Westelijke Kreken wandelroute

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Westelijke Kreken wandelroute

Length
15,0 km
Time
3u
Terrain
54% Verhard

Sint-Jansstraat 132, 9982 Sint-Laureins

Toon het startpunt op de kaart

Wandelknooppuntenbord

Bekijk het routebord
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Verharde weg
Onverharde weg
Meer info en stops bekijken

Routebeschrijving

Het krekengebied rond Sint-Laureins lijkt wel gemaakt om te wandelen. Het vlakke polderland biedt hier eindeloze panorama’s. Met riet omrande kreken zitten boordevol leven. De kleine dorpjes eromheen, zoals Sint-Jan-in-Eremo, lijken slaperig, maar schijn bedriegt.

Opgelet!
  • Deze route wijkt even af van het wandelnetwerk tussen knooppunt 23 en 25. Volg na knooppunt 23 de bordjes naar knooppunt 25 tot aan de Zonnebrug. Daar steek je de brug over om knooppunt 85 te bereiken.

Marketingcookies inschakelen om de ingesloten YouTube-video te tonen
Mijn cookiekeuzes beheren

Startpunt

Provinciaal sportcentrum De Boerekreek

De Boerekreek in Sint-Laureins

Aan de oevers van de Boerekreek, de langste en grootste kreek van het Meetjeslandse krekengebied, verwelkomt het Provinciaal Sportcentrum De Boerekreek scholen en groepen die er komen zeilen, surfen, kajakken en paardrijden. Als wandelaar kan je er met een verrekijker speuren naar de bruine kiekendief, blauwe reiger, wilde eenden, kuifeenden en waterhoentjes vanuit de kijkhut.

Knooppunt 72

Voetveer over het Leopoldkanaal

Voetveer over het Leopoldkanaal

Aan knooppunt 72 kan je jezelf met een voetveer over het Leopoldkanaal trekken. Officieel net geen deel van de route, maar wel heel leuk! 

Knooppunt 83

Oostpolderkreek

De Oostpolderkreek in Sint-Laureins

Vanop de langgerekte vissteiger over de Oostpolderkreek geniet je van een adembenemend uitzicht.
 

Knooppunt 83-25

Bentillekreek

Bentillekreek_luchtfoto_toerisme_meetjesland_Ludo_Goossens.jpg

Met het Leopoldkanaal rechts en de Bentillekreek links stap je tussen de knooppunten 83 en 25 door een parel van een landschap. De Bentillekreek is een oude turfput, ontstaan uit de ontginning van de moer- of veengebieden. Deze putten raakten steeds verder uitgehold tijdens talloze overstromingen en stormvloeden die deze regio ooit teisterden.

Knooppunt 25-24

Poeperkeswegel

Om de betekenis van de straatnaam 'Poeperkeswegel' te achterhalen hoef je niet per se een etymoloog te zijn. Dat er bomen in de dreef staan, verklaart veel. Dat is een zeldzaam goed in het krekengebied. Het biedt beschutting tegen pottenkijkers. Vul de rest zelf maar in.

Knooppunt 23

Fred's Café

Fred's Café Sint-Laureins.jpg

Vlak naast het Leopoldkanaal vind je Fred’s Café, een grillrestaurant met ribbetjes à volonté, côte à l’os, vispannetjes en diverse snacks
op het menu.

Sint-Jan-in-Eremo en Polderzicht

De kerk van Sint-Jan-in-Eremo

Het kleine dorpje Sint-Jan-In-Eremo is slechts enkele huizen groot, maar toch vind je er een kerk én restaurant Polderzicht. Daar kan je de Meetjeslandse kreken proeven met 10 palinggerechten op de kaart. In het seizoen worden er ook verse mosselen geserveerd. Of neem gewoon een stukje Meetjesland mee naar huis, want hier verkopen ze het erkende streekproduct ‘ingelegde paling uit de Kreken’. In ’t groen, in de roomsaus, op grootmoeders wijze of met zeevruchten: Welke is jouw favoriet? 

Eindpunt

Provinciaal sportcentrum de Boerekreek