Wie belt de veerman fietsroute

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Wie belt de veerman fietsroute

Length
37,6 km
Time
2u 10m
Terrain
94% Verhard

Dorp, 9260 Schellebelle

Toon het startpunt op de kaart

Fietsknooppuntenbord

Bekijk het routebord
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Verharde weg
Onverharde weg
Meer info en stops bekijken

Routebeschrijving

Water is altijd dichtbij in Scheldeland. Ook langs deze route, waarop je zowel de rechter- als de linkeroever van de Schelde verkent. Stap af voor een wandeling rond het Donkmeer, geniet van een fraaie brok Scheldenatuur in de Kalkense Meersen en laat je overvaren met een van de oudste voetveren van Vlaanderen.

Knooppunt 11

Stokerij Rubbens

Stokerij Rubbens.jpg

Bij Rubbens zit je goed voor een amusant leerrijke rondleiding. In 2014 verhuisde deze jeneverstokerij van Zele naar een opgeknapte draadtrekkerij aan de Schelde. Daar worden vandaag niet alleen tal van geestrijke dranken gestookt, en in de brasserie kun je lekkere streekgerechten proeven

Knooppunt 68

't Oud Brughuys

Oud Brughuys Berlare.jpg

Bij fietsers is Schoonaarde Brug, waar in oktober 1914 zwaar strijd werd geleverd tegen de oprukkende Duitsers, een populaire stop. Op de rechteroever serveren verschillende palingrestaurants dé lokale delicatesse, aan de overkant prijkt het gele cafeetje 't Oud Brughuys. Deze fietsvriendelijke herberg dateert al uit 1914 en heeft behalve een mooi uitzicht ook een laadpunt voor e-bikes en een kaart vol streekbieren.

Knooppunt 69

Kasteelpark Berlare

Kasteelpark Berlare.jpg

Het 18de-eeuwse kasteel van Berlare kun je niet bezoeken, maar wandelen en fietsen door het prachtig aangelegde park errond mag wel. De sprookjesachtige dreven en vijverpartijen doken onder meer op in de Vlaamse WOI-serie 'In Vlaamse velden'.

Knooppunt 66-44

Donkmeer

Donkmeer_DavidSamyn.jpg

Omringd door tavernes en terrassen is het Donkmeer al decennialang een hotspot voor dagjesmensen uit de wijde omgeving. Geen wonder, want hier (en in de buurt) valt vanalles te beleven: van wandelen en fietsen tot bootjevaren en zwemmen in de zomer. En paling eten natuurlijk, dé specialiteit van de lokale restaurants. Zwemmen mag niet in het meer, maar wél in het recreatiedomein Nieuwdonk wat verderop.

Knooppunt 45-46-42

Kalkense Meersen

Paardenbroek Kalkense Meersen Berlare.jpg

De gecontroleerde overstromingsgebieden Wijmeers 1 en 2 maken deel uit van de Kalkense Meersen, een natuurgebied van 950 hectare tussen de dorpskernen van Kalken, Overmere, Uitbergen, Schellebelle en Wetteren. Het bestaat uit laaggelegen, vochtige graslanden, doorploegd met poelen en sloten, waar ’s winters duizenden weidevogels neerstrijken.

Vanop de Scheldedijk heb je een prachtig uitzicht op het gebied. Tip: Kom hier de volgende keer ook eens wandelen! Toerisme Oost-Vlaanderen stippelde een netwerk van 165 km uit langs rustige wandelwegen die met knooppunten zijn verbonden.

Knooppunt 42

Café Den Aard

Café Den Aard – genoemd naar dit gehuchtje van Schellebelle – is een populaire halte voor fietsers en wandelaars. Bemachtig een plekje op het terras voor een huisgebakken pannenkoek, een coupe ambachtelijk roomijs of een streekbier. Het terras kijkt uit op het veer van Schellebelle, waarmee je straks de overtocht maakt.

Knooppunt 42-43

Veer Schellebelle

Veer Schellebelle.jpg

Het leukste moment houden we voor het laatst: het veer van Schellebelle is een topper op dit traject! Vooral op zomerse dagen staan er op de Scheldedijk vaak lange files met wandelaars en fietsers van en naar de Kalkense Meersen. Al in de 13de eeuw was er hier een oversteek over de Schelde om het dorp met de meersen te verbinden.

Knooppunt 11