Wannenlappers wandelroute

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Wannenlappers wandelroute

Length
9,6 km
Time
2u

Alfred Amelotstraat 53, 9750 Kruisem

Toon het startpunt op de kaart

Wannenlappers routebord

Bekijk het routebord
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Meer info en stops bekijken

Routebeschrijving

De naam van deze route verwijst naar de wannennijverheid waarvoor Zingem tot WOI bekend was. Hier maakte men 'wannen', grote ovalen manden, met de buigzame twijgjes van de wilgen die overal langs de Schelde werden aangeplant. De ambachtslui die ‘wannen’ verkochten of herstelden (‘lapten’), werden ‘wannenlappers’ genoemd. Vandaag betekent 'Wannenlappers' vooral een avontuurlijke natuurwandeling door de magnifieke Scheldevallei.

Startpunt

Gemeentehuis Zingem

Zingem gemeentehuis - TOV.jpg

Deze route start officieel in de gemeente Kruisem, en niet in Zingem. In 2019 fuseerde Zingem namelijk met Kruishoutem. De nieuwe naam, Kruisem, werd gekozen uit maar liefst 235 suggesties.

Meuleken ’t Dal

Meuleken_'tDal.jpg

Meuleken ’t Dal is een van de kleinste windmolens van Oost-Vlaanderen en was ooit eigendom van de Gentse Sint-Pietersabdij. De Provincie maakte de molen opnieuw draai- en maalvaardig. Je kunt hem bezoeken na een afspraak met het Provinciaal Molencentrum Mola (09 342 42 40).

Klein- en Grootmeers

Grootmeers (Zingem) (63).JPG
IMG_7956.JPG
IMG_7971.JPG

De route neemt je verder mee naar de natuurgebieden Klein- en Grootmeers, die deel uitmaken van de Scheldemeersen. Neem zeker je verrekijker mee, want overal langs de Schelde bieden de oude meanders een habitat voor veel vogelsoorten. In nattere periodes zijn stevige wandelschoenen een must!  

Weiput

Weiput.jpg
IMG_E7995.JPG

In de Weistraat loop je langs de Weiput. In dit natuurreservaat aan de rand van de Vlaame Ardennen komen heel wat dieren voor: wilde eenden, waterhoenen, meerkoeten, ... 

Verscholen in het groen ligt een vogelkijkhut van Agentschap Natuur & Bos. Volg zeker de pijltjes naar de hut, want van hieruit spot je talloze vogelsoorten, van passerende spechten tot roofvogels zoals de blauwe kiekendief. Je ziet ze niet alleen overvliegen, je hebt wellicht ook de kans om ze netjes van nabij te inspecteren.

Let op: vogelkijkhut Weiput is tijdelijk gesloten.

Kerkplein Zingem

Op het kerkplein van Zingem vinden we, naast de Sint-Bavokerk, ook tal van gezellige cafés om even lekker uit te blazen. In café Sportpaleis schenken ze zalige drankjes, waaronder enkele speciallekes uit de streek. 

Eindpunt

Gemeentehuis Zingem