muziek te maken, maar is afgeleid van het Keltische woord voor moeras. Het Muziekbos ligt op de Muziekberg, dus bereid je voor op stevig klimmen en dalen. 

In het Muziekbos kom je ook de Geuzentoren tegen. Deze unieke, sprookjesachtige uitkijktoren werd lang geleden gebouwd als persoonlijk panoramapunt voor de toenmalige eigenaar van het bos. De toren is belangrijk voor de Vlaamse Ardennen, want hier kwam de streek aan haar échte naam. Op een dag klom dichter Omer Wattez omhoog, keek rond en riep: “Maar, dit zijn de Vlaamse Ardennen!”

Knooppunt 12

Ellezelles

Ellezelles-4.jpg
Brasserie Quintine in Ellezelles

Na het Muziekbos brengt de route je dwars door Ellezelles. Dat doet misschien niet meteen een belletje rinkelen, maar dit dorp is de fictieve geboorteplek van de beroemde detective Hercule Poirot. Nog zo'n beroemd figuur in Ellezelles is de heks Quintine, die hier in de 17de eeuw op de brandstapel belandde. Overal in het dorp vind je verwijzingen naar die beroemde heks. De smakelijkste referentie is ongetwijfeld taverne Au Chaudron des Légendes. Hier kan je de streekbieren van Brasserie des Légendes proeven, een Quintine blond, amber of een bruine Hercule, die gebrouwen worden vlak naast de taverne. 

Knooppunt 9-6

Drinkfonteintje

AquaFonsVitae_DavidSamyn.jpg

Tussen knooppunt 9 en 6 kom je een natuurlijk drinkfonteintje tegen. Onder het Latijnse opschrift “Aqua fons vitae”, wat "Water doet leven" betekent, kan je je drinkfles opvullen. 

La Houppe

browse - 2022-01-24T130559.653.jpg

Het volgende dorpje op je route is La Houppe. Deze gezellige plek, omgeven door bossen, is met haar vele cafeetjes en restaurants de perfecte plek om even bij te tanken. 

Knooppunt 52

Bos Ter Rijst

Bos Ter Rijst

Na La Houppe duik je het Bos Ter Rijst in. Dit heerlijke wandelbos is altijd mooi, maar in de lente nog net iets meer. Duizenden boshyacinten kleuren het bos hier dan paars. 

Sinnenbank

Wilgenstraat_Muziekbos_Sinnenbank.JPG

Tijdens het laatste deel van de route stap je terug door het Muziekbos. In het bos vind je enkele 'sinnenbanken', mooi vormgegeven rustbanken. Ga even liggen op die in de Wilgenstraat, zo kan je met opgeladen batterijen aan de laatste kilometers beginnen. 

Boekzitting Ronse

Honger en dorst gekregen van zoveel uitdaging? Bij Bistro Boekzitting kan je napraten met een drankje en een klein of groot hapje.