Welle- en Kapellemeersen wandelroute

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Welle- en Kapellemeersen wandelroute

Length
13,6 km
Time
2u 10m
Terrain
58% Verhard

Kouterbaan 99, 9470 Denderleeuw

Toon het startpunt op de kaart

Parking in de buurt

Toon parking langs de route

Wandelknooppuntenbord

Bekijk het routebord
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Verharde weg
Onverharde weg
Meer info en stops bekijken

Routebeschrijving

Op een boogscheut van het station van Denderleeuw duik je de Welle- en Kapellemeersen in, de laatste intact gebleven overstromingsgebieden van de Dender. Samen behoren ze tot de best bewaarde natuurparels van deze streek. Goed voor een met groen overgoten wandelroute!

Opgelet!
  • Je wandelt door een prachtig, maar drassig gebied. Draag waterdichte schoenen.
  • De wandelknooppunten in dit gebied worden momenteel nog volop uitgerold. Download voor de zekerheid het gpx-bestand.

Analytics-cookies inschakelen om de ingesloten YouTube-video te tonen
Mijn cookiekeuzes beheren

Startpunt

Station van Denderleeuw

Knooppunt 48-38

Wellemeersen

Wellemeersen
koeien Wellemeersen

Nadat je het centrum van Denderleeuw verlaat, arriveer je aan de eerste brok ongerepte natuur van de Wellemeersen. Trek je er in de winter, de herfst of na regenbuien en langdurige vochtige periodes opuit, vergeet dan niet stevige wandelschoenen of laarzen aan te trekken, want in een natuurlijk overstromingsgebied als dit kan het al eens drassig worden.

Even voorbij de Rodestraat loodst een sprookjesachtig vlonderpad je veilig en zonder natte voeten over de drassigste stukken. Ook bij mooi wandelweer altijd een leuke attractie. Met een beetje geluk bots je verderop op grazende galloways, die hier een handje helpen met het natuurbeheer.

Net voorbij knooppunt 25

Café De Plesj

Halfweg de wandelroute lonkt even voorbij knooppunt 25 Café De Plesj, een waar begrip in Erembodegem en omstreken. Peter volgde zijn moeder Lisette op als uitbater van de gezellige kroeg en schenkt aan zijn bar of op het terras een scala aan warme en koude drankjes in, al dan niet voorzien van een versnapering.

De Tafel van Elise

Zin in iets zoets of hartigs? Dan kan je bij ontbijtrestaurant De Tafel van Elise de voetjes onder tafel schuiven. Met zo’n (letterlijk) kraakvers ontbijt of stevige lunch achter de kiezen, ben je helemaal klaar om de rest van je tocht verder te zetten.

Knooppunt 35-36

Sint-Amanduskapel

Welle- en Kapellemeersen wandelroute (9).jpg

In hartje Erembodegem steek je via de brug de Dender over, om daarna een heel eind over het jaagpad te wandelen. Hou uiterst rechts, want de fietsers en wielrenners durven hier al eens haast te hebben!

In een scherpe Denderbocht stuurt de route je de hoogte in, langs een smal onverhard pad en grazende schapen en geiten. Boven kom je na een paar straten aan de mooi gerestaureerde en beschermde Sint-Amanduskapel, de oudste in de regio. Hier wordt al sinds de 14de eeuw de patroonheilige Sint-Amandus aangeroepen tegen oog- en wormziekten. Om te genezen, moest de gelovige zieke 9 dagen achter elkaar zijn ogen deppen met water uit het ‘Sint-Amandusputteken’. Dat is er vandaag niet meer, maar de ode aan Sint-Amandus boven de ingang hield wél stand: ‘patroonheilige tegen zere ogen en de worm in ‘t land’.

Knooppunt 36-40

De Dender

Dender Erembodegem
welle-_en_kapellemeersen_wandelroute-42.jpg

Even voorbij knooppunt 36 beland je opnieuw aan de oevers van de Dender, die over een afstand van 65 kilometer door de provincies Henegouwen, Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant stroomt. Tussen Ninove en Aalst, waar je je hier bevindt, flirt ze met de provinciegrens en is ze op bepaalde plekken op haar allermooist. Soms verandert deze zo lieflijk ogende rivier in een mum van tijd in een kolkende stroom. Niet voor niets is de naam 'Dender’ afkomstig van het Keltische Tanara, wat ‘de woelige, de bruisende’ betekent. Vandaag is de rivier een belangrijke toeristische troef geworden. Kenners noemen ze dan ook niet voor niets een van de mooiste om te bevaren.

Station van Denderleeuw

Eindpunt