Bos t'Ename wandelroute

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Bos t'Ename wandelroute

Length
4,5 km
Time
1u
Terrain
34% Verhard

Parking in de buurt

Toon parking langs de route

Wandelknooppuntenbord

Bekijk het routebord
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Verharde weg
Onverharde weg
Meer info en stops bekijken

Routebeschrijving

Een wandeling door Bos t’Ename begint en eindigt in het dorp waarnaar het bos werd vernoemd. Een bezoek aan het dorp helpt je het bos beter te begrijpen. Maak er een daguitstap van die je duizend jaar terug in de tijd katapulteert.

Startpunt

PAM Ename

PAM Ename © David Samyn.jpg
Feesttafel-PAM-Ename.jpg
Archeologische site Ename.jpg
PAM-Ename-interieur.jpg

Je start de boswandeling in de dorpskern van Ename, aan het Provinciaal Archeologisch Museum. In het PAM nemen archeologische vondsten en historische reconstructies je mee op een tocht door de geschiedenis van het Scheldedorpje Ename. Neem ook een kijkje in de Sint-Laurentiuskerk, een restant uit Enames 10de-eeuwse verleden.

Knooppunt 33

Bos t'Ename

Bos_t_Ename8-David-Samyn.jpg
Bos_t_Ename6-David-Samyn.jpg
Bos_'t_Ename.jpg
Bos_t_Ename9-David-Samyn.jpg
Bos 't Ename_DavidSamyn3.jpg

Vooraleer je het bos zelf bereikt, wandel je de Zwijdries op. De kasseien op deze helling zijn als monument beschermd. Sla links af aan de voet van de Kattenberg en wandel richting knooppunt 33. Hier aan de Natusdreef stap je Bos t'Ename in, een verrassend stuk groen met een trap midden in het bos. Een prachtig zicht op Oudenaarde en bij heel helder weer tot in Gent! Het bos heeft een rijke fauna en flora en doorsteekbrugjes. Schrik niet als je plots oog in oog komt te staan met een koe of een paard. Zij helpen mee de biodiversiteit van het bos te bewaren en grazen er dus vrij rond. Veesluizen houden de dieren in het bos, maar verder krijgen ze vrij spel.

Knooppunt 31 - 32

Zicht op de Scheldevallei

De grote bult in het landschap is vermoedelijk een konijnenberg of warande. De paters van het dorp, lieten een heuvel met holen aanleggen voor de konijnen, wat ook handig was voor de jacht. Tussen deze knooppunt 31 en 32 ligt een rustpunt waar je weer beloond wordt met een mooi uitzicht op Ename en de Scheldevallei.

Knooppunt 24

Huis Beaucarne

Huis-Beaucarne7.jpg
Huis-Beaucarne5.jpg
Huis-Beaucarne8.jpg
Huis-Beaucarne4.jpg
Huis-Beaucarne.jpg

Achter een onopvallende gevel in de dorpskern van Ename ligt een opmerkelijke erfgoedparel verborgen. Huis Beaucarne wordt al meer dan 250 jaar door dezelfde familie bewoond. Zowel het huis als de indrukwekkende tuin met druivenserre zijn redenen op zich om Ename te bezoeken. Een gegidst bezoek kan op afspraak, arrangementen zoals brunch of een Afternoon Tea zijn ook steeds te boeken. Het theehuis op de historische binnenkoer kan je vanaf mei wel gewoon binnenwandelen. Perfecte afsluiter van je wandeling dus, met een thee, koffie met taart of aperitief met tapas.

Eindpunt

PAM Ename