Van Wieze naar Denderbelle wandelroute

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Van Wieze naar Denderbelle wandelroute

Length
16,4 km
Time
3u30
Terrain
46% Verhard

Wiezeplein, 9280 Wieze

Toon het startpunt op de kaart

Wandelknooppuntenbord

Bekijk het routebord
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Verharde weg
Onverharde weg
Meer info en stops bekijken

Routebeschrijving

Tussen Wieze en Denderbelle volg je een onbetwiste topper. Je stapt er naast de Dender van het ene natuurgebied naar het andere, rust uit op picknickbanken met prachtige vergezichten en kan rekenen op lekkere tussenstops. Goed voor minstens een halve dag helemaal weg zijn!

Startpunt

Knooppunt 87, Wiezeplein

Met de voormalige Brouwerij Van Roy en de jaarlijkse Oktoberfeesten stond Wieze jarenlang bekend als hét mekka van het bier. Vandaag geurt het dorp vooral naar chocolade, met dank aan Barry Callebaut, de grootste chocoladefabrikant ter wereld. Hun bijnaam ‘zotten’ danken de inwoners van Wieze aan het plaatselijke carnaval, dat het tweede weekend na Aswoensdag wordt gevierd. Daarnaast worden de Wiezenaars ook ‘vliegeneters’ genoemd: volgens de buren van Herdersem stopten ze vroeger namelijk vliegen in plaats van krenten in hun kermisbrood…

Knooppunt 87

Goeste in Wies en Den Dikken Eik

lebbeke_4.jpg

De bierfeesten mogen dan misschien in het verleden liggen, cafés hebben ze in Wieze nog steeds. Den Dikken Eik is een echt volkscafé met een lange traditie en een antiek interieur. Vlak ernaast vind je Goeste in Wies, een moderner etablissement met een streekproductenwinkel erbij. Graag een lekker hapje met een streekbiertje? Strijk dan neer op hun romantische terras.

Knooppunten 88-89-16

Oude sasbrug

oude sasbrug Wieze

Via een echte dorpswegel stap je weg uit Wieze, richting de oude sasbrug. Die ligt verborgen in een schilderachtig parkje, naast de nieuwe brug over de Dender. De oude sasbrug bleef in dienst tot in 1972, maar pronkt vandaag nog steeds (terecht!) op deze idyllische plek.  

Knooppunten 88-89-16

Beneden-Dender

Beneden-Dender Wieze
Beneden-Dender Wieze
Beneden-Dender Wieze

Het 860 hectare groot natuurgebied Beneden-Dender bestaat uit verschillende deelgebiedjes. Iets na knooppunt 16 wandel je deelgebied Hogedonk in, ook bekend als de Mespelwegel. De kerktoren van Mespelare lonkt in de verte en houdt je op het juiste pad, waarop je omgeven wordt door een magnifiek weidelandschap.

Knooppunt 16-19

Mespelare

Mespelare

Het dorpje Mespelare is piepklein, maar zeker een tussenstop waard. Daarvoor ben je bij Café En Passant aan het juiste adres. Vanop het terras heb je zicht op de kerk en haar prachtige toren, die iets wegheeft van een pepermolen.

Knooppunt 26–58

Sas Denderbelle

Sas Denderbelle
Sas Denderbelle

De kans is groot dat aan het sas van Denderbelle een binnenschip ligt te wachten om verder te varen. Kijk hoe de sluizen opengaan of wandel nog snel over de metalen brug naar de overkant van de Dender. Heb je een picknick bij, dan kan je op een van de picknickbanken energie bijtanken. 

Knooppunten 58–51–18

Denderbellebroek

Denderbellebroek

Natuurgebied Denderbellebroek is nog zo’n groene natuurparel op je pad. Hier geniet je van 360° natuurpracht om je heen. Opgelet: ook fietsers genieten hier graag van de omgeving.

Knooppunt 57

Denderbelle Dorp

IJsbel Denderbelle

Honger en dorst versla je in Denderbelle Dorp. Wijk even af van je route om een drankje te bestellen in Den Tongenslijper of ’t Vat. Voor een ijsje ben je dan weer bij cremerie IJsbel aan het juiste adres, waar je uit een ruim assortiment smaken kan kiezen. Een iets groter hongerke? Restaurant Dorp 8 heeft een uitgebreide eetkaart. 

Knooppunten 57–74–75

Wiestermeers

wiestermeers natuurgebied
wiestermeers natuurgebied

Via natuurgebied Wiestermeers wandel je opnieuw naar de Dender. Dat doe je er deels over een vlonderpaadje, aan de rand van een uitgestrekte weide. Iets verderop stap je omhoog naar de rechteroever van de Dender, waar een sappig graspaadje je weer verder stroomopwaarts leidt.

Knooppunt 81–87

Kasteel van Wieze

Laat je niet misleiden: het kasteel van Wieze is vandaag niet meer dan een naam. Het renaissancekasteel waarnaar die naam verwijst werd gesloopt in de jaren 60, maar tussen knooppunt 81 en 87 kan je aan je linkerkant nog enkele restanten van het kasteelpark opmerken. 

Eindpunt

Wiezeplein